Adijāns: Kārtējās aizas priekšā

Viena lieta pasaules lielākajai ekonomikai neizdodas pārāk labi, un tā ir taupÄ«Å¡ana. Tiek pieņemti arvien jauni likumi, kuriem ASV valdÄ«ba nākotnÄ" bÅ«tu jāpiespiež bÅ«t taupÄ«gākai, taču, kad pienāk izÅ¡Ä·irÄ«gais brÄ«dis, izdevumu samazināšanas pasākumi allaž tiek atlikti uz kādu vÄ"lāku brÄ«di. Tā ASV vÄ"l Å¡opavasar stāvÄ"ja tā dÄ"vÄ"tās finanÅ¡u aizas priekšā, taču lÄ"kÅ¡ana tajā tika pārcelta uz vÄ"lāku laiku, bet, sākot ar pirmdienu, Savienotās Valstis ir palikuÅ¡as bez federālā budžeta, kas 800 000 ierÄ"dņu spiež doties bezalgas atvaļinājumā.

Å ajā gadÄ«jumā gan nav runa par to, ka ASV valdÄ«bai pÄ"kšņi bÅ«tu aptrÅ«kusies nauda, bet par birokrātisko barjeru, kuru izmantojuÅ¡i republikāņi, jo vÄ"las, lai Baraks Obama vÄ"l kādu laiciņu atsakās no savas veselÄ«bas sistÄ"mas reformas, kuras centrālais mÄ"rÄ·is ir ieviest valstÄ« obligāto veselÄ«bas apdroÅ¡ināšanu. Taču ar šādām problÄ"mām Obamam nebÅ«tu jāsaskaras, ja federālais budžets bÅ«tu audzis tajās robežās, kādas tās pieļauj 1976. gadā ieviestā budžeta pieņemÅ¡anas kārtÄ«ba. Tās gan arÄ« pagātnÄ" tikuÅ¡as gana bieži pārkāptas, reizÄ"m izraisot lÄ«dzÄ«gus maksātnespÄ"jas periodus. TomÄ"r pÄ"dÄ"jā laika biežās "par mata tiesu izglābÅ¡anās" liecina, ka ASV valdÄ«ba grib un saprot, bet galu galā nav spÄ"jÄ«ga ierobežot savus izdevumus.

Ar pirmdienu pārtrÅ«ka interneta tieÅ¡raide no VaÅ¡ingtonas zooloÄ£iskā dārza, kurā tÅ«kstoÅ¡iem cilvÄ"ku lÄ«dz Å¡im bija vÄ"rojuÅ¡i nesen dzimušā pandas mazuļa pirmos soļus. ArÄ« tādas ir republikāņu un demokrātu strÄ«da sekas. Lai gan varÄ"tu domāt, ka šāds mazsvarÄ«gāko ierÄ"dņu bezalgas atvaļinājums valstij, varbÅ«t atskaitot dažas neÄ"rtÄ«bas, neko daudz nevarÄ"tu maksāt, tomÄ"r speciālisti ir aprÄ"Ä·inājuÅ¡i, ka divu nedÄ"ļu maksātnespÄ"ja ASV tautsaimniecÄ«bai varÄ"tu laupÄ«t 0,3% iekÅ¡zemes kopprodukta. Tas Å¡ajos laikos, kad katrs procents aiz nulles ir svarÄ«gs, bÅ«tu diezgan sāpÄ«gs zaudÄ"jums. 1995. gada 800 000 valsts ierÄ"dņu seÅ¡dienÄ«gais bezalgas atvaļinājums nodokļu maksātājiem izmaksāja 1,4 miljardus dolāru, kas toreiz bija diezgan vÄ"rā ņemama summa. VaÅ¡ingtonas apriņķim vien Å¡is maksātnespÄ"jas periods dienā izmaksājot 200 miljonus dolāru, tā aprÄ"Ä·inājis Dž. Meisona universitātes profesors StÄ«vens Fullers.

Budžeta pieņemÅ¡anas process vienmÄ"r ir ultimātu un spriedzes pilns laiks, to mums pÄ"dÄ"jās nedÄ"ļās paÅ¡iem ir bijusi lieliska iespÄ"ja pieredzÄ"t. Taču Barakam Obamam šāds laiks pienāk katrus pāris mÄ"neÅ¡us, un tas brÄ«dÄ«, kad ASV ekonomika piedzÄ«vo pirmo pamanāmo atkopÅ¡anos. Å Ä·iet, ka tā nav tikai sistÄ"miska problÄ"ma, bet uz vÄ"lāku laiku atliktās krÄ«zes sekas. Obamas obligātā veselÄ«bas apdroÅ¡ināšanas reforma gan ir sociāli atbildÄ«gs projekts, taču vai Å¡obrÄ«d ir Ä«stais laiks to Ä«stenot?