Būves regulēs apdrošinātāji

Jaunais bÅ«vniecÄ«bas likums, pie kura strādāts daudzus gadus, stāsies spÄ"kā pÄ"c dažām dienām - 1. februārÄ«. Starta brÄ«dim tuvojoties, diskusijas ap gaidāmajām izmaiņām kļūst arvien karstākas. Latvijas BÅ«vinženieru savienÄ«bas pārstāvji apgalvo, ka Ekonomikas ministrijas (EM) rastais veids, kā risināt problÄ"mas bÅ«vniecÄ«bas nozarÄ", lobÄ" apdroÅ¡inātāju intereses, otrdien raksta laikraksts Diena.

Likums nosaka, ka gan bÅ«vdarbu vadÄ«tājiem, gan bÅ«vuzraugiem obligāti bÅ«s jāiegādājas civiltiesiskā apdroÅ¡ināšana. Ja tiks konstatÄ"ti pārkāpumi vai notiks kāds negadÄ«jums, apdroÅ¡ināšanas polises cena nākamajā gadā kļūs dārgāka. LÄ«dz ar to bÅ«vniecÄ«bā iesaistÄ«tajiem bÅ«Å¡ot motivācija strādāt kvalitatÄ«vi. TomÄ"r LBS pārstāvji pauž neizpratni par gaidāmajām izmaiņām un norāda, ka apdroÅ¡inātājs informāciju par notikuÅ¡o nelaimi saņems tikai pÄ"c avārijas, un tas neļaus novÄ"rst traÄ£Ä"diju. "Tas ir reāls apdroÅ¡ināšanas kompāniju lobijs. Tas nesakārtos bÅ«vniecÄ«bas nozari," Dienai izsaucas LBS valdes priekÅ¡sÄ"dÄ"tājs Mārtiņš Straume. 

EM parlamentārais sekretārs Vilnis Ķirsis (Reformu partija) izskanÄ"juÅ¡os pārmetumus pilnÄ«bā noraida. Viņš atklāj, ka paÅ¡reizÄ"jais likums attiecÄ«bā pret pārkāpumiem ir ļoti nepilnÄ«gs. Ja ZolitÅ«des traÄ£Ä"dijas gadÄ«jumā tiek meklÄ"ti vainÄ«gie, lai tos sauktu pie kriminālatbildÄ«bas, tad mazāki pārkāpumi, kur nav bojā gājuÅ¡o un cietuÅ¡o, paliek nepamanÄ«ti. Obligātā apdroÅ¡ināšana ļaus piedzÄ«t lÄ«dzekļus arÄ« par salÄ«dzinājumā mazākiem pārkāpumiem. "Ja bÅ«vnieks regulāri pieļaus kļūdas un tās parādÄ«sies viņa personÄ«gajā apdroÅ¡ināšanas vÄ"sturÄ", apdroÅ¡ināšanas prÄ"mija, kas vajadzÄ«ga, lai strādātu, bÅ«s tik augsta, ka vairs nebÅ«s iespÄ"jams strādāt," klāsta  Ķirsis. Kā piemÄ"ru viņš min civiltiesisko apdroÅ¡ināšanu automaÅ¡Ä«nām - ja auto izraisa avāriju, apdroÅ¡ināšanas kategorija kāpj, un nākamajā reizÄ", apdroÅ¡inot savu auto, ir jāmaksā vairāk.

To, ka tiek lobÄ"tas apdroÅ¡inātāju intereses, laikrakstam noliedz arÄ« paÅ¡i apdroÅ¡inātāji.

Plašāk lasiet Aļonas Zanderes rakstā BÅ«ves regulÄ"s apdroÅ¡inātāji otrdienas, 14.janvāra, laikraksta Diena 9.lpp.!