Liepājas metalurgs piedāvā valstij kapitalizēt uzņēmuma parādus

FinanÅ¡u grÅ«tÄ«bās nonākusÄ« AS Liepājas metalurgs vÄ"rsusies pie valsts augstākajām amatpersonām ar lÅ«gumu kapitalizÄ"t uzņÄ"muma parādus valstij un tai piederoÅ¡ajiem uzņÄ"mumiem kopsummā par 78,8 miljoniem latu.

UzņÄ"mums piedāvā kapitalizÄ"t FinanÅ¡u ministrijas kredÄ«tprasÄ«bas 51,9 miljonu latu apmÄ"rā, AS Citadele banka kredÄ«tprasÄ«bas 12,4 miljonu latu apmÄ"rā un AS Latvenergo kredÄ«tprasÄ«bas 14,5 miljonu latu apmÄ"rā.

Tas dotu iespÄ"ju valstij tās ieguldÄ«tos lÄ«dzekļus atgÅ«t ilgākā laika periodā, nevis faktiski zaudÄ"t, kā tas notiks AS Liepājas metalurgs maksātnespÄ"jas gadÄ«jumā. Kapitalizācijas rezultātā valstij AS Liepājas metalurgs nav jāiegulda papildu finanÅ¡u lÄ«dzekļi, bet valsts iegÅ«s kontroli un ietekmi tajā. 

Liepājas metalurgs lÅ«dz atbalstÄ«t ierosinājumu emitÄ"t papildus 78,8 miljonus akciju, kuras nonāktu Latvijas valsts Ä«paÅ¡umā, kapitalizÄ"jot esoÅ¡os uzņÄ"muma parādus. Tādejādi valsts iegÅ«tu Liepājas metalurga akciju kontrolpaketi un iespÄ"ju garākā laika periodā atgÅ«t savus ieguldÄ«jumus no dividendÄ"m vai akciju pārdoÅ¡anas. Tajā pašā laikā Liepājas metalurgam pÄ"c akciju emisijas pabeigÅ¡anas bÅ«tu iespÄ"jas kredÄ«tiestādÄ"s saņemt aizdevumu ražoÅ¡anas turpināšanai.

UzņÄ"mums norāda, ka kopÄ"jo 129,1 miljona latu parādsaistÄ«bu dÄ"ļ apzinātie investori nav izrādÄ«juÅ¡i reālu interesi ieguldÄ«t uzņÄ"mumā jebkādu summu, jo investÄ«ciju atgÅ«Å¡ana nav iespÄ"jama pārredzamā laika periodā. Tas apstiprināto uzņÄ"muma tiesiskās aizsardzÄ«bas procesa (TAP) pasākumu plāna realizāciju padara neiespÄ"jamu.

KredÄ«tsaistÄ«bu kapitalizācijas un akciju emisijas laikā bÅ«tu nepiecieÅ¡ams saglabāt uzņÄ"muma aktÄ«vus un personālu, kas laika periodā no Å¡Ä« gada 1.novembra lÄ«dz 2014.gada 1.aprÄ«lim veidotu 10,5 miljonu latu izmaksas, kuras iespÄ"jams segt tikai ar nodroÅ¡ināto kreditoru finansÄ"jumu, norāda "Liepājas metalurgs". Lielākais uzņÄ"muma nodroÅ¡inātais kreditors ir valsts.

Jau ziņots, ka oktobra beigās sasauktajā Liepājas metalurga akcionāru sapulcÄ" plānots palielināt uzņÄ"muma pamatkapitālu par 100 miljoniem latu, liecina biržai NASDAQ OMX Riga iesniegtie ārkārtas akcionāru sapulces lÄ"mumprojekti.

Patlaban uzņÄ"muma pamatkapitāls ir 16 981 033 lati, bet lÄ"mumprojektos norādÄ«ts, ka paredzÄ"ts veikt grozÄ«jumus uzņÄ"muma statÅ«tos, nosakot, ka Liepājas metalurga pamatkapitāls ir 116 981 033 lati.

UzņÄ"muma padomes priekÅ¡sÄ"dÄ"tājs Guntis VilnÄ«tis biznesa portālam Nozare.lv apstiprināja, ka paredzÄ"ts palielināt pamatkapitālu par 100 miljoniem latu, veicot jaunu akciju emisiju.

"ParedzÄ"ts, ka uzņÄ"muma nenodroÅ¡inātie kreditori varÄ"s pārvÄ"rst savus kredÄ«tus akcijās, tie bÅ«tu 27 miljoni latu. Tāpat paredzÄ"ts, ka saskaņā ar tiesiskās aizsardzÄ«bas procesu (TAP) 37 miljonus latu iegulda investors. Savukārt uz atlikuÅ¡ajiem 36 miljoniem latu varÄ"s parakstÄ«ties esoÅ¡ie akcionāri," skaidroja VilnÄ«tis.

Jau ziņots, ka 30.septembrÄ« uzņÄ"muma TAP plānā paredzÄ"tais aizdevums desmit miljonu latu apmÄ"rā no potenciālajiem investoriem netika saņemts. Number 1.oktobra saskaņā ar likumu sākās 30 dienu periods, kurā ir iespÄ"ja pārkāpumus novÄ"rst, attiecÄ«gi saņemt aizdevumu un piesaistÄ«t investoru.

Liepājas metalurga akcionāri Sergejs Zaharjins un Iļja Segals iepriekÅ¡ paziņoja, ka panākuÅ¡i vienoÅ¡anos par 70% uzņÄ"muma akciju nodoÅ¡anu Krievijas uzņÄ"mumam Daļpolimetall, lai investors varÄ"tu ieguldÄ«t nepiecieÅ¡amos lÄ«dzekļus rÅ«pnÄ«cā un pÄ"c iespÄ"jas ātrāk atjaunotu tehnoloÄ£isko procesu.

Jau ziņots, ka Liepājas metalurgs nonācis finanÅ¡u grÅ«tÄ«bās un pārtraucis ražoÅ¡anu. Valsts kase jÅ«lijā no valsts budžeta lÄ«dzekļiem samaksāja Liepājas metalurga vietā visu rÅ«pnÄ«cas parādu Itālijas bankai UniCredit - 67 465 056 eiro jeb 47 414 711 latus. Pirms tam aprÄ«lÄ« Valsts kase Itālijas bankai veica rÅ«pnÄ«cai valsts galvotā kredÄ«ta pamatsummas daļas maksājumu 6 128 456 eiro (4 307 103 latu) apmÄ"rā.

Liepājas tiesa ir pieņÄ"musi uzņÄ"muma TAP pasākumu plānu, ko ir izstrādājuÅ¡i uzņÄ"muma speciālisti un kas ir saskaņots ar visiem nodroÅ¡inātajiem un vairāk nekā 55% nenodroÅ¡ināto kreditoru, kā arÄ« ar kreditoru kluba pieaicināto finanÅ¡u konsultantu Prudentia Advisers.