Bundžu Jānis: Strīķe kā olimpiskā lāpa

Kad Soču olimpiskā lāpa nodzisa pirmo reizi, bija liels Å¡oks. Kad bija jau n-padsmitais gadÄ«jums, ziņu varÄ"ja lasÄ«t kaut kur avīžu beigu daļā. Vai vispār nemaz. LÄ«dzÄ«gi ar KNAB vārÄ«Å¡anos - jezga pamazām integrÄ"jās par normālu dzÄ«ves sastāvdaļu - kā saule lec no rÄ«tiem un noriet vakaros. TādÄ"ļ notikums ar priekÅ¡nieka vietnieces Jutas StrÄ«Ä·es atlaiÅ¡anu interesi izraisÄ«ja vairs tikai Å¡auru biedru lokā. Protams, rituāls par to stāstÄ«t atbildÄ«gu masu mÄ"dÄ«kļu ziņās vÄ"l turpinājās, bet tādu Ä«stu rezonansi vairs neguva.

TomÄ"r rituālus ievÄ"rot svarÄ«gi. Gods kam gods, Juta arÄ« turÄ"jās pie jau folklorizÄ"tā KNAB tango - jums nevajag steigties, mÄ"s atnāksim paÅ¡i. Un atnāca lÄ«dz dažādiem cilvÄ"kiem, par kuru kristāltÄ«ru godÄ«gumu nevar bÅ«t nekādu Å¡aubu, ar vienkārÅ¡u jautājumu - vai viņa ir laba vai nav, un apstiprināt teikto rakstiski.

Konsultantam arÄ« gadÄ«jies, ka pie viņa atnāk cilvÄ"ks un pajautā - saki, es esmu godājams vai neesmu. Lielākā daļa cilvÄ"ku pasaulÄ" ir godÄ«gi. Kad to lÅ«dz apstiprināt rakstiski, ir neliela minstināšanās… nu, rakstÄ«ts vārds jau ir rakstÄ«ts vārds, grÅ«tāk atkratÄ«ties. Ja nu kas… Bet, ieskatoties parakstÄ«t aicinātāja/as viegli samiegtajās, zaļajās acÄ«s, pārņem tāda dÄ«vaina sajÅ«ta instinktu lÄ«menÄ« - nu nevar Å¡is cilvÄ"ks bÅ«t negodÄ«gs, citādi… KādÄ"ļ gan neparakstÄ«t. Jau iepriekÅ¡ pieminÄ"ts - visā pasaulÄ" godÄ«gu cilvÄ"ku ir vairāk. Vesela virkne KNAB biedru jau iepriekÅ¡ parakstÄ«juÅ¡i savam priekÅ¡niekam - birokrātam petÄ«ciju, ka StrÄ«Ä·es kundzei akÅ«ti nepiecieÅ¡ams izsniegt ordeni. Un nebaidÄ«jās ne parakstÄ«ties, nekā… Ja jau viņi var, ar ko tad es sliktāks.

TomÄ"r konsultants saskata Å¡ajā projektā nelielas plaisas. Tās paÅ¡laik gan nav bÄ«stamas bet ej nu sazini, no kuras puses vÄ"jÅ¡ iegriezÄ«sies. AplÅ«kojamā gadÄ«jumā kā atbalstÄ«tāja maz tika iesaistÄ«ta vienkāršā tauta. Sākot jau ar pareizo garāmgājÄ"ju PAREIZAJIEM VIEDOKÄ»IEM par Å¡o briesmÄ«go notikumu. Te nevajadzÄ"tu kautrÄ"ties arÄ« no radikālāku uzskatu paudÄ"jiem - StrÄ«Ä·es priekÅ¡nieku nomÄ"tāt akmeņiem, sÄ"dināt darvas katlā…beigās žurnālista komentārs - Å¡Ä«s receptes gan neatbalstām, bet redziet nu, ko domā vienkārÅ¡ie cilvÄ"ki.

Plašāk jāpārstāv darba kolektÄ«vi. No Latvenergo bija parakstÄ«jies kāds valdes loceklis, bet kur tad elektriÄ·i, Å¡oferi, motorzāģi, turbÄ«nas? Un kas interesantākais - no RÄ«gas domes, piemÄ"ram, vispār neviena atbalstÄ«tāja, tāpat no Latvijas valsts mežiem, airBaltic, Liepājas metalurga… MilzÄ«gs respekts un ekselents lÄ«menis StrÄ«Ä·es kundzei ir ārzemÄ"s. TādÄ"ļ mulsina, ka atbalsta un solidaritātes vÄ"stules nesagaidÄ«jām no aizrobežas. IespÄ"jams, dÄ"ļ KNABa pilnvaru teritoriālās ierobežotÄ«bas.

Atbalsta un ieteikuma vÄ"stules bÅ«tu jauki saņemt arÄ« no esoÅ¡ajiem un nākamajiem korumpantiem. Sak', nezagt nevaram, skaidri zinām par soda neizbÄ"gamÄ«bu, lai tas ir bargs, bet taisnÄ«gs, te nu ticam tikai vienam cilvÄ"kam. Laipni gaidām atpakaļ.

Un visbeidzot - ar asarainu, sevi Å¡austoÅ¡u vÄ"stuli vajadzÄ"tu iziet tautās Jaroslavam Streļčenokam. Tajā tiktu atzÄ«tas briesmÄ«gās kļūdas un maldu ceļi. Nabaga cilvÄ"kam tiktu piedots un viņš novirzÄ«ts mierÄ«gākā darbā - par bibliotekāru vai apmeklÄ"tāju konsultantu - kam par kuru jāsÅ«dzas.

Tā kā StrÄ«Ä·es kundzei nepiecieÅ¡ams pilnÄ«bā uzturÄ"t neuzpÄ"rkamā Lojolas Ignacija tÄ"lu, tad konsultants atļautos prognozÄ"t… pāris nesavtÄ«gāko atbalstÄ«tāju sašņorÄ"Å¡anu tuvākajās trÄ«s nedÄ"ļās. Profilaksei.