Latvenergo prognozē elektrības cenu pieaugumu mājsaimniecībām līdz 12%

No 1.aprīļa mājsaimniecÄ«bu sektoram elektroenerÄ£ijas izmaksas pieaugs par 7% lÄ«dz 12% pret pamata tarifu, prognozÄ" AS Latvenergo TirdzniecÄ«bas attÄ«stÄ«bas daļas vadÄ«tājs Gatis Junghāns.

Viņš skaidro, ka paÅ¡laik esoÅ¡ajos regulÄ"tajos tarifos iekļautā elektroenerÄ£ijas cena ir bÅ«tiski zemāka par tirgus cenu, tāpÄ"c mājsaimniecÄ«bām jārÄ"Ä·inās, ka tirgus apstākļos piedāvātās cenas bÅ«s augstākas.

Pašlaik pamata tarifs ir 15,15 eiro centi par kilovatstundu. Līdz ar to 7% pieaugums ir 1,0605 eiro centi par kilovatstundu.

Savukārt 12% pieaugums nozÄ«mÄ", ka iedzÄ«votājiem par elektrÄ«bu bÅ«s jāmaksā 1,818 eirocenti vairāk jeb 16,968 eirocenti par kilovatstundu.

Tas atbilsts iepriekÅ¡ energoresursu pārvaldes uzņÄ"muma Prudentia Energy Markets direktora Roberta Samtiņa prognozÄ"m, ka elektrÄ«bas cena varÄ"tu pieaugt lÄ«dz 17 eiro centiem par kilovatstundu.

Kā norāda Junghāns, tirgus atvÄ"rÅ¡anas vai jauna tarifa noteikÅ¡anas gadÄ«jumā Latvenergo sociālais atbalsts iedzÄ«votājiem ar "Starta tarifu" vairs nebÅ«s iespÄ"jams. Turpmāka zem tirgus lÄ«meņa elektroenerÄ£ijas cenu piedāvāšana kropļotu tirgu, mazinātu konkurenci, kas ilgtermiņā nav lietotāju interesÄ"s. Ja piegādātājs piedāvā elektroenerÄ£iju par dempinga cenu, tam draud sankcijas no Konkurences padomes. Ja valsts regulÄ" nepamatoti zemus tarifus, tai draud sankcijas no Eiropas Komisijas par elektroenerÄ£ijas tirgus kropļoÅ¡anu un konkurences ierobežoÅ¡anu.

Kaut arÄ« iepriekÅ¡Ä"jie zemie regulÄ"tie elektroenerÄ£ijas tarifi tirgus atvÄ"rÅ¡anas brÄ«dÄ« mājsaimniecÄ«bām liks piedzÄ«vot elektroenerÄ£ijas izmaksu kāpumu, elektroenerÄ£ijas tirgus atvÄ"rÅ¡ana nākotnÄ" nodroÅ¡ināšot lietotājiem nozÄ«mÄ«gus ieguvumus. Cenu regulācijas atcelÅ¡ana ir signāls citiem potenciāliem konkurÄ"joÅ¡iem tirgotājiem, ka Latvijas tirgÅ« tiek ieviesti godÄ«gi tirgus apstākļi, kuros iespÄ"jams strādāt. Tas nodroÅ¡inās lietotājiem plašākas izvÄ"les iespÄ"jas un pieejamo pakalpojumu klāstu un kvalitāti, uzsver Latvenergo pārstāvis.

Viņš norāda, ka, atveroties elektroenerÄ£ijas tirgum, atbalsts sociāli neaizsargātajām iedzÄ«votāju grupām norÄ"Ä·iniem par elektroenerÄ£iju tiks sniegts caur paÅ¡valdÄ«bu sociālajiem dienestiem mājokļa pabalsta ietvaros, kam valsts budžetā atvÄ"lÄ"ti 3,8 miljoni eiro, bet turpmāk - 5,1 miljons eiro gadā, lai paÅ¡valdÄ«bas daļÄ"ji segtu mazturÄ«gajiem iedzÄ«votājiem elektroenerÄ£ijas rÄ"Ä·ina pieaugumu pÄ"c tirgus atvÄ"rÅ¡anās.

MājsaimniecÄ«bām, kuras neizdarÄ«s izvÄ"li, lai number 1. aprīļa mainÄ«tu elektroenerÄ£ijas piegādātāju vai produktu, automātiski tiks piemÄ"rots tā saucamais universālais pakalpojums, kura cena tiks noteikta tirgus cenai atbilstošā lÄ«menÄ« un paliks nemainÄ«ga 12 mÄ"neÅ¡us.