Cenas jānorāda gan latos, gan eiro

Å odien, kad lÄ«dz eiro ievieÅ¡anai Latvijā palikuÅ¡as 92 dienas, sākas cenu paralÄ"lās atspoguļoÅ¡anas periods, kad tirgotājiem un pakalpojumu sniedzÄ"jiem preču un pakalpojumu cenas jānorāda gan latos, gan arÄ« eiro.

No Å¡odienas arÄ« patÄ"rÄ"tājiem paredzÄ"tajos kases čekos darÄ«juma kopsummai jābÅ«t norādÄ«tai gan latos, gan eiro. LÄ«dzÄ«gi abās valÅ«tās jābÅ«t norādÄ«tai arÄ« kopsummai iedzÄ«votājiem nosÅ«tÄ«tajos rÄ"Ä·inos.

Tirgotājiem un pakalpojumu sniedzÄ"jiem cenas gan latos, gan eiro jānorāda, lai patÄ"rÄ"tāji pierastu pie jaunās valÅ«tas un sagatavotos pārejai uz eiro.

AprÄ"Ä·inot cenas, uzņÄ"mumi drÄ«kst izmantot tikai oficiāli noteikto valÅ«tas kursu - viens eiro ir 0,702804 lati. AprÄ"Ä·inos jāievÄ"ro matemātiskie pārrÄ"Ä·ināšanas principi. PatÄ"rÄ"tāju tiesÄ«bu aizsardzÄ«bas centrs (PTAC) visā cenu paralÄ"lās atspoguļoÅ¡anas periodā - no Å¡odienas lÄ«dz 2014.gada 30.jÅ«nijam - pārbaudÄ«s, vai cena norādÄ«ta abās valÅ«tās un vai konvertācija veikta atbilstoÅ¡i. Kopā ieplānots veikt ap 30 000 pārbaužu.

ArÄ« FinanÅ¡u un kapitāla tirgus komisija (FKTK) apņÄ"musies eiro ievieÅ¡anas laikā sekot lÄ«dzi izmaiņām banku galveno pakalpojumu privātpersonām cenrāžos un sola ziņot par negodprātÄ«gu rÄ«cÄ«bu, tomÄ"r FKTK nevar sodÄ«t bankas, ja tās nolemj palielināt maksu par pakalpojumiem. FKTK raugās, lai nebÅ«tu situācijas, kad, piemÄ"ram, naudas pārskaitÄ«juma internetbankā paÅ¡reizÄ"jās maksas - 25 santÄ«mi - vietā no janvāra Å¡Ä« pakalpojuma maksa tiek noapaļota lÄ«dz 40 centiem, nevis tiek atbilstoÅ¡i pÄ"c kursa pārrÄ"Ä·ināta summa - 37 centi. Šādos gadÄ«jumos bankas tiks kauninātas.

FinanÅ¡u ministrijas eiro projekta vadÄ«tāja Dace Kalsone skaidro, ka summas atspoguļojums gan latos, gan eiro no oktobra sākuma uzņÄ"mÄ"jiem ir jānodroÅ¡ina tajās jomās, kur pretÄ« ir gala patÄ"rÄ"tājs. Tātad pavadzÄ«mÄ"s un rÄ"Ä·inos starp juridiskām personām nav obligātas prasÄ«bas jau oktobrÄ« summas norādÄ«t arÄ« eiro. ArÄ« reklāmās paralÄ"lās cenas latos un eiro nav obligāti jārāda. Latu apgrozÄ«bas periodā pietiek ar to, ka reklāma ir latos, bet pÄ"c pārejas uz eiro reklāmai jābÅ«t eiro.

Ir arÄ« vairāki izņÄ"mumi, uz kuriem neattiecas prasÄ«ba darÄ«jumu kopsummu kases čekos un kvÄ«tÄ«s norādÄ«t gan latos, gan eiro. Šādi izņÄ"mumi ir tirdzniecÄ«bas automāti, piemÄ"ram, kafijas, sulu, saldumu automāti, kas izsniedz preci bez pārdevÄ"ja klātbÅ«tnes. Ir apstiprināts arÄ« vairums kases aparātu modeļu, kuru lietoÅ¡anas gadÄ«jumā ir pieļaujams izņÄ"mums. Taču gadÄ«jumos, ja tomÄ"r pircÄ"js vÄ"las zināt darÄ«juma kopsummu gan latos, gan eiro, Å¡o kases aparātu modeļu lietotājiem pÄ"c pircÄ"ja pieprasÄ«juma tā bÅ«s jāieraksta kases čekā ar roku un jāapstiprina ar savu parakstu.

DarÄ«juma kopsummai vienlaikus gan latos, gan eiro no šā gada 1.oktobra lÄ«dz 2014.gada 30.jÅ«nijam jābÅ«t norādÄ«tai, arÄ« noformÄ"jot Valsts ieņÄ"mumu dienesta reÄ£istrÄ"tās kvÄ«tis.

Noteikts, ka no oktobra sākuma lÄ«dz decembra beigām pārdevÄ"jiem un pakalpojumu sniedzÄ"jiem papildu cenu norādÄ«Å¡anai latos jānorāda gala cena arÄ« eiro, savukārt no nākamā gada sākuma, kad Latvija pievienosies eirozonai, lÄ«dz 2014.gada jÅ«nija beigām papildu cenu norādÄ«Å¡anai eiro bÅ«s jānorāda gala cenas arÄ« latos. Tirgotāji un pakalpojumu sniedzÄ"ji var izvÄ"lÄ"ties sev Ä"rtāko un izdevÄ«gāko risinājumu cenu norādÄ«Å¡anā un cenu zÄ«mes ir iespÄ"jams veidot tā, lai tās bÅ«tu derÄ«gas visu paralÄ"lās atspoguļoÅ¡anas periodu un nebÅ«tu jāmaina gadu mijā.

PTAC izstrādājis vadlÄ«nijas par pareizu cenu norādÄ«Å¡anu, kas skaidro tiesÄ«bu aktu prasÄ«bas, sniedz padomus un piemÄ"rus komersantiem par cenu norādÄ«Å¡anu dažādās situācijās. MinÄ"tās vadlÄ«nijas kopā ar citu praktisko informāciju uzņÄ"mÄ"jiem par pāreju uz eiro atrodamas "eiro.lv" mājaslapas uzņÄ"mÄ"ju sadaļā. Informāciju uzņÄ"mÄ"ji var saņemt, zvanot pa PTAC eiro informatÄ«vo tālruni 67 388 641 vai sÅ«tot e-pastu uz "eiro@ptac.gov.lv".

PatÄ"rÄ"tāji var uzdot sev interesÄ"joÅ¡us jautājumus par cenu norādÄ«Å¡anu paralÄ"lās atspoguļoÅ¡anas periodā, sniegt ziņas par negodprātÄ«giem komersantiem un izteikt savas bažas, zvanot uz PTAC konsultatÄ«vo tālruni 65 452 554 vai arÄ« sÅ«tot e-pastu uz "eiro@ptac.gov.lv".

UzņÄ"mÄ"ji, ja vÄ"las apliecināt godÄ«gu komercpraksi pārejas uz eiro laikā, aicināti piedalÄ«ties iniciatÄ«vā "GodÄ«gs eiro ieviesÄ"js".

Latvija eirozonai pievienosies 2014.gada janvārī, kļūstot par 18.eirozonas valsti. Pāreja no latiem uz eiro notiks saskaņā ar oficiālo kursu - viens eiro ir 0,702804 lati jeb 1,42 eiro par vienu latu.

PÄ"c pārejas uz eiro nākamā gada pirmās divas nedÄ"ļas Latvijā bÅ«s latu un eiro paralÄ"lās apgrozÄ«bas periods, kad iedzÄ«votāji tirdzniecÄ«bas vietās varÄ"s norÄ"Ä·ināties vÄ"l latos un jau eiro, bet atlikums tiks izdots eiro. IzņÄ"mums bÅ«s sabiedriskais transports, kur, maksājot latos, arÄ« atlikums tiks izdots latos, bet tie iedzÄ«votāji, kas norÄ"Ä·ināsies eiro, atlikumu saņems eiro.

Algas, pensijas un pabalstus nākamā gada janvārī visiem izmaksās eiro.