Swedbank: Elektroenerģijas cenu piedāvājumi mājsaimniecībām ir sarežģīti

Pamatojoties uz Latvenergo un Baltcom piedāvātajām elektroenerÄ£ijas cenām mājsaimniecÄ«bām pÄ"c Å¡Ä« gada 1.aprīļa, Swedbank Privātpersonu finanÅ¡u institÅ«ts ir veicis aprÄ"Ä·inus par jauno elektrÄ«bas tarifu ietekmi uz dažāda patÄ"riņa Latvijas mājsaimniecÄ«bu izdevumiem. Swedbank veiktais salÄ«dzinājums aplÅ«kojams arÄ« grafikā.

"Kaut arÄ« elektroenerÄ£ijas tirgus atvÄ"rÅ¡ana manāmi ietekmÄ"s mājsaimniecÄ«bu izdevumus par elektrÄ«bu, sadārdzinot tos par vairāk kā 40% mājsaimniecÄ«bām ar mazu patÄ"riņu (80 kWh mÄ"nesÄ«) un par ceturto daļu mājsaimniecÄ«bām ar vidÄ"ju patÄ"riņu (175 kWh mÄ"nesÄ«), konkrÄ"ta tarifa izvÄ"lei nav kritiska nozÄ«me, jo piegādātāju dažādie piedāvājumi atÅ¡Ä·iras par eirocenta desmitdaļām. TomÄ"r jau Å¡obrÄ«d piedāvātajos tarifos pamanāmas dažas sakarÄ«bas, uz kurām mājsaimniecÄ«bām ir vÄ"rts vÄ"rst uzmanÄ«bu, apsverot izdevÄ«gākā tarifa izvÄ"li", uzskata Swedbank Privātpersonu finanÅ¡u institÅ«ta direktore Adriāna Kauliņa.

* Tarifa izvÄ"le pretstatā automātiskai Latvenergo saistÄ«bu turpināšanai var samazināt mājsaimniecÄ«bas elektrÄ«bas rÄ"Ä·inu, tomÄ"r ar izvÄ"les izdarÄ«Å¡anu mājsaimniecÄ«bām nav jāsteidzas, jo tarifu atÅ¡Ä·irÄ«bu ietekme uz mājsaimniecÄ«bas rÄ"Ä·inu nebÅ«s kritiska - piemÄ"ram, mājsaimniecÄ«bai ar vidÄ"ji lielu 175 kWH patÄ"riņu pārieÅ¡ana no automātiskā jeb klasiskā uz ekonomisko tarifu nozÄ«mÄ"s ikmÄ"neÅ¡a rÄ"Ä·ina samazināšanos par 35 eirocentiem;

* LÄ«dz Å¡im izskanÄ"juÅ¡os elektrÄ«bas cenu piedāvājumos uzsvars likts uz e-pārvaldÄ«bas priekÅ¡rocÄ«bām: izmantojot e-kanālus patÄ"riņa un rÄ"Ä·ina administrÄ"Å¡anā, mājsaimniecÄ«bas var samazināt savus izdevumus;

* Baltcom interneta, televÄ«zijas vai telefonsakaru klientiem ir vÄ"rts apsvÄ"rt Baltcom elektroenerÄ£ijas piedāvājumu, jo Å¡is tarifs ir lÄ«dz Å¡im zemākā piedāvātā cena par patÄ"rÄ"to kilovatstundu maza un vidÄ"ja elektrÄ«bas patÄ"riņa klientiem;

* Maza un vidÄ"ja patÄ"riņa mājsaimniecÄ«bām nav izdevÄ«gi apsvÄ"rt Latvenergo tarifus, kas paredzÄ"ti lielajiem patÄ"rÄ"tājiem - 220+ un 600+. Kaut arÄ« Å¡ie tarifi ir zemāki, ikmÄ"neÅ¡a abonÄ"Å¡anas maksa padara tos maziem patÄ"rÄ"tājiem neizdevÄ«gus.

Kopumā izskanÄ"juÅ¡ie elektroenerÄ£ijas cenu piedāvājumi mājsaimniecÄ«bām vÄ"rtÄ"jami kā sarežģīti - nozÄ«me ir patÄ"riņa apmÄ"ram, kilovatstundas cenai, abonÄ"Å¡anas maksai, kā arÄ« lÄ«guma pārtraukÅ¡anas nosacÄ«jumiem, kas no patÄ"rÄ"tāja prasa labas finanÅ¡u prasmes, lai saprastu piedāvājuma izdevÄ«gumu.

VidÄ"jo darba algu 722 eiro pelnoÅ¡s strādājoÅ¡ais, pateicoties neapliekamā minimuma paaugstināšanai un sociālā nodokļa mazināšanai Å¡ogad mÄ"nesÄ« nopelnÄ«s papildus 5,37 eiro. Nedaudz lielāku summu vidÄ"jā ikmÄ"neÅ¡a rÄ"Ä·inā - 6,57 eiro mājsaimniecÄ«ba ar vidÄ"ju elektroenerÄ£ijas patÄ"riņu (175 kWh mÄ"nesÄ«) samaksās vairāk pÄ"c elektrÄ«bas tirgus atvÄ"rÅ¡anas Å¡Ä« gada 1.aprÄ«lÄ«.