FM: inflācija saglabāsies netipiski zema salīdzinoši spēcīgi augošai ekonomikai

ArÄ« šā gada septembrÄ« turpinājās deflācija. Gada griezumā patÄ"riņa cenas samazinājās par 0,4%, savukārt, salÄ«dzinot ar iepriekÅ¡Ä"jo mÄ"nesi, cenas ir kāpuÅ¡as par 0,3%. MÄ"neÅ¡a griezumā patÄ"riņa cenu dinamika virzās ļoti paredzami un atbilst jau daudzus gadus novÄ"rotajai sezonalitātes struktÅ«rai. Ir sākusies rudens sezona apÄ£Ä"rbiem un apaviem, kas attiecÄ«gajā kategorijā cenas kāpināja par 5,6%, salÄ«dzinot ar augustu, kad savai izskaņai tuvojās vasaras sezonas preču izpārdoÅ¡anas. Savukārt, pakāpeniski noslÄ"dzoties ražas sezonai, dārzeņu  cenas samazinājās par 5,5%, bet augļu cenas - par 6%.

TomÄ"r gada griezumā joprojām ir vÄ"rojama deflācija, kur lielāko devumu cenu samazinājumam sniedz no sezonālajām svārstÄ«bām neatkarÄ«gās degvielas cenas, kas cieÅ¡i seko lÄ«dzi naftas cenu un EUR/USD valÅ«tas kursa dinamikai. MÄ"neÅ¡a laikā degvielas cenas mazinājās par 0,1%, kas neieviesa bÅ«tiskas novirzes no prognozÄ"tās inflācijas, tomÄ"r gada laikā degvielas cenas ir mazinājušās jau par 6,6%, kas rada bÅ«tisku ietekmi uz kopÄ"jo patÄ"riņa cenu indeksu (apmÄ"ram -0,4 procentpunkti).

No naftas cenām ir atkarÄ«gas arÄ« administratÄ«vi regulÄ"jamās cenas siltumenerÄ£ijai un dabas gāzei. SalÄ«dzinot ar iepriekÅ¡Ä"jā gada septembri, siltumenerÄ£ijas tarifi ir samazinājuÅ¡ies par 7,4%, bet dabas gāzes cena ir kritusi par 6,5%. Å…emot vÄ"rā iepriekÅ¡Ä"jā gada degvielas cenu dinamiku, kad cenas sāka samazināties tieÅ¡i oktobrÄ«, cenu samazinoÅ¡ais efekts ar nākamo mÄ"nesi pakāpeniski sāks izzust, ja nebÅ«s krasu pavÄ"rsienu naftas cenu dinamikā. LÄ«dz ar to gada inflācija jau nākamajā mÄ"nesÄ« tuvosies nullei un turpmākajos mÄ"neÅ¡os atkal kļūs pozitÄ«va, lai arÄ« saglabāsies netipiski zema salÄ«dzinoÅ¡i spÄ"cÄ«gi augoÅ¡ai ekonomikai. SvarÄ«gi gan piebilst, ka energoresursu cenu virzÄ«tai deflācijai nav negatÄ«vas ietekmes uz ekonomiku.

PatÄ"riņa cenu dinamika 2013. gadā kopumā atbilst FinanÅ¡u ministrijas prognozÄ"m, kas tika izstrādātas šā gada jÅ«nijā. JāatzÄ«mÄ", ka, ņemot vÄ"rā faktiskos datus, tā pat var bÅ«t nedaudz zemāka par prognozÄ"to 0,4% pieaugumu.Â