Par izciliem sasniegumiem mūzikā apbalvos divus jaunos māksliniekus un labāko profesoru

Å ogad Jāzepa VÄ«tola Latvijas MÅ«zikas akadÄ"mijas (JVLMA) un Swedbank Gada balvas par izciliem sasniegumiem 2013.gadā saņems JVLMA profesore Gunta SproÄ£e, kā arÄ« divi jaunie mākslinieki - baritons Rihards Millers un kontrabasists Oskars Bokanovs.

Gada balvas pasniegÅ¡anas ceremonija noritÄ"s JVLMA 94. dzimÅ¡anas dienas svinÄ«bu ietvaros - tās tiks pasniegtas laureātu koncertā treÅ¡dien, 8.janvārÄ«. Gada balva par izciliem sasniegumiem mÅ«zikā diviem labākajiem studentiem tiks pasniegta jau desmito, bet nominācijā Gada MācÄ«bspÄ"ks - jau devÄ«to reizi. Par to pirmdien Ä«paÅ¡i sasauktā preses konferencÄ" informÄ"ja JVLMA pārstāvji.

Nominācijā Gada MācÄ«bspÄ"ks uzvaru Å¡oreiz guvusi JVLMA Kameransambļa un klavierpavadÄ«juma katedras vadÄ«tāja Gunta SproÄ£e par 2013. gadā veiktu izcilu pedagoÄ£isko darbu, dažādu meistarklaÅ¡u vadÄ«Å¡anu, aktÄ«vu dalÄ«bu mÅ«zikas festivālos, kā arÄ« profesores ieguldÄ«jumu audzÄ"kņu augsto sasniegumu veicināšanā starptautiskos konkursos. Īstenojot savu ieceri, SproÄ£e pÄ"rn noorganizÄ"jusi Baltijas Valstu mÅ«zikas augstskolu studentu kameransambļu festivālu Kipras universitātÄ" Nikozijā, paverot jaunas starptautiskās sadarbÄ«bas iespÄ"jas. Pateicoties profesorei, jau seÅ¡padsmito gadu pÄ"c kārtas notiek arÄ« simfoniskā orÄ·estra koncerti RÄ«gas LatvieÅ¡u biedrÄ«bas namā Zelta zālÄ".

Savukārt nominācijā Gada jaunais mÅ«ziÄ·is balvu par izciliem sasniegumiem un panākumiem saņems Rihards Millers, kurÅ¡ ir JVLMA Vokālās katedras 1. semestra maÄ£istrants. Jaunais baritons raksturots kā perspektÄ«vs Latvijas Nacionālās Operas (LNO) solists, kuram jau vairākkārt uzticÄ"tas lomas jauniestudÄ"jumos. Viņš uzņemts LNO akadÄ"mijā un piedalÄ«jies visās meistarklasÄ"s un koncertos LNO. 2013. gada vasarā Millers kļuvis par Starptautiskā vokālistu konkursa AlÄ«das Vānes balvas laureātu un 1. Starptautiskajā Otto Edelman vokālistu konkursa (VÄ«ne) diplomandu. Å obrÄ«d jaunais baritons apvieno mācÄ«bas JVLMA un strādā Ventspils MÅ«zikas vidusskolā par Vokālās nodaļas vadÄ«tāju un pedagogu. Jautāts par savām sajÅ«tām, Rihards atklāj: "Balva man ir liels pagodinājums, esmu patÄ«kami pārsteigts un varu apgalvot, ka mans 2013. gads tiešām ir bijis ļoti veiksmÄ«gs."

Otru Gada jaunais mÅ«ziÄ·is balvu saņems Oskars Bokanovs, kurÅ¡ ir JVLMA Kontrabasa klases 7.semestra bakalaura programmas students. Jaunais mÅ«ziÄ·is sevi spoži apliecinājis jau 2012. gadā Brno Starptautiskajā kontrobasistu konkursā, iegÅ«stot godalgotu vietu vecākajā kategorijā, bet pÄ"rn sācis strādāt arÄ« kamerorÄ·estrÄ« Kremerata Baltica.

"Tajā brÄ«dÄ«, kad es to uzzināju, biju neaprakstāmi pārsteigts. Principā es emocijas nevaru nosaukt vienā vārdā, jo tās lÄ«dzinājās sprādzienam. Gan vārdam neizsakāms prieks, gan apmulsums. Kontrabasam ļoti reti kad izdodas tikt orÄ·estrÄ«. Paldies, ka tiku novÄ"rtÄ"ts!" prieku par balvu neslÄ"pj Bokanovs.

Savukārt JVLMA rektors un profesors Artis SÄ«manis žurnālistiem pauda gandarÄ«jumu par jauno mÅ«ziÄ·u panākumiem, atzÄ«stot, ka jaunais gads JVLMA vienmÄ"r sākas ļoti patÄ«kami, jo augstskola svin jubileju un Gada balvas ceremoniju, kas ir lielākie augstskolas pasākumi visa gada laikā. 

Jautāts, ko tad Ä«sti saņem balvas laureāti, SÄ«manis teic, ka tas ir morālais atbalsts no JVLMA un finansÄ"jums, ko sniedz sadarbÄ«bas partneris Swedbank. To, cik liela ir Å¡Ä« summa, rektors gan noklusÄ", taču piemin, ka tas ir kā atskaites punkts un pakāpiens tālākajiem sasniegumiem jaunajiem māksliniekiem. Drusku jāpieliek, un par balvā saņemto naudu var nopirkt jaunu mÅ«zikas instrumentu, vÄ"l piebilda SÄ«manis.

SvinÄ«gais koncerts, kurā uzstāsies šā gada balvas ieguvÄ"ji notiks vienlaikus ar JVLMA dzimÅ¡anas dienas svinÄ«bām - treÅ¡dien, 8.janvārÄ«, plkst. 18. Koncertā piedalÄ«sies arÄ« iepriekÅ¡Ä"jie Gada balvas laureāti, JVLMA simfoniskais orÄ·estris un koris, kā arÄ« solisti Svetlana Okuņa, Inga Sunepa, Juris Žvikovs, diriÄ£enti Viesturs Gailis un Andris Vecumnieks.

Biļetes uz Gada balvas pasniegÅ¡anas ceremonijas koncertu iespÄ"jams iegādāties BiļeÅ¡u Servisa kasÄ"s, kā arÄ« stundu pirms koncerta tā norises vietā, akadÄ"mijas telpās. Biļetes cena - 5 eiro.