papildināts ar FOTO (17:02) - Vētrā cietusi arī Rīgas Sv.Pāvila baznīca

PagājuÅ¡ajā diennaktÄ« Latvijā piedzÄ«votajā vÄ"trā cietusi arÄ« RÄ«gas SvÄ"tā Pāvila evaņģÄ"liski luteriskā baznÄ«cas tornis - tam vienā pusÄ" "nopÅ«sts" skārds aptuveni 15 kvadrātmetru platÄ«bā, portālam Diena.lv pastāstÄ«ja baznÄ«cas apsaimniekotājs un draudzes pārstāvis Normunds Zvaigzne.

Vienā torņa plaknÄ" skārdu vÄ"tras spÄ"ks nopÅ«tis pilnÄ«bā un viena skārda loksne vÄ"l karājoties "mata galā". Zvaigzne stāsta, ka attiecÄ«gā vieta norobežota, jo vÄ"ja dÄ"ļ pagaidām arÄ« ugunsdzÄ"sÄ"ji tik augstu kāpt un loksni nocelt lejā nevarot. Zem skārda esoÅ¡ais dÄ"ļu segums nav cietis.

CietuÅ¡i arÄ« divi baznÄ«cas pulksteņi - viens palicis bez minÅ«Å¡u rādÄ«tāja, otra rādÄ«tājs nevar pārvarÄ"t plkst.6 robežu. 

Zvaigzne gan piebilst, ka baznÄ«cas ikdienu postÄ«jumi neesot ietekmÄ"juÅ¡i, jo otrdienās nav Ä«paÅ¡i daudz aktivitāšu. VienÄ«gi vietÄ"jiem patlaban ierobežotas pastaigas iespÄ"jas ap baznÄ«cu.

Ar bojājumiem baznÄ«cas apsaimniekotājs saviem spÄ"kiem galā netikÅ¡ot un bÅ«s jāmeklÄ" attiecÄ«gā aroda pratÄ"ji. 

Zvaigzne otrdien ticies ar apdroÅ¡ināšanas pārstāvjiem, bet pagaidām aptuvenais zaudÄ"jumu apmÄ"rs nav zināms. Viņš skaidro, ka lielākie izdevumu bÅ«s tieÅ¡i par jumiÄ·u darbu, jo tornis ir aptuveni 40 metrus augsts un jumts stāvs, tādÄ"jādi darbu padarot gana sarežģītu. Savukārt pulksteņa saveÅ¡anai kārtÄ«bā, iespÄ"jams, bÅ«s jāsauc pat meistari no ārzemÄ"m. 

Vairākas apdroÅ¡ināšanas kompānijas portālu Diena.lv arÄ« informÄ"ja, ka aizvadÄ«tās vÄ"tras dÄ"ļ saskaras ar ievÄ"rojami lielāku klientu interesi par iespÄ"jām saņemt apdroÅ¡ināšanas atlÄ«dzÄ«bu. ApdroÅ¡ināšanas sabiedrÄ«ba BALTA otrdien saņem daudzus atlÄ«dzÄ«bu pieteikumus par nodarÄ«tajiem postÄ«jumiem - lÄ«dz Å¡im saņemti jau 78 pieteikumi par zaudÄ"jumiem automaÅ¡Ä«nām vai Ä«paÅ¡umam visā Latvijā. To atlÄ«dzināšanai paÅ¡laik rezervÄ"ti 62 000 lati. ArÄ« Gjensidige Baltic saņÄ"musi jau 15 pieteikumus par vÄ"tras radÄ«tiem postÄ«jumiem. Visbiežāk pieteikumi bija par vÄ"tras laikā izsistiem logiem, norautiem māju, verandu vai piebÅ«vju jumtiem, kā arÄ« krituÅ¡o koku radÄ«tiem Ä«paÅ¡uma bojājumiem.

ArÄ« apdroÅ¡ināšanas kompānija ERGO otrdien saņÄ"musi vairākus zaudÄ"jumu pieteikumus par vÄ"tras radÄ«tajiem postÄ«jumiem. ApdroÅ¡ināšanas kompānija prognozÄ", ka pieteikumu skaits tuvākajās dienās palielināsies, jo daudzviet Latvijā bija traucÄ"ta elektrÄ«bas padeve un cietuÅ¡ajiem nav iespÄ"jams ziņot par nodarÄ«tajiem postÄ«jumiem.

Visvairāk Ä«paÅ¡uma apdroÅ¡ināšanas zaudÄ"jumu pieteikumu par vÄ"tras radÄ«tajiem postÄ«jumiem saņemti no klientiem, kuru Ä«paÅ¡umi atrodas RÄ«gas un Kurzemes reÄ£ionos - Skrundā, Ķekavā, Ä€dažos, GarkalnÄ". Pārsvarā apdroÅ¡ināšanas atlÄ«dzÄ«bas tiek prasÄ«tas par spÄ"cÄ«gā vÄ"ja bojātiem jumtu segumiem un lÅ«stoÅ¡u koku radÄ«tiem postÄ«jumiem Ä«paÅ¡umiem. ApdroÅ¡inātājs saņÄ"mis arÄ« vairākus KASKO klientu pieteikumus, starp kuriem ir zaudÄ"jumu pieteikums par vÄ"tras nodarÄ«tiem zaudÄ"jumiem klienta transportlÄ«dzeklim Dānijā.