papildināts (11:22) - Pavļuts lūdz pārcelt Būvniecības likuma spēkā stāšanās datumu

Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts lÅ«dzis Saeimas TautsaimniecÄ«bas, agrārās, vides un reÄ£ionālās politikas komisiju pārcelt jaunā BÅ«vniecÄ«bas likuma spÄ"kā stāšanos par diviem mÄ"neÅ¡iem number one.februāra uz 2.aprÄ«li.

IepriekÅ¡ Latvijas Arhitektu savienÄ«ba, Latvijas BÅ«vinženieru savienÄ«ba un Latvijas ElektroenerÄ£Ä"tiÄ·u un energobÅ«vnieku asociācija aicināja atlikt jaunā BÅ«vniecÄ«bas likuma spÄ"kā stāšanos 2014.gada 1.februārÄ«. Savukārt Ekonomikas ministrija (EM) iepriekÅ¡ uzvÄ"ra, ka nav pamata atlikt jaunā BÅ«vniecÄ«bas likuma spÄ"kā stāšanās datumu - 2014.gada 1.februārÄ«.

Latvijas PaÅ¡valdÄ«bu savienÄ«ba (LPS) atzina, ka tad, ja 2013.gada 19.decembrÄ« izsludina deviņus jaunus normatÄ«vos aktus, tai skaitā arÄ« VispārÄ«gos bÅ«vnoteikumus, tad to izvÄ"rtÄ"Å¡anai ir četras darba dienas, kas ir pārāk Ä«ss laiks. Latvijas Darba devÄ"ju konfederācija atbalsta jaunā BÅ«vniecÄ«bas likuma spÄ"kā stāšanos #1.februāra, bet piekrÄ«t LPS uzskatam, ka VispārÄ«gajiem bÅ«vnoteikumiem nepiecieÅ¡ams ilgāks izvÄ"rtÄ"Å¡anas laiks.

Savukārt bÅ«vfirmas SIA Merks valdes priekÅ¡sÄ"dÄ"tājs Oskars Ozoliņš intervijā biznesa portālam Nozare.lv sacÄ«ja, ka ar jauno BÅ«vniecÄ«bas likumu saistÄ«tā normatÄ«vo aktu pakete ir izstrādāta lielā steigā, dokumentos ir daudz nepilnÄ«bu un aplamÄ«bu, tāpÄ"c pÄ"c 1.februāra, kad BÅ«vniecÄ«bas likumam un to pavadoÅ¡ajiem normatÄ«vajiem aktiem jāstājas spÄ"kā, bÅ«vniecÄ«bas nozarÄ" var sākties haoss.

PiemÄ"ram, pÄ"c 1.februāra ir lielas neskaidrÄ«bas gan ar bÅ«vuzraudzÄ«bas, gan bÅ«vprojektu ekspertÄ«zes kārtÄ«bu, norādÄ«ja Ozoliņš. Viņaprāt, pareizāks risinājums bÅ«tu atlikt likuma un normatÄ«vo aktu spÄ"kā stāšanos, kvalitatÄ«vi tos pārstrādāt un noteikt saprātÄ«gu pārejas periodu, lai nozares dalÄ«bnieki varÄ"tu sagatavoties darbam jaunā regulÄ"juma apstākļos.

IepriekÅ¡ ziņots, ka BÅ«vniecÄ«bas likuma spÄ"kā stāšanās šā gada 1.februārÄ« bÅ«s atkarÄ«ga no atbalsta valdÄ«bā, teikts Ekonomikas ministrijas (EM) informatÄ«vajā ziņojumā par BÅ«vniecÄ«bas likuma spÄ"kā stāšanās nodroÅ¡ināšanu.

BÅ«vniecÄ«bas likumā, kas Saeimā tika pieņemts pÄ"rn 9.jÅ«lijā, noteikts deleÄ£Ä"jums Ministru kabinetam izdot pakārtotos normatÄ«vos aktus. Uz likumā doto deleÄ£Ä"jumu ir jāizdod 21 Ministru kabineta noteikums un 29 Latvijas bÅ«vnormatÄ«vi. Patlaban izstrādāti un izsludināti 12 Ministru kabineta noteikumu projekti.

LÄ«dz Å¡im ir izstrādāti un nodoti saskaņoÅ¡anai bÅ«vniecÄ«bas noteikumi, kuri pieņemÅ¡anas gadÄ«jumā nodroÅ¡inās pilnvÄ"rtÄ«gu BÅ«vniecÄ«bas likuma izpildi no 2014.gada 1.februāra. Sāktie bÅ«vniecÄ«bas projekti var tikt realizÄ"ti saskaņā ar likumdoÅ¡anu, kāda bija spÄ"kā to saskaņoÅ¡anas brÄ«dÄ«, teikts ziņojumā.

EM norāda uz risku, ka atseviÅ¡Ä·i speciālie noteikumi tiks izdoti vÄ"lāk, jo atbildÄ«gās ministrijas nav sagatavojuÅ¡as visu noteikumu saturam nepiecieÅ¡amo informāciju, kā to nosaka BÅ«vniecÄ«bas likums. Taču noteikumu vÄ"lākā pieņemÅ¡ana bÅ«tiski neietekmÄ"s personu intereses.

Pievienota 2.-5.rindkopaÂ