Circene jaunas iniciatīvas nesāks

Obligātās veselÄ«bas apdroÅ¡ināšanas ievieÅ¡ana bÅ«s galvenais veselÄ«bas ministres IngrÄ«das Circenes (VienotÄ«ba) uzdevums jaunajā valdÄ«bā. Tiks turpināti arÄ« citi iesāktie darbi, bet tieÅ¡i tas, ka ministre atkārtoti ir amatā tikai uz deviņiem mÄ"neÅ¡iem, ir iemesls, kāpÄ"c jaunas iniciatÄ«vas Å¡ajā laikā netiks sāktas. Nozares pārstāvji gan ir skeptiski arÄ« pret iesāktajiem darbiem, pirmdien raksta laikraksts Diena. 

ValdÄ«bas deklarācijā veselÄ«bas ministre iekļāvusi četrus punktus, kas paredz turpināt iesāktās lietas. PiemÄ"ram, veicināt veselÄ«ga dzÄ«vesveida un uztura popularizÄ"Å¡anu sabiedrÄ«bā, atjaunot veselÄ«bas mācÄ«bu skolās, pakāpeniski palielināt veselÄ«bas aprÅ«pes kopÄ"jo finansÄ"jumu, ievieÅ¡ot obligāto veselÄ«bas apdroÅ¡ināšanu, turpināt e-veselÄ«bas pakalpojumu ievieÅ¡anu un citas lietas. Jaunas reformas Circene Å¡ajos deviņos mÄ"neÅ¡os, kamÄ"r bÅ«s ministres amatā, neplāno pieteikt. 

Circene gan vispirms sola Ä·erties pie obligātās veselÄ«bas apdroÅ¡ināšanas, jo lÄ«dz 31. janvārim norit priekÅ¡likumu iesniegÅ¡ana Saeimā likumprojekta otrajam lasÄ«jumam. PÄ"c tam ministrija savus resursus izmantos, lai likumprojektu apstiprinātu arÄ« galÄ«gajā lasÄ«jumā, vÄ"lāk tiks sagatavoti normatÄ«vie akti. TieÅ¡i Å¡is plāns rada vislielāko skepsi nozares pārstāvju vidÅ«. PiemÄ"ram, Latvijas Ä€rstu biedrÄ«bas prezidents PÄ"teris Apinis Dienai sacÄ«ja, ka nav optimistisks, jo tam esot pārāk maz laika. PÄ"c viņa teiktā, darbu vietā notiek "politiska vāvuļoÅ¡ana". Savukārt Latvijas Ä¢imenes ārstu asociācijas prezidents Pauls Princis cer, ka likumprojektu apturÄ"s. Viņš uz sadarbÄ«bu ar ministri skatās ar bažām. "IepriekÅ¡Ä"jā pieredze ar Circenes kundzi mums ir bijusi diezgan smaga, mÄ"s neesam apmierināti ar viņas idejām. Ideāli, ja taptu izlabotas vecās kļūdas," Dienai sacÄ«ja Princis. Kā bÅ«tisku problÄ"mu viņš saskata ieceri nemaksāt Ä£imenes ārstam kapitācijas naudu par tiem pacientiem, kas triju gadu laikā neieradÄ«sies pie sava ārsta. Viņš uzskata, ka tas ir diskriminÄ"joÅ¡i gan pret ārstiem, gan pacientiem. TomÄ"r Circene no Å¡Ä«s domas neplāno atkāpties. SadarbÄ«bas paplaÅ¡ināšana starp Ä£imenes ārstu un pacientu ir iekļauta arÄ« valdÄ«bas deklarācijā.

Plašāk lasiet Annas BÄ"rziņas rakstā Jauniem darbiem nepietiks laika pirmdienas, 27.janvāra, laikraksta Diena 8.lpp.!