Nākamnedēļ iedzīvotāji saņems pirmos elektroenerģijas tirgotāju piedāvājumus

AS Sadales tÄ«kls nākamnedÄ"ļ iecerÄ"jis uzsākt vÄ"rienÄ«gu informācijas kampaņu medijos par elektroenerÄ£ijas tirgus atvÄ"rÅ¡ana mājsaimniecÄ«bām, kas paredzÄ"ta no šā gada 1.aprīļa. Vienlaikus jau no nākamās nedÄ"ļas iedzÄ«votāji sāks saņemt pirmos elektroenerÄ£ijas tirgotāju piedāvājumus, ceturtdien preses konferencÄ" informÄ"ja Sadales tÄ«kla valdes loceklis Ilvars PÄ"tersons.

Ministru kabinets (MK) Å¡onedÄ"ļ, 21.janvārÄ«, apstiprināja elektroenerÄ£ijas tirdzniecÄ«bas noteikumus, un Sadales tÄ«klam kā visu elektroenerÄ£ijas tirgotāju sadarbÄ«bas partnerim pieejamā informācija liecina, ka iedzÄ«votājiem bÅ«s plaÅ¡as izvÄ"les iespÄ"jas - tirdzniecÄ«bu jau Å¡obrÄ«d plāno uzsākt trÄ«s tirgotāji, turklāt katrs no tirgotājiem nāks klājā ar vairākiem piedāvājumiem atbilstoÅ¡i iedzÄ«votāju elektroenerÄ£ijas patÄ"riņam un vajadzÄ«bām. Apstiprinājumu darbÄ«bai mājsaimniecÄ«bu sektorā Sadales tÄ«kls saņÄ"mis no a/s Latvenergo, SIA Baltcom TV un SIA BCG Riga, savukārt vÄ"l divi tirgotāji par to aktÄ«vi interesÄ"juÅ¡ies, bet apstiprinājumu vÄ"l nav snieguÅ¡i. PÄ"tersons piebilda, ka interesi par elektroenerÄ£ijas tirdzniecÄ«bu mājsaimniecÄ«bām izrādÄ«juÅ¡i arÄ« lielie namu apsaimniekotāji.

Kā rādot Igaunijas pieredze, tieÅ¡i pÄ"c lielākā tirgus dalÄ«bnieka piedāvājuma izteikÅ¡anas, pārÄ"jie elektroenerÄ£ijas tirgotāji var sagatavot savus piedāvājumus un uzsākt pārdoÅ¡anas kampaņas.

Kaut gan lÄ«dz 15.martam klienti var izdarÄ«t izvÄ"li par labu kādam no jaunajiem elektroenerÄ£ijas piedāvājumiem un sākt tos lietot number 1.aprīļa, steigai nav pamata - elektrÄ«bu nodroÅ¡inās esoÅ¡ais tirgotājs lÄ«dz pat brÄ«dim, kad klients bÅ«s iepazinies ar visiem tirgotāju izteiktajiem piedāvājumiem un vÄ"lÄ"sies kaut ko mainÄ«t.

"Kā radā citu valstu pieredze, atverot elektroenerÄ£ijas tirgu mājsaimniecÄ«bām, nav novÄ"rojama liela iedzÄ«votāju aktivitāte, izvÄ"loties sev piemÄ"rotākos elektroenerÄ£ijas piedāvājumus. MÄ"s sagaidām, ka cilvÄ"ki turpinās migrÄ"t no viena elektroenerÄ£ijas piedāvājuma pie cita pamazām, kā tas notiek mobilo sakaru jomā. TādÄ"ļ klientu informÄ"Å¡anas pasākumi turpināsies arÄ« pÄ"c 1.aprīļa visu turpmāko gadu," skaidro PÄ"tersons, uzsverot, ka iedzÄ«votājiem nav jāuztraucas. "Ja nepaspÄ"siet izvÄ"lÄ"ties vai vÄ"l neesat gatavs izdarÄ«t izvÄ"li par sev piemÄ"rotāko elektroenerÄ£ijas piedāvājumu, bažām nav pamata - elektrÄ«ba tiks piegādāta. TāpÄ"c lÄ«dz marta sākumam gaidiet tirgotāju piedāvājumus, nesteidzieties un rÅ«pÄ«gi izsveriet, kurÅ¡ no tirgÅ« pieejamajiem elektroenerÄ£ijas piedāvājumiem ir jums izdevÄ«gākais."

PÄ"c MK noteikumu apstiprināšanas klientu informÄ"Å¡anas stafeti par atvÄ"rto elektroenerÄ£ijas tirgu no Latvenergo, kas veica arÄ« plaÅ¡u televÄ«zijas reklāmas kampaņu, pārņem Sadales tÄ«kls, kas turpmāk bÅ«s partneris visiem tirgotājiem un vienlaicÄ«gi padomdevÄ"js iedzÄ«votājiem, kā pareizi izvÄ"lÄ"ties elektroenerÄ£ijas piedāvājumu atbilstoÅ¡i patÄ"riņam un vajadzÄ«bām. Jau no ceturtdienas informÄ"Å¡anā tiek izmantoti sociālie tÄ«kli - Twitter, kā arÄ« jaunizveidots Facebook konts. Savukārt no piektdienas, 24.janvāra, bÅ«s informatÄ«vi raksti nacionālajos laikrakstos Diena, Latvijas AvÄ«ze, NeatkarÄ«gā RÄ«ta AvÄ«ze un Vesti, kā arÄ« reÄ£ionālajos laikrakstos visā Latvijā un to portālos internetā. "Savukārt no nākamās nedÄ"ļas sākuma komunikācijā iesaistās jau tirgotāji, kuru konkrÄ"tie piedāvājumi faktiski ir tas, kas Å¡obrÄ«d visvairāk interesÄ" iedzÄ«votājus. Turklāt, arvien aktÄ«vāk klientu informÄ"Å¡anu par saviem piedāvājumiem izvÄ"rsÄ«s tirgotāji, bet Sadales tÄ«kls skaidros principus, kā pareizi izdarÄ«t izvÄ"li," uzsvÄ"ra PÄ"tersons.

IedzÄ«votāju informÄ"Å¡anas kampaņa uzņÄ"mumam izmaksās lÄ«dz 100 tÅ«kstoÅ¡iem eiro. Ar skaidrojoÅ¡o darbu nodarbosies arÄ« aptuveni 1000 Sadales tÄ«kla darbinieku, kuri ikdienā komunicÄ" tieÅ¡i ar klientiem. PÄ"tersons uzsvÄ"ra, ka Sadales tÄ«kls nekonsultÄ"s iedzÄ«votājus par tirgotāju piedāvātajām cenām - tas ir tirgotāju paÅ¡u ziņā.

Sadales tÄ«kla valdes loceklis arÄ« skaidroja, ka pÄ"c tirgus atvÄ"rÅ¡anas elektroenerÄ£ija ir prece, kura turpmāko gadu laikā, visticamāk, tiks komplektÄ"ta ar dažādiem pakalpojumiem un produktiem, lai maksimāli ierobežotu strauju cenu kāpumu.

"Faktiski no nākamās nedÄ"ļas uz elektroenerÄ£ijas izmaksām mājsaimniecÄ«bām bÅ«s jāskatās nevis tikai kā "cenu par 1 kWh", bet gan kā piedāvājumu kopumā. Tas nozÄ«mÄ" - absolÅ«ti pÄ"c jauniem principiem. Lai gan elektroenerÄ£ijas tirgus ir atvÄ"rts, tirgotāji var operÄ"t ar cenu tikai aptuveni 1/3 no kopÄ"jām elektroenerÄ£ijas izmaksām, kuru turklāt nosaka elektroenerÄ£ijas cena biržā. TāpÄ"c visi tirgotāji centÄ«sies mazināt citas izmaksu pozÄ«cijas, apvienojot vairākus pakalpojumus un tādÄ"jādi samazinot pakalpojuma nodroÅ¡ināšanas cenu iedzÄ«votājiem. TāpÄ"c iedzÄ«votāji konkurences rezultātā iegÅ«s tādus elektroenerÄ£ijas pakalpojumus, kuros bÅ«tisku lomu spÄ"lÄ"s gan elektroenerÄ£ijas kopÄ"jais patÄ"riņš, gan attiecÄ«gajam klientam nepiecieÅ¡amie citi pakalpojumi un norÄ"Ä·inu veids. PiemÄ"ram, viens no elektroenerÄ£ijas tirgotājiem piedāvās pakalpojumu komplektu: telefons + internets + televÄ«zija + elektroenerÄ£ija. TādÄ"jādi iedzÄ«votāji varÄ"s ietaupÄ«t uz vairāku rÄ"Ä·inu komisijas maksām, kopumā saņemot izdevÄ«gāku piedāvājumu," skaidro PÄ"tersons.

Ekonomikas ministrijas EnerÄ£Ä"tikas departamenta direktore Rota Šņuka norādÄ«ja, ka tirgus atvÄ"rÅ¡ana nav "vienas dienas" process - bÅ«tÄ«bā mājsaimniecÄ«bām Å¡is process 1.aprÄ«lÄ« tikai sāksies. Paies divi lÄ«dz trÄ«s gadi, kamÄ"r iedzÄ«votāji pieradÄ«s pie jaunās sistÄ"mas, spÄ"s izvÄ"rtÄ"t un salÄ«dzināt tirgotāju piedāvājumus.

Jautāta par tarifa pieauguma prognozÄ"m, Šņuka norādÄ«ja, ka tās balstÄ«tas uz vairumtirdzniecÄ«bas cenu prognozÄ"m un nākamo trÄ«s gadu laikā vairumtirdzniecÄ«bas cenai nevajadzÄ"tu bÅ«tiski pieaugt, bet jāatceras, ka brÄ«vajā tirgÅ« cenas tomÄ"r ir svārstÄ«gas. Savukārt ilgtermiņā elektroenerÄ£ijas cenai vajadzÄ"tu samazināties, ko sekmÄ"s jauno starpsavienojumu izveide.

LÄ«dz ar iesaistÄ«Å¡anos brÄ«vajā tirgÅ«, elektroenerÄ£iju par Starta tarifu varÄ"s iegādāties tikai maznodroÅ¡inātie, jo Å¡is tarifs ir subsidÄ"ts, un Latvenergo tas gadā izmaksājis ap 20 miljoniem latu. PārÄ"jiem lietotājiem elektroenerÄ£ija bÅ«s jāpÄ"rk par fiksÄ"to vai mainÄ«go tarifu, atkarÄ«bā no noslÄ"gtā lÄ«guma ar tirgotāju.

EM pārstāve arÄ« norādÄ«ja, ka lietotājiem, kuru patÄ"riņš nav liels, universālā pakalpojuma un tirgotāja piedāvātajam tarifam nevajadzÄ"tu bÅ«tiski atÅ¡Ä·irties.

Sabiedrisko pakalpojumu regulÄ"Å¡anas komisijas (SPRK) padomes loceklis Rolands Irklis stāstÄ«ja, ka lÄ«dz ar tirgus atvÄ"rÅ¡anu, viena no galvenajām SPRK funkcijām elektroenerÄ£ijas sektorā bÅ«s tirgotāju un vairumtirgus uzraudzÄ«ba. Jau paÅ¡laik SPRK ir pienākums uzraudzÄ«t vairumtirgus darbÄ«bu, lai novÄ"rstu iespÄ"jamās tirgus manipulācijas vai iekÅ¡Ä"jās informācijas ļaunprātÄ«gu izmantoÅ¡anu. Å…emot vÄ"rā elektroenerÄ£ijas tirgu pārrobežu raksturu, Å¡Ä«s funkcijas tiek veiktas ciešā sadarbÄ«bā ar citu valstu regulatoriem, Energoregulatoru sadarbÄ«bas aÄ£entÅ«ru (ACER) un Nord Pool Spot biržu. Irklis skaidroja, ka Å¡im tirgum ir jāstrādā, jābÅ«t caurredzamam, skaidri saprotamam, jo bez tā arÄ« mazumtirgus nevar sekmÄ«gi darboties.

Informāciju par elektroenerÄ£iajs trigus atvÄ"rÅ¡anu mājsaimniecÄ«bām iedzÄ«votāji var meklÄ"t arÄ« SPRK, EM, Sadales tÄ«kla, Latvenergo, PatÄ"rÄ"tāju tiesÄ«bu un aizsardzÄ«bas centra interneta mājaslapās.