FOTO: Pirmo Krodera balvu saņem Indra Briķe

Pirmdienas vakarā svinÄ«gajā Krodera balvas pasniegÅ¡anas ceremonijā Valmieras Drāmas teātrÄ« (VDT) balvu saņÄ"ma aktrise Indra BriÄ·e, kura Oļģerta Krodera radÄ«to izrāžu tuvumā bijusi jau no 17 gadu vecuma un atveidojusi skaistas un klasiskas lomas 20 gadu garumā, aÄ£entÅ«ru LETA informÄ"ja VDT sabiedrisko attiecÄ«bu speciāliste Zane Ceriņa.

Aktrise saņÄ"ma mākslinieka Aivara VÄ«lipsona veidotu statueti - metu topoÅ¡ajam Krodera piemineklim, kuras pamatā ir bronzas ābele ar āboliem - tās lapotni var lasÄ«t gan kā Krodera galvu, gan zemeslodi. Laureāte tika arÄ« pie naudas balvas 500 latu jeb apmÄ"ram 711 eiro vÄ"rtÄ«bā, kas, respektÄ"jot Krodera humoru un turÄ"Å¡anos pie vÄ"rtÄ«bām, tika pasniegta Latvijas latos.

Krodera fonda valde balvas saņemÅ¡anai sākotnÄ"ji izvirzÄ«jusi 12 pretendentus, vÄ"rtÄ"jot katra izaicinoÅ¡o dabu un izcilÄ«bu daudzu gadu laikā. Pretendentu vidÅ« bez BriÄ·es bijuÅ¡i arÄ« režisori Dž.Dž.Džilindžers, Elmārs Seņkovs, Māra Ķimele, Indra Roga un PÄ"teris Krilovs, teātra zinātniece Silvija Radzobe, literatÅ«ras zinātnieks Gunārs BÄ«bers, scenogrāfs Andris Freibergs, kā arÄ« aktrises Ieva PuÄ·e, ElÄ«na Vāne un KristÄ«ne Nevarauska.

ApbalvoÅ¡anas ceremoniju vadÄ«ja aktieri Vilis Daudziņš un ArtÅ«rs Skrastiņš, klātesot pārÄ"jiem Krodera fonda valdes locekļiem - Evitai Sniedzei, aktierim Rihardam Rudākam un scenogrāfam Mārtiņam Vilkārsim. Pirmā Krodera balva netika pieÅ¡Ä·irta par vienas sezonas veikumu, kā tas bÅ«s turpmāk, bet par izcilu devumu kādā teātra žanrā vairāku gadu garumā.

AtÅ¡Ä·irÄ«bā no SpÄ"lmaņu nakts, kas fiksÄ" sezonas augstāko kvalitāti, Krodera balvas mÄ"rÄ·is ir izcelt situācijas pārvÄ"rtÄ"Å¡anu, skatpunkta maiņu, izrauÅ¡anos no ierastiem, lai arÄ« pareiziem un stabiliem priekÅ¡statiem. Krodera balva nav domāta par labu vai izcilu darbu nostabilizÄ"tā, jau zināmā sistÄ"mā - ir nepiecieÅ¡ams izaicinājums, jauns skatpunkts, "vairāk un citādāk, nekā gaidÄ«ts", atzina teātra pārstāve.

Tāpat ziņots, ka pÄ"rn darbÄ«bu sāka Krodera fonds ar mÄ"rÄ·i rÅ«pÄ"ties par režisora piemiņas saglabāšanu, vācot ziedojumus Krodera pieminekļa izveidei Valmierā, kā arÄ« katru gadu izvÄ"rtÄ"t un pasniegt Krodera balvu par sezonas izaicinošāko un izcilāko notikumu teātra pasaulÄ".

Krodera balvu var saņemt gan izrāde, režisors, aktieris, gan arÄ« grāmatas autors vai cits ar teātra mākslu saistÄ«ts pasākums, pat ideja. Balvas ieguvÄ"ju nosaka fonda valdes locekļi.

Krodera balvas pasniegÅ¡ana arÄ« turpmāk Valmieras teātrÄ« notiks katru gadu janvāra otrajā vai treÅ¡ajā pirmdienā, pÄ"c iespÄ"jas tuvāk režisora vārdadienai, kas ir 20.janvārÄ«.

Oļģerta Krodera fonda dibinātāji ir Krodera aktieri, Vidzemes uzņÄ"mÄ"ji un režisoram tuvie cilvÄ"ki. Fonda valdÄ" ievÄ"lÄ"ta Valmieras teātra direktore Evita Sniedze, Valmieras teātra aktieris Rihards Rudāks, Jaunā RÄ«gas teātra aktieris Vilis Daudziņš, Dailes teātra aktieris ArtÅ«rs Skrastiņš un scenogrāfs Mārtiņš Vilkārsis.

Kroders mūžībā aizgāja 91 gada vecumā 2012.gada 10.oktobrī.

(Papildināts ar foto.)