Latvenergo tarifi paliek spēkā

AdministratÄ«vā apgabaltiesa pirmdien noraidÄ«ja vairāku pieteicÄ"ju prasÄ«bu tā dÄ"vÄ"tajā jauno Latvenergo tarifu lietā. LÄ«dz ar to 2011.gadā Latvenergo akceptÄ"tie tarifi paliek spÄ"kā, aÄ£entÅ«ru LETA informÄ"ja apgabaltiesas priekÅ¡sÄ"dÄ"tāja palÄ«dze LÄ«ga Trubiņa.

Kā norādÄ«ja Trubiņa, izskatÄ«jusi administratÄ«vo lietu pieteikumā par Sabiedrisko pakalpojumu regulÄ"Å¡anas komisijas (SPRK) lÄ"muma par tarifu atbilstÄ«bu atcelÅ¡anu, apgabaltiesa noraidÄ«ja pieteicÄ"ju pieteikumu.

Apgabaltiesas spriedums ir pārsÅ«dzams viena mÄ"neÅ¡a laikā no tā noformÄ"Å¡anas dienas Augstākās tiesas (AT) AdministratÄ«vo lietu departamentā.

AT Senāts pÄ"rn 31.janvārÄ« atcÄ"la apgabaltiesas spriedumu, ar kuru tika atcelti 2011.gadā Latvenergo akceptÄ"tie tarifi, un nosÅ«tÄ«ja lietu uz apgabaltiesu jaunai izskatÄ«Å¡anai. Senātā ar kasācijas sÅ«dzÄ«bu vÄ"rsās atbildÄ"tāji - SPRK un Latvenergo -, apstrÄ«dot AdministratÄ«vās apgabaltiesas pagājušā gada 25.jÅ«nija spriedumu, ar kuru tika atcelts regulatora 2011.gada lÄ"mums par jaunajiem elektroenerÄ£ijas tarifiem.

Apgabaltiesas spriedums arÄ« paredzÄ"ja, ka lÄ«dz ar SPRK lÄ"muma Nr.40 atcelÅ¡anu spÄ"ku atgÅ«st iepriekÅ¡Ä"jie Latvenergo tarifi.

Kā toreiz konstatÄ"ja Senāts, SPRK lÄ"mums par jaunajiem tarifiem nav priekÅ¡noteikums, lai stātos spÄ"kā "Latvenergo" noteiktie tarifi. AtbilstoÅ¡i 2007.gada 12.decembrÄ« apstiprinātajai metodikai SPRK nenosaka tarifus un tiesÄ«bu normas neuzliek par pienākumu komisijai izdot administratÄ«vo aktu, kas tos apstiprina, - tarifus nosaka komersants, un SPRK atbilstoÅ¡i jau apstiprinātai metodikai pÄ"c to izvÄ"rtÄ"Å¡anas aktÄ«vi iejaucas tikai tajā gadÄ«jumā, ja tiek saskatÄ«ta neatbilstÄ«ba.

Savukārt attiecÄ«bā uz tarifu vÄ"rtÄ"juma pozitÄ«vu rezultātu administratÄ«vā akta izdoÅ¡ana ir aizstāta ar noteiktiem apstākļiem - 21 dienas termiņa pÄ"c tarifu iesniegÅ¡anas izbeigÅ¡anos un nelabvÄ"lÄ«ga lÄ"muma neizdoÅ¡anu Å¡ajā termiņā, proti, administratÄ«vais akts tiek izdots klusÄ"jot. Å ajā gadÄ«jumā, kā norādÄ«ja Senāts, SPRK apstrÄ«dÄ"tais lÄ"mums tika izdots skaidrÄ«bas labad un tas bija izrietoÅ¡s no lÄ"muma par tarifu atbilstÄ«bu.

Tāpat Senāts spriedumā bija norādÄ«jis, ka parasti administratÄ«vā akta atcelÅ¡ana ir pieļaujama uz priekÅ¡u un pieteicÄ"jam atkarÄ«bā no lietas tiesiskajiem un faktiskajiem apstākļiem ir tiesÄ«bas prasÄ«t sāktās izpildes seku novÄ"rÅ¡anu vai arÄ« atlÄ«dzinājumu. Savukārt tiesas spriedums par vispārÄ«gā administratÄ«vā akta atcelÅ¡anu skar tikai tiesiskās attiecÄ«bas starp konkrÄ"tajiem pieteicÄ"jiem un iestādi, bet ne citām personām, kuras nav aktÄ«vi izmantojuÅ¡as savas tiesÄ«bas, iesniedzot pieteikumu tiesā, lai gan ar pārsÅ«dzÄ"to administratÄ«vo aktu tiek skartas.

Turklāt apgabaltiesa, atceļot lÄ"mumu par tarifu atbilstÄ«bu pilnā apjomā, ir izlÄ"musi arÄ« par tādiem tarifiem, kuri neskar pieteicÄ"jus un kurus nav pārsÅ«dzÄ"juÅ¡as personas, kas atbilstoÅ¡i tiem norÄ"Ä·inās, un apgabaltiesas spriedumā nav atrodams pamatojums tam. Senāts spriedumā arÄ« vÄ"rtÄ"ja apgabaltiesas secinājumus par mājsaimniecÄ«bu lietotājiem noteiktajiem "starta" un "pamata" tarifiem.

Senāts ir norādÄ«jis, ka apgabaltiesa nav ņÄ"musi vÄ"rā to, kāds ir bijis pieteicÄ"ju mÄ"rÄ·is, vÄ"rÅ¡oties tiesā, jo pÄ"c bÅ«tÄ«bas neviens nebija iebildis pret "starta" tarifa apmÄ"ru, bet gan pieteicÄ"ju iebildumi ir bijuÅ¡i pret to, ka "pamata" tarifs ir augstāks par iepriekÅ¡Ä"jo tarifu. Iebildumi pret "starta" tarifu sniedzas tiktāl, ka pieteicÄ"ji uzskata - tie, kuri patÄ"rÄ" vairāk elektroenerÄ£ijas un norÄ"Ä·inās arÄ« pÄ"c "pamata" tarifa, bÅ«s spiesti segt tās izmaksas, kuras nesedz "starta" tarifs.

Senāta ieskatā, nav pamata atzÄ«t, ka to mājsaimniecÄ«bu lietotāji, kuru elektroenerÄ£ijas patÄ"riņš pārsniedz 1200 kWh gadā, ir nevienlÄ«dzÄ«gā situācijā ar tām, kuru elektroenerÄ£ijas patÄ"riņš tās nepārsniedz.

"Starta" tarifs tiek piemÄ"rots vienādi visiem mājsaimniecÄ«bas lietotājiem par pirmajām 1200 kWh gadā. Apgabaltiesa arÄ« pareizi secinājusi, ka uz "pamata" tarifa rÄ"Ä·ina netiek segti zaudÄ"jumi, kurus rada "starta" tarifs, tos trešā persona sedz no citiem avotiem. TāpÄ"c nav pamata uzskatÄ«t, ka lietotāji, kuri patÄ"rÄ" vairāk elektroenerÄ£ijas, bÅ«tu diskriminÄ"ti.