Līdz ar obligāto veselības apdrošināšanu prognozē tiesu darbus

Å ogad viens no galvenajiem notikumiem veselÄ«bas aprÅ«pÄ" bÅ«s obligātās veselÄ«bas apdroÅ¡ināšanas ievieÅ¡ana - jaunajam veselÄ«bas aprÅ«pes finansÄ"Å¡anas likumam spÄ"kā jāstājas 2014. gada 1. jÅ«lijā. Lai gan likums Saeimā konceptuāli ir atbalstÄ«ts jau 1. lasÄ«jumā, tomÄ"r prognozes par to, vai tas stāsies spÄ"kā, ir dažādas. KamÄ"r vieni domā, ka nekādas aizÄ·erÅ¡anās nebÅ«s, tikmÄ"r citi uzskata, ka tā virzÄ«bu var ietekmÄ"t gan iespÄ"jamā ministra maiņa, gan nepilnÄ«bas pašā sistÄ"mā, ceturtdien raksta Diena.

Patlaban iecerÄ"ts, ka obligātās veselÄ«bas apdroÅ¡ināšanas sistÄ"ma jāievieÅ¡ lÄ«dz 2014. gada 1. jÅ«lijam, kad tiks sākta uzskaite, lai cilvÄ"ki, kuri 2014. gadā vismaz pusgadu bÅ«s maksājuÅ¡i iedzÄ«votāju ienākuma nodokli, no 2015. gada 1. jÅ«lija bÅ«tu tiesÄ«gi saņemt veselÄ«bas aprÅ«pes pakalpojumus. LÄ«dz 2017. gadam gan iecerÄ"ts pārejas periods, lai iedzÄ«votāji un iestādes varÄ"tu pielāgoties sistÄ"mai.  

19. decembrÄ« Saeima pirmajā lasÄ«jumā konceptuāli atbalstÄ«ja jauno veselÄ«bas aprÅ«pes finansÄ"Å¡anas likumu, kas paredz ieviest obligāto veselÄ«bas apdroÅ¡ināšanu, sasaistot tiesÄ«bas uz valsts budžeta apmaksātu veselÄ«bas aprÅ«pi ar iedzÄ«votāju ienākuma nodokļa nomaksu. Lai gan likumprojekts sÄ"dÄ" izraisÄ«ja plaÅ¡as diskusijas, tomÄ"r to atbalstÄ«ja vairākums deputātu. ArÄ« turpmāko virzÄ«bu Budžeta un finanÅ¡u (nodokļu) komisijas priekÅ¡sÄ"dÄ"tājs Jānis Reirs (VienotÄ«ba) vÄ"rtÄ" pozitÄ«vi.

TomÄ"r, piemÄ"ram, Latvijas Ä¢imenes ārstu asociācijas prezidents Pauls Princis Dienai norādÄ«jis, ka jaunais likums ir pretlikumÄ«gs gan no Satversmes, gan no cilvÄ"ktiesÄ«bu, gan no citu starptautisko normatÄ«vo aktu viedokļa. Tāpat viņš nesaskata nekādus ieguvumus pacientiem. Jaunās sistÄ"mas virzÄ«ba, pÄ"c viņa domām, bÅ«s atkarÄ«ga no premjera maiņas. Ja mainÄ«sies veselÄ«bas ministrs, tad, iespÄ"jams, likuma virzÄ«ba tiks pārtraukta. Bet, ja jaunais Ministru prezidents tāpat kā Valdis Dombrovskis (VienotÄ«ba) atbalstÄ«s paÅ¡reizÄ"jo veselÄ«bas ministri IngrÄ«du Circeni, tad likumprojekts tiks pieņemts. TomÄ"r šādā gadÄ«jumā P. Princis prognozÄ" tiesvedÄ«bu.

"Jau tagad visaugstākajā lÄ«menÄ« tiek gatavota tiesvedÄ«ba pret Å¡o likumu. Pieļauju, ka tas bÅ«s tiesÄ«bsarga kompetencÄ"," sacÄ«ja Princis.

AttiecÄ«bā gan uz jauno likumprojektu tiesÄ«bsarga pilnvarās ir norādÄ«t Saeimai uz trÅ«kumiem likumprojektā un iesniegt savus priekÅ¡likumus vai normatÄ«vā akta redakcijas. Par paÅ¡u likumprojektu Satversmes tiesā vÄ"rsties nav iespÄ"jams, Dienai paskaidroja TiesÄ«bsarga biroja Sociālo, ekonomisko un kultÅ«ras tiesÄ«bu nodaļas vadÄ«tāja Ineta Rezevska. Savukārt, ja Saeima neņem vÄ"rā tiesÄ«bsarga iebildumus un likumprojekts tiek pieņemts Saeimā, tad ir pamats vÄ"rsties Satversmes tiesā.

Visu rakstu lasiet ceturtdienas, 2.janvāra, laikrakstā Diena!Â