Vējonis sola jaunus budžeta priekšlikumus

Nākamā gada budžeta izskatÄ«Å¡anas Saeimā laikā tiks aizstāvÄ"tas uzņÄ"mÄ"ju un paÅ¡valdÄ«bu interestes, kā arÄ« iesniegti jauni priekÅ¡likumi, saka Latvijas Zaļās partijas lÄ«dzpriekÅ¡sÄ"dÄ"tājs, Saeimas deputāts  Raimonds VÄ"jonis. "MÄ"s aizstāvÄ"sim uzņÄ"mÄ"jus, paÅ¡valdÄ«bas un novados dzÄ«vojoÅ¡o cilvÄ"ku intereses un mums bÅ«s priekÅ¡likumi budžeta izskatÄ«Å¡anas gaitā."

"Latvijas politiskajā dzÄ«vÄ" Å¡obrÄ«d sākusies izdzÄ«voÅ¡anas sacensÄ«ba, kuras finiÅ¡a lente, skaļāko dalÄ«bnieku prātos, ir vÄ"lÄ"Å¡anas nākamajā gadā un galvenā balva - vietas Eiropas Parlamentā vai Saeimā. Patiesi jājÅ«t lÄ«dzi visiem politikas komentÄ"tājiem, kuri jau kādu laiku ir pat atmetuÅ¡i cerÄ«bas, ka notiekoÅ¡o var skaidrot no politikas teorijas vai veselā saprāta viedokļa. PÄ"c divdesmit valsts neatkarÄ«bas gadiem mÄ"s Å¡obrÄ«d maksājam par visām pieļautajām kļūdām - sākot no haotiskās un dažbrÄ«d ļoti kļūdainās vai savtÄ«gās rosÄ«bas pirmajā desmitgadÄ" lÄ«dz ar revolucionāru pārliecÄ«bu maskÄ"tiem pÄ"dÄ"jo gadu paÅ¡labuma meklÄ"jumiem, kuru sekas ir valstiskuma grauÅ¡ana. Jo, manuprāt, tikai par valstiskuma grauÅ¡anu var nosaukt notiekoÅ¡o sabiedrÄ«bas, Latvijas tautas savstarpÄ"jo pretnostatÄ«Å¡anu un ienaidnieku saskatÄ«Å¡anu ikvienā. Katram ir piekarināta kāda tautas ienaidnieka birkas driska un pret katru ir vÄ"rsti apvainojumi. Pensionāri, bezdarbnieki, uzņÄ"mÄ"ji un, protams, valsts pārvaldes darbinieki - sākot no skolotāja un beidzot ar augsta lÄ«meņa ierÄ"dni. Nebeidzamā cīņa pret pārvÄ"rtusi politisko vidi bÄ"rniÅ¡Ä·Ä«gā kautiņā, kur katru diskusiju noved lÄ«dz apsaukāšanās lÄ«menim un lielākais prieks ir oponentam uz muguras uzliet krāsu vai piespraust rupja satura zÄ«mÄ«ti.

Tikai atsevišķās frāzÄ"s kāds no valdošās koalÄ«cijas laiku pa laikam atceras, ka mÄ"s, valsts, katrs no mums, esam smaga laika priekÅ¡vakarā. IekļauÅ¡anās eirozonā prasÄ«s no mums visiem arvien tālāku pielāgoÅ¡anos kopÄ"jai Eiropas SavienÄ«bas ekonomiskajai telpai, kas nozÄ«mÄ" arÄ« visas negatÄ«vās konsekvences, tai skaitā pieaugoÅ¡u konkurenci uzņÄ"mÄ"jdarbÄ«bai un katram individuālam cilvÄ"kam, katrai Ä£imenei. Vienlaikus valdošā koalÄ«cija ir atzinusi, ka 2014.gada budžets ir arÄ« 2015.gada. Un ka Å¡is budžets, 2015.gadam, jau ir sadalÄ«ts un nākamajai Saeimai atliks vien dzÄ«vot ar pieņemto - tas ir, Saeimā bÅ«s jāapstiprina lÄ"mumi par laiku, kas vairs nebÅ«s paÅ¡reizÄ"jā sasaukuma kompetence.

Apzinoties visus negatÄ«vos aspektus, Zaļo un zemnieku savienÄ«ba Å¡ajā situācijā ir par budžeta izskatÄ«Å¡anu, jo nav alternatÄ«vas - kārtÄ"jo reizi visi jau tā noplicinātie un bÄ«stami politizÄ"tie varas resursi ir izmantoti tikai vienam scenārijam, Å¡ajā gadÄ«jumā piedāvātajam budžetam. Skatoties vai valdošā koalÄ«cija bÅ«s ņÄ"musi vÄ"rā mÅ«su iesniegtos priekÅ¡likumus, mÄ"s lemsim cik lielā mÄ"rā atbalstÄ«t budžetu. MÄ"s, Zaļā partija, un arÄ« mÅ«su sadarbÄ«bas partneri Zaļo un Zemnieku savienÄ«bā, nepiekrÄ«tam premjerministra Valda Dombrovska (VienotÄ«ba) paziņojumam, ka Nacionālās apvienÄ«bas iebildumi pret termiņuzturÄ"Å¡anās atļaujām ir mazsvarÄ«gs jautājums. AtkārtoÅ¡os - termiņuzturÄ"Å¡anās atļaujas ir svarÄ«ga jautājuma neliela daļa. Un Å¡is svarÄ«gais jautājums ir Latvijas valstiskums un nākotnes attÄ«stÄ«ba. MÄ"s esam vienisprātis - mÅ«su valstij beidzot ir vajadzÄ«ga stabilitāte, atspÄ"riena punkts, diskusijas uzsākÅ¡ana un risinājumu meklÄ"Å¡ana. Tādu risinājumu, kuri var nodroÅ¡ināt attÄ«stÄ«bu, jo nav pieņemams piekoptais sirojoÅ¡o cilÅ¡u paņÄ"miens alkatÄ«gi vÄ"rot, kur varÄ"tu kaut ko noņemt - mikrouzņÄ"mumiem, izdevÄ"jiem, arÄ« ostām. MÄ"s aizstāvÄ"sim uzņÄ"mÄ"jus, paÅ¡valdÄ«bas un novados dzÄ«vojoÅ¡o cilvÄ"ku intereses un mums bÅ«s priekÅ¡likumi budžeta izskatÄ«Å¡anas gaitā. Bet mÄ"s esam atbildÄ«gi par pieņemtajiem lÄ"mumiem kā Latvijas valsts pilsoņi un cilvÄ"ki, kuri par savu amatu ir izvÄ"lÄ"juÅ¡ies darbu sabiedrÄ«bas labā - politiku.

MÄ"s turpināsim bÅ«t atbildÄ«gi, lai cik tas bÅ«tu kaitinoÅ¡i katram, kurÅ¡ bÅ«vÄ" savu politisko karjeru ar revolucionāriem uzsaukumiem. Diskusijas par budžetu bÅ«s smagas, mÄ"s tajās piedalÄ«simies ik brÄ«di atceroties, ka aiz katra cipara ir cilvÄ"ki un valsts nākotne. MÄ"s, Zaļo un zemnieku savienÄ«ba, apliecinām, ka latviskas partijas var sadarboties un atrast risinājumus, ja redz Latviju kā neatkarÄ«gu, vienotu un demokrātisku valsti ar nākotni."