Latvijā prognozē piena iepirkuma cenu kritumu Lietuvas piena blokādes dēļ

Ja turpināsies Krievijas sāktā Lietuvas piena produkcijas importa blokāde, piena iepirkuma cenas Latvijā tuvākajā laikā pazemināsies par vismaz pieciem santīmiem par vienu kilogramu.

To biznesa portālam Nozare.lv Lauksaimnieku organizāciju sadarbÄ«bas padomes Piena grupas sÄ"dÄ" prognozÄ"ja Piena ražotāju asociācijas vadÄ«tāja Ieva Alpa-Rozenberga.

"Spriežot pÄ"c iepriekÅ¡Ä"jiem precedentiem, prognozÄ"jam, ka piena iepirkuma cena kritÄ«sies par vismaz pieciem santÄ«miem, jo saistÄ«bā ar blokādi gaidāma piena pārprodukcija," sacÄ«ja Alpa-Rozenberga.

Viņa norādīja, ka patlaban piena iepirkuma cena ir ļoti laba - 24 santīmi par vienu kilogramu piena, savukārt šī kilograma pašizmaksa ir 22 santīmi, turklāt tai pastāv tendence pieaugt saistībā ar energoresursu cenu kāpumu.

TikmÄ"r ZemkopÄ«bas ministrijas valsts sekretāra vietniece Rigonda Lerhe atzina, ka patlaban pastiprinātā kravu kontrole no Lietuvas uz Krieviju ir atcelta.

"Pastiprinātā kravu kontrole, pÄ"c mÅ«su ziņām, ir atcelta, jo tā radÄ«ja zaudÄ"jumus kravām, kas nāca no Kaļiņingradas uz Krieviju. TomÄ"r piena produktu pastiprinātā pārbaude Å¡odien vÄ"l turpinās. Produkti tiek pārbaudÄ«ti, argumentÄ"jot ar pastiprinātu pelÄ"juma un rauga saturu, kā arÄ« neprecÄ«zu marÄ·Ä"jumu," atzina ministrijas pārstāve.

Savukārt uz Nozare.lv jautājumu par to, vai Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) ir sācis vakar solÄ«to Lietuvas produktu apstiprināto uzraudzÄ«bu veikalos, PVD pārstāve Ilze PlikÅ¡a atbildÄ"ja apstiprinoÅ¡i.

"Vakar paņÄ"mām paraugus tieÅ¡i no tiem produktiem, ko pārbauda Krievija. Atbildes bÅ«s pÄ"c pāris dienām. PārbaudÄ«jām produkciju arÄ« iepriekÅ¡, pagaidām pārkāpumi nav konstatÄ"ti," sacÄ«ja PVD pārstāve.

Kā ziņots, Krievija no 7.oktobra daļÄ"ji aizliegusi piena produktu importu no Lietuvas. Maskava par iespÄ"jamo Lietuvas piena produktu importa aizliegumu brÄ«dināja jau pagājuÅ¡ajā nedÄ"ļā, šādu soli attaisnojot ar "sanitārijas un epidemioloÄ£iskajiem riskiem".

Krievijas galvenais sanitārais ārsts informÄ"jis, ka Krievijas sanitārajiem standartiem neatbilstot Lietuvas piena pārstrādes kompānijas Pieno žvaigždes, RokiÅ¡kio pienas un Å ilutes rambynas.

Jau septembra vidū Krievijas galvenais sanitārais ārsts paziņoja par Lietuvas piena produktu kvalitātes un drošības kontroles pastiprināšanu, skaidrodams, ka tajos esot atrastas antibiotikas. Oņiščenko arī pauda viedokli, ka Lietuva nepamatoti cenšoties saskatīt Krievijas prasībās politisku kontekstu.