Sūdzēsies ST par plānu ieviest socnodokli par bez atlīdzības strādājošajiem valdes locekļiem

PaÅ¡laik top prasÄ«bas pieteikums Satversmes tiesai, lai nepieļautu likumu, kas paredz sociālā nodokļa maksājumu arÄ« par bez atlÄ«dzÄ«bas strādājoÅ¡iem mazo uzņÄ"mumu valdes locekļiem, portālu Diena.lv informÄ"ja Latvijas mazo un vidÄ"jo uzņÄ"mumu asociācija.

GrozÄ«jumi likumā "Par valsts sociālo apdroÅ¡ināšanu" paredz, ka mazo un vidÄ"jo uzņÄ"mumu valdes locekļiem Valsts sociālās apdroÅ¡ināšanas obligāto iemaksu maksājums bÅ«s jāmaksā arÄ« par bez atlÄ«dzÄ«bas strādājoÅ¡iem mazo uzņÄ"mumu vadÄ«tājiem valdes locekļiem. TādÄ"jādi turpmāk viņiem valsts budžetā bÅ«s jāiemaksā vismaz 899,98 latu gadā, neatkarÄ«gi no tā, kā attÄ«stās bizness un lÄ«dz ar to ienākumi. 

MinÄ"tie grozÄ«jumi bÅ«tiski ietekmÄ"s paÅ¡us mazākos uzņÄ"mÄ"jus un uzņÄ"mÄ"jus iesācÄ"jus, it Ä«paÅ¡i Latvijas laukos, kur uz doto brÄ«di jau ir tā zems uzņÄ"mÄ"ju aktivitātes lÄ«menis, satraucas asociācijas valdes loceklis Uldis VÄ«toliņš, vienlaicÄ«gi pieļaujot, ka šādi grozÄ«jumi var veicināt jaunu imigrācijas vilni.

"Tas ir nenopietni! Valsts pieņem diskriminÄ"juÅ¡us noteikumus attiecÄ«bā pret uzņÄ"mÄ"jiem, turklāt tik lielā steigā. Kā lai mazais uzņÄ"mÄ"js tik Ä«sā laikā spÄ"j saorganizÄ"ties, lai Å¡iem jauninājumiem sagatavotos? To, protams, var uzskatÄ«t par tiesiskās paļāvÄ«bas principu neievÄ"roÅ¡anu," uzskata VÄ«toliņš.

PaÅ¡laik ir sagatavota arÄ« vÄ"stule visām Saeimā pārstāvÄ"tajām politiskajām partijām ar lÅ«gumu neakceptÄ"t grozÄ«jumus likumā attiecÄ«bā uz mazo un vidÄ"jo uzņÄ"mumu valdes locekļiem, vienlaicÄ«gi arÄ« piebilstot, ka uzņÄ"mÄ"ji un tos pārstāvošās sabiedriskās organizācijas ir apņÄ"mÄ«bas pilnas pret šādu lÄ"mumu aktÄ«vi cÄ«nÄ«ties, tai skaitā sadarbÄ«bā ar Indras Dogādovas advokātu biroju gatavojot un sniedzot prasÄ«bas pieteikumu Satversmes tiesā.