Slimnīcas beidzot saņēmušas izpratni no ierēdņiem; joprojām gaida papildus finansējamu

SlimnÄ«cas beidzot saņÄ"muÅ¡as izpratni no ierÄ"dņiem, bet joprojām gaida papildus finansÄ"jamu, lai iedzÄ«votāji arÄ« gada nogalÄ" varÄ"tu saņemt valsts apmaksātus veselÄ«bas aprÅ«pes pakalpojumus. Tām iedalÄ«tās kvotas pacientu ārstÄ"Å¡anai ir izsmeltas un pat pārsniegtas, bet papildus pieÅ¡Ä·irtie pieci miljoni latu lÄ«dz slimnÄ«cām vÄ"l nav nonākuÅ¡i, portālam Diena.lv pavÄ"stÄ«ja Latvijas SlimnÄ«cu biedrÄ«bā (LSB). 

23 Latvijas slimnÄ«cu vadÄ«tāji pÄ"c tikÅ¡anās ar VeselÄ«bas ministrijas valsts sekretāra vietnieci stratÄ"Ä£iskās plānoÅ¡anas un finanÅ¡u jautājumos Dainu MÅ«rmani UmbraÅ¡ko, kā arÄ« ar Nacionālā veselÄ«bas dienesta (NVD) direktoru Māri Taubi, atzÄ«st, ka beidzot izcÄ«nÄ«ta ierÄ"dņu izpratne par papildus finansÄ"juma nepiecieÅ¡amÄ«bu. "SlimnÄ«cu vadÄ«tāji saņÄ"ma cerÄ«gu informāciju par to, ka tiek meklÄ"ti lÄ«dzekļi, lai slimnÄ«cas varÄ"tu sniegt gan neatliekamos, gan ambulatoros pakalpojumus pacientiem arÄ« Å¡Ä« gada nogalÄ"," pÄ"c tikÅ¡anās atklāj LSB valdes priekÅ¡sÄ"dÄ"tājs Jevgeņijs KalÄ"js.

TomÄ"r aizvien slimnÄ«cas nav saņÄ"muÅ¡as Å¡ogad valdÄ«bas papildus pieÅ¡Ä·irtos piecus miljonus latu. PÄ"c tikÅ¡anās ar LSB arÄ« Ministru prezidents Valdis Dombrovskis piekrita slimnÄ«cu pārstāvjiem, ka pārdalot finansÄ"jumu, nav ņemtas vÄ"rā reÄ£ionu slimnÄ«cu vajadzÄ«bas un deva VeselÄ«bas ministrijai uzdevumu risināt Å¡o jautājumu. Tiekoties ar MÅ«rmani UmbraÅ¡ko, LSB uzzināja, ka jautājums par piecu miljonu latu papildus sadali vÄ"l nav nonācis lÄ«dz izskatÄ«Å¡anai Saeimā. Taču arÄ« Å¡is finansÄ"jums Å¡obrÄ«d ir kritiski svarÄ«gs, lai slimnÄ«cas vismaz daļÄ"ji nodroÅ¡inātu neatliekamās un ambulatorās palÄ«dzÄ«bas sniegÅ¡anu iedzÄ«votājiem tuvākajos mÄ"neÅ¡os.

Asa diskusija izvÄ"rsusies arÄ« par ārstniecÄ«bas riska fonda izveidi Latvijā. Å obrÄ«d tiek plānots, ka no veselÄ«bas aprÅ«pei pieÅ¡Ä·irtās valsts budžeta naudas, miljons latu Å¡im nolÅ«kam tiks novirzÄ«ti ārstniecÄ«bas iestādÄ"m, bet tās ieskaitÄ«s minÄ"to summu atpakaļ riska fondā. SlimnÄ«cu vadÄ«tāji nepiekrÄ«t šādam risinājumam un kā alternatÄ«vu, kas bÅ«tu lÄ"tāka un izdevÄ«gāka valstij situācijā, kad trÅ«kst lÄ«dzekļi ārstÄ"Å¡anai, piedāvā medicÄ«nas personāla civiltiesisko un profesionālo apdroÅ¡ināšanu.

Tāpat slimnÄ«cu vadÄ«tāji aicina ierÄ"dņus nemaldināt iedzÄ«votājus un mediÄ·us, izplatot informāciju, ka nākamgad budžetā papildus pieÅ¡Ä·irtie 17 miljoni latu nodroÅ¡inās 10% algu pieaugumu visam ārstniecÄ«bas personālam. Kā skaidro KalÄ"js, jau Å¡obrÄ«d daudzas slimnÄ«cas ārstiem maksā papildus valsts noteiktajam atalgojumam. Savukārt valsts atvÄ"lÄ"tie 17 miljoni 2014. gadā ļaus paaugstināt atalgojumu tikai personālam, kas Å¡obrÄ«d saņem pakalpojuma tarifā noteikto minimālo algu MinÄ"tā naudas summa ir sava veida kompensācija, ko slimnÄ«cas izcÄ«nÄ«juÅ¡as lÄ«dz ar minimālās algas paaugstināšanu valstÄ«.