Valdības deklarācijas melnraksts: Jāveicina tautas ataudze un jāpabeidz Zolitūdes traģēdijas izmeklēšana

Starp jaunveidojamā Ministru kabineta 2014.gada prioritātÄ"m varÄ"tu bÅ«t Latvijas tautas ataudzes veicināšana un izmeklÄ"Å¡anas pabeigÅ¡ana ZolitÅ«des traÄ£Ä"dijas lietā, liecina aÄ£entÅ«ras LETA rÄ«cÄ«bā esoÅ¡ais topošās valdÄ«bas deklarācijas melnraksts.

PaÅ¡laik gan vÄ"l notiek politiÄ·u sarunas par deklarācijas veidoÅ¡anu, lÄ«dz ar to deklarācijas teksta gala versija var atÅ¡Ä·irties no melnraksta. Tekstā ir palikuÅ¡i arÄ« vairāki diskutÄ"jami jautājumi, par kuriem koalÄ«cijas partneriem ir jāpanāk vienoÅ¡anās.

Deklarācijas melnrakstā norādÄ«ts, ka tiks turpināta iepriekÅ¡Ä"jās valdÄ«bas iesāktā politika, kas balstÄ«sies uz ekonomiskās izaugsmes, stingras fiskālās atbildÄ«bas, ilgtspÄ"jas un sociālās solidaritātes, kā arÄ« nozaru savstarpÄ"jās sadarbÄ«bas principiem.

Tāpat iecerÄ"ts realizÄ"t tādu rÄ«cÄ«bpolitiku, kas veicinās stratÄ"Ä£isko mÄ"rÄ·u - iekÅ¡zemes kopprodukta pieauguma uz vienu iedzÄ«votāju, ienākumu nevienlÄ«dzÄ«bas mazināšanas un iedzÄ«votāju skaita dabiskā pieauguma - sasniegÅ¡anu.

Deklarācijas pagaidu variantā norādÄ«ts, ka ikkatram no mums ir jāspÄ"j atbildÄ"t par prasmÄ"m, ko papildus apgÅ«sim, kā uzlabosim savu produktivitāti un vai skolosim bÄ"rnus par prasmÄ«giem profesionāļiem izvÄ"lÄ"tajā nozarÄ". Dokumenta projektā vÄ"rsta uzmanÄ«ba uz ikkatra izÅ¡Ä·irÅ¡anos saistÄ«bā ar veselÄ«ga dzÄ«vesveida piekopÅ¡anu, saudzÄ«gu izturÄ"Å¡anos pret dabas resursiem un attiecÄ«bu veidoÅ¡anu ar lÄ«dzcilvÄ"kiem.

Deklarācijas pagaidu versijā teikts, ka darba tikums, patriotisms, pilsoniskas un demokrātiskas valsts vÄ"rtÄ«bu apziņa ir bÅ«tiski priekÅ¡noteikumi mÅ«su pastāvÄ"Å¡anai un attÄ«stÄ«bai.

Kā darbÄ«bas prioritāte 2014.gadam varÄ"tu tikt izvirzÄ«ta sabiedrÄ«bas uzticÄ"Å¡anās valsts varas sekmÄ"Å¡anai, kas ir balstÄ«ta uz tiesiskuma stiprināšanu un sabiedrÄ«bas lÄ«dzdalÄ«bu valsts pārvaldes procesos.

SaistÄ«bā ar ZolitÅ«des traÄ£Ä"diju iecerÄ"ts pabeigt no BÅ«vniecÄ«bas likuma izrietoÅ¡o normatÄ«vo aktu izstrādi un bÅ«vnormatÄ«vu ievieÅ¡anu, nodroÅ¡inot sabiedrÄ«bas droÅ¡Ä«bu un aizsardzÄ«bu.

Melnrakstā kā prioritātes Å¡im gadam minÄ"tas arÄ« reÄ£ionu stiprināšana un to attÄ«stÄ«bas nodroÅ¡ināšana, sabiedrÄ«bas saliedÄ"tÄ«bas sekmÄ"Å¡ana un latvieÅ¡u valodas lietoÅ¡anas veicināšana, ārvalstÄ«s dzÄ«vojoÅ¡o Latvijas pilsoņu saites ar dzimteni stiprināšana un demogrāfijas ceļa kartes veidoÅ¡ana.

Tāpat plānots turpināt uzlabot uzņÄ"mÄ"jdarbÄ«bas vidi, mazinot administratÄ«vo slogu, nodroÅ¡inot investoru tiesÄ«bu aizsardzÄ«bu un pilnveidojot maksātnespÄ"jas tiesisko regulÄ"jumu.

Melnrakstā norādÄ«ts, ka lÄ«dz 2014.gada 1.aprÄ«lim tiks pieņemti likuma grozÄ«jumi, kas paredz pensiju vai tās daļas apmÄ"ru indeksāciju 2014.gada 1.oktobrÄ« un turpmāk, ņemot vÄ"rā faktisko cenu indeksu un apdroÅ¡ināšanas iemaksu algas indeksu.

NevienlÄ«dzÄ«bas mazināšanas vārdā plānots izstrādāt koncepciju par minimālā ienākuma lÄ«meņa noteikÅ¡anu. ParedzÄ"ts uzlabot demogrāfisko situāciju, vienlaicÄ«gi mazinot emigrāciju. Izmantojot attÄ«stÄ«bas finanÅ¡u institÅ«ciju, iecerÄ"ts izveidot atbalsta programmu Ä£imenÄ"m pirmā mājokļa iegādei.

Plānots izstrādāt jaunu pedagogu darba samaksas aprÄ"Ä·ināšanas modeli. Netiek izslÄ"gta iespÄ"ja, ka, ja Å¡Ä« ideja tiks saglabāta arÄ« deklarācijas tÄ«rrakstā, valdÄ«ba varÄ"tu apstiprināt pedagogu darba samaksas paaugstināšanas grafiku turpmākajam plānoÅ¡anas periodam. IecerÄ"ts veikt sagatavoÅ¡anās darbus pārejai uz obligāto vidÄ"jo izglÄ«tÄ«bu.

Melnrakstā norādīts, ka plānots pieņemt Valsts valodas politikas plānošanas dokumentu 2015.-2020.gadam, lai nostiprinātu latviešu valodu visās sabiedriskās dzīves jomās.

VeselÄ«bas jomā iecerÄ"ts stiprināt Ä£imenes ārsta komandas darbu, paplaÅ¡inot sadarbÄ«bu starp Ä£imenes ārstu un pacientu. Tāpat plānots paplaÅ¡ināt ambulatoro pakalpojumu pieejamÄ«bu un dienas stacionāru darbu.

Deklarācijas pagaidu versijā teikts, ka, plānojot valsts finanses, tiks stingri ievÄ"rotas Fiskālās disciplÄ«nas likuma normas un 2014.gadā vispārÄ"jās valdÄ«bas deficÄ«tu iecerÄ"ts saglabāt zem 0,9% no iekÅ¡zemes kopprodukta.

Topošā koalÄ«cija arÄ« varÄ"tu apņemties nodroÅ¡ināt kvalitatÄ«vu Eiropas SavienÄ«bas (ES) fondu 2014.-2020.gada perioda plānoÅ¡anas dokumentu izstrādi, lai ar paātrināto procedÅ«ru panāktu vienoÅ¡anos un nodroÅ¡inātu Latvijai pieejamo ES fondu investÄ«ciju uzsākÅ¡anu ne vÄ"lāk kā 2014.gada otrajā pusÄ".

ES fondu investÄ«ciju piesaistei nepiecieÅ¡amo normatÄ«vo aktu izstrādÄ" iecerÄ"ts nodroÅ¡ināt sabiedrÄ«bas iesaisti. Tiks lemts par 2007.-2013.gada periodā neapgÅ«to fondu lÄ«dzekļu pārdali.

Deklarācijas melnrakstā teikts, ka lÄ«dz nākamā gada budžeta izstrādāšanai netiks veikti bÅ«tiski grozÄ«jumi nodokļu politikā, tostarp netiks mainÄ«tas galveno nodokļu likmes. Tiks saglabāts ES valstu konkurencÄ" relatÄ«vi zems nodokļu slogs - apmÄ"ram viena treÅ¡daļa no iekÅ¡zemes kopprodukta. Plānots sagatavot turpmāko pamatu darbaspÄ"ka nodokļu samazinājumam, kā arÄ« izvÄ"rtÄ"t mikrouzņÄ"mumu nodokļa regulÄ"jumu.

IecerÄ"ts pilna spektra attÄ«stÄ«bas finanÅ¡u institÅ«cijas praktisko darbÄ«bu, nodroÅ¡inot centralizÄ"tu atbalsta programmu un resursu koncentrāciju. Plānots mazināt normatÄ«vo aktu skaitu un apjomu, lai samazinātu administratÄ«vo slogu uzņÄ"mÄ"jdarbÄ«bai.

Dokumenta pagaidu versijā teikts, ka 2014.gada aprÄ«lÄ« plānots iedarbināt ElektroenerÄ£ijas lietotāju atbalsta fondu mehānismu obligātās iepirkuma komponentes izmaksu samazināšanai. Tāpat plānots sākt dabasgāzes tirgus liberalizāciju, veicot nepiecieÅ¡amos grozÄ«jumus normatÄ«vajos aktos lÄ«dz 2014.gada aprÄ«lim. Dabas gāzes tirgus atvÄ"rÅ¡anu plānots Ä«stenot ne vÄ"lāk kā 2017.gada aprÄ«lÄ«.

IecerÄ"ts izstrādāt un ieviest "zaļā iepirkuma" principu valsts un paÅ¡valdÄ«bu publiskajos iepirkumos, sākt "Rail Baltica" projekta Ä«stenoÅ¡anu, kā arÄ« veicināt reÄ£ionu attÄ«stÄ«bu ar diversificÄ"tu ekonomiku.

KultÅ«ras nozarÄ" valdÄ«bas prioritātes varÄ"tu bÅ«t latviskās kultÅ«rtelpas un identitātes stiprināšana. Plānots izstrādāt mediju politikas veidoÅ¡anas institucionālo risinājumu.

Ä€rpolitikas jomā plānots konsekventi Ä«stenot ārpolitikas pamatuzdevumu - garantÄ"t valsts droÅ¡Ä«bu un stabilitāti un starptautiski veidot priekÅ¡noteikumu valsts ekonomiskajai izaugsmei un iedzÄ«votāju labklājÄ«bai. ParedzÄ"ts veicināt Latvijas interesÄ"m atbilstoÅ¡u ES un NATO sadarbÄ«bu ar Krieviju, kā arÄ« stiprināt stratÄ"Ä£isko partnerÄ«bu ar ASV.

AtseviÅ¡Ä·as sadaļas deklarācijas melnrakstā veltÄ«tas labklājÄ«bai, izglÄ«tÄ«bai, zinātnei, sportam, jaunatnes un valodas politikai, kā arÄ« veselÄ«bai. Lai panāktu inovatÄ«vu un efektÄ«vu ekonomiku, izstrādāti principi un darbÄ«bas plāns attiecÄ«bā uz makroekonomisko stabilitāti un valsts budžetu, nodokļiem un Ä"nu ekonomikas apkaroÅ¡anu.

Tāpat aprakstÄ«ts, ko plānots darÄ«t industriālās politikas un inovāciju sfÄ"rā, finanÅ¡u nozarÄ", attiecÄ«bā uz uzņÄ"mÄ"jdarbÄ«bas vidi un investÄ«cijām, enerÄ£Ä"tikā, nodarbinātÄ«bas jomā lauksaimniecÄ«bā, mežsaimniecÄ«bā un zivsaimniecÄ«bā, kā arÄ« citās sfÄ"rās.

AtseviÅ¡Ä·as sadaļas deklarācijas pagaidu variantā veltÄ«tas kultÅ«rtelpai, ārpolitikai, aizsardzÄ«bai un Latvijas tÄ"lam un saiknei ar tautieÅ¡iem.

Kā ziņots, topošās koalīcijas partneri vakar vienojās par atbildības jomu sadalījumu jaunajā valdībā.

ParedzÄ"ts, ka "VienotÄ«bu" nākamajā Ministru kabinetā pārstāvÄ"s premjere Laimdota Straujuma, tāpat partija uzņemties FinanÅ¡u ministrijas, VeselÄ«bas ministrijas (VM) un IzglÄ«tÄ«bas un zinātnes ministrijas (IZM) vadÄ«bu. Savukārt atbildÄ«bu par Satiksmes ministriju, tāpat kā lÄ«dz Å¡im, dalÄ«s "VienotÄ«ba" kopā ar pie frakcijām nepiederoÅ¡ajiem deputātiem.

Reformu partijas (RP) virzītie pārstāvji turpinās vadīt Ārlietu ministriju (ĀM), Iekšlietu ministriju un Ekonomikas ministriju.

Nacionālo apvienÄ«bu "Visu Latvijai!"-"TÄ"vzemei un brÄ«vÄ«bai"/LNNK (VL-TB/LNNK) nākamajā valdÄ«bā pārstāves kultÅ«ras, tieslietu, kā arÄ« vides aizsardzÄ«bas un reÄ£ionālās attÄ«stÄ«bas ministrs.

TikmÄ"r Zaļo un zemnieku savienÄ«ba uzņemsies AizsardzÄ«bas ministrijas, LabklājÄ«bas ministrijas un ZemkopÄ«bas ministrijas vadÄ«bu.

Potenciālajam nākamās valdības sastāvam jābūt zināmam pirmdien, 20.janvārī, šodien žurnālistiem sacīja Straujuma.