Latvijas augstskola saņem iespaidīgu mantojumu no savas absolventes - trimdas latvietes

Latvijas LauksaimniecÄ«bas universitāte (LLU) saņÄ"musi pusmiljonu ASV dolāru (367 431 eiro) vÄ"rtu mantojumu no ASV dzÄ«vojušās un jau mirušās absolventes Mirdzas OÅ¡kalnes, informÄ" LLU Sabiedrisko attiecÄ«bu un karjeras centra vadÄ«tāja Sandra Grigorjeva.

OÅ¡kalne 1938.gadā ļoti sekmÄ«gi Latvijā ieguvusi agronomes grādu un novÄ"lÄ"jusi, lai pÄ"c nāves viss viņas Ä«paÅ¡ums tiktu nodots toreizÄ"jās Jelgavas LauksaimniecÄ«bas akadÄ"mijas (JLA) tagadÄ"jās pÄ"cteces - LLU - rÄ«cÄ«bā.

Universitātes studiju prorektors Arnis MugurÄ"vičs informÄ"ja, ka saņÄ"mis paziņojumu no juridiskā biroja "Kolodner Law Offices" Filadelfijā, ASV par absolventes OÅ¡kalnes testamentāro mantojumu.

Lai gan OÅ¡kalnes darbs ASV bijis saistÄ«ts ar grāmatvedÄ«bu, absolventei visu mūžu bijusi liela interese par lauksaimniecÄ«bas nozari, tāpÄ"c par galveno testamentāro mantinieci viņa nosaukusi JLA pÄ"cteci LLU, kas sagatavo jaunos lauku attÄ«stÄ«bas speciālistus.

Mantojumu pusmiljona ASV dolāru apjomā (367 431 eiro) veido gan skaidra nauda, gan akcijas un apdrošināšanas kompensācijas.

LLU patlaban saņÄ"musi pirmo daļu no visa testamentārā mantojuma, un to plānots ieguldÄ«t LLU AttÄ«stÄ«bas fondā, dibinot OÅ¡kalnes vārdisko stipendiju jaunajiem mācÄ«bspÄ"kiem, specializācijai ārzemÄ"s, kā arÄ« ieguldÄ«t dažādos LLU attÄ«stÄ«bas projektos, skaidroja Grigorjeva.

Mirdza LÄ«vija OÅ¡kalne dzimusi 1913.gadā 15.oktobrÄ« RÄ«gā, pÄ"c studijām Latvijas Universitātes LauksaimniecÄ«bas fakultātÄ" strādājusi Valmieras Valsts Ä£imnāzijā par Ä·Ä«mijas un dabas zinÄ«bu skolotāju. Bijusi studenÅ¡u korporācijas "Gaujmaliete" biedre.

Otrā pasaules kara laikā viņa devusies bÄ"gļu gaitās uz Vāciju, kur dzÄ«vojusi latvieÅ¡u centrā Eslingenā un 1949.gadā emigrÄ"jusi pāri okeānam uz ASV, nonākot Filadelfijā.

Savas zināšanas OÅ¡kalne papildinājusi vakara kursos un strādājusi par grāmatvedi. Augusi ar mākslu saistÄ«tā Ä£imenÄ" un savā mūžā izveidojusi ievÄ"rojamu gleznu un daiļdarbu kolekciju. Bijusi aktÄ«va LatvieÅ¡u kopienas dalÄ«bniece "Filadelfijas BrÄ«vo latvju" biedrÄ«bā, pievienojusies Dievturu kustÄ«bai un to dāsni atbalstÄ«jusi. Mirusi 2010.gada 6.septembrÄ« ASV Filadelfijā, Pensilvānijā.