Gašpuitis: Inflācija - 2013.gads pa nullēm

DecembrÄ«, salÄ«dzinot ar novembri, patÄ"riņa cenu lÄ«menis saglabājās nemainÄ«gs. Lielākā ietekme uz patÄ"riņa cenu pārmaiņām mÄ"neÅ¡a laikā bija cenu kāpumam pārtikai, degvielai, kā arÄ« cenu kritumam apÄ£Ä"rbam un apaviem. Rezultātā, gada laikā (2013.gada decembri salÄ«dzinot ar 2012.gada decembri) cenu lÄ«menis ir krities par 0,4%.

TomÄ"r, vÄ"rtÄ"jot cenu izmaiņas visa gada garumā un attiecinot tās pret 2012.gadu (no janvāra lÄ«dz decembrim), cenu lÄ«menis ir palicis nemainÄ«gs. Protams, cenas segmentos visa gada garumā nav bijuÅ¡as konstanti nemainÄ«gas. PÄ"rn lielākā ietekme uz cenu lÄ«meņa kāpumu bija piena un piena produktu, mājokļu apsaimniekoÅ¡anas, kā arÄ« kafejnÄ«cu un restorānu pakalpojumiem. Taču to, ka cenu lÄ«menis ir palicis nemainÄ«gs, lielā mÄ"rā ir noteikuÅ¡i globālie faktori, kā rezultātā ir kritās degvielas un siltumenerÄ£ijas cena.

Å ogad turpināsim bÅ«t atkarÄ«gi no globālās inflācijas, kas turpina rukt. LejupslÄ«dei piepalÄ«dz energoresursu un pārtikas cenu samazināšanās. Zema jaudu noslodze (uzņÄ"mumi darbojas zem sava potenciāla), vÄ"l kādu laiku bÅ«s galvenais faktors, kas pasaulÄ" nodroÅ¡inās zemas inflācijas vidi. TādÄ"ļ nav iemesla sildÄ«t inflācijas gaidas, kaut Å¡ogad Latvijā sagaidāma straujāka inflācija. Nostrādā bāzes efekts. Neliels efekts ir gaidāms no eiro ievieÅ¡anas, kaut daļa potenciālā kāpuma jau ir Ä«stenots.

Saglabājoties izaugsmei, darba samaksas kāpumam un bezdarba kritumam, bÅ«s nozares, preces un pakalpojumi, kuri nespÄ"s ignorÄ"t Å¡o procesus un bÅ«s spiesti cenas celt. Ä»oti iespÄ"jams, ka turpināsies arÄ« atseviÅ¡Ä·u pārtikas produktu cenu kāpums. LÄ«dz ar to selektÄ«vs cenu pieaugums bÅ«s likumsakarÄ«gs solis. Pat ja atseviÅ¡Ä·os segmentos uzņÄ"mÄ"ji ar cenu noapaļoÅ¡anu bÅ«s pārsteiguÅ¡ies, ilgākā laika posmā cenu lÄ«menis tik un tā izlÄ«dzināsies atbilstoÅ¡i tirgus nosacÄ«jumiem. Latvijas ekonomikas attÄ«stÄ«ba ir ar + zÄ«mi, kam ir attiecÄ«gas konsekvences. Viens no nozÄ«mÄ«gākajiem cenu ietekmÄ"joÅ¡ajiem notikumiem nākamgad bÅ«s elektroenerÄ£ijas tirgus atvÄ"rÅ¡ana mājsaimniecÄ«bām. 2014.gadā prognozÄ"jamā inflācija ir 1,8 procenti, kas augoÅ¡ai ekonomikai ir vÄ"rtÄ"jama kā adekvāta inflācija. BÅ«tiski, ka Å¡ogad inflācija joprojām bÅ«s zemāka par vidÄ"jā atalgojuma kāpuma tempu.