Rīgas domē graustu jautājuma risināšanai strādās trīs labi atalgoti cilvēki

Graustu jautājuma risināšanai Rīgas dome nākamgad plāno algot trīs speciālistus, liecina Rīgas domes Īpašuma departamenta iesniegtais priekšlikums.

Jau ziņots, ka domes ĪpaÅ¡uma departamentā iecerÄ"ts veidot jaunu sturktÅ«rvienÄ«bu - Graustu pārvaldi -, kas nodroÅ¡inās vidi degradÄ"joÅ¡u bÅ«vju sakārtoÅ¡anu.

Graustu pārvaldÄ" iecerÄ"ti trÄ«s labi atalgoti amati - pārvaldes priekÅ¡nieks ar 1557 latu algu mÄ"nesÄ«, pārvaldes priekÅ¡nieka vietnieks ar 1265 latu algu, kā arÄ« augsta lÄ«meņa galvenais speciālists ar 1031 latu lielu algu.

Tāpat plānots izveidot vÄ"l vienu jaunu struktÅ«rvienÄ«bu, kas nodroÅ¡inātu nomas procesu, lÄ«gumu izpildes kontroli un maksājumu piedziņu, - tajā strādātu viens pārvaldes priekÅ¡nieks ar 1557 latu algu, kā arÄ« nodaļas vadÄ«tājs, kura alga bÅ«tu 1031 lats mÄ"nesÄ«.

Kopumā piecu jaunu amata vienību veidošanai nākamgad būtu jāparedz aptuveni 164 000 latu - 77 292 lati algām, 18 620 lati - valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām (VSAOI), 55 000 latu - atvaļinājuma un citiem pabalstiem, kā arī 13 250 lati - VSAOI nomaksai par šiem pabalstiem.

Jau ziņots, ka RÄ«gas domes ĪpaÅ¡uma departaments paÅ¡valdÄ«bas nākamā gada budžetā plāno pieprasÄ«t finansÄ"jumu jaunām darba vietām, lai izveidotu Ä«paÅ¡i graustu apkaroÅ¡anai paredzÄ"tu struktÅ«rvienÄ«bu - Graustu pārvaldi.

Departamenta direktors Oļegs Burovs (Gods kalpot RÄ«gai) iepriekÅ¡ norādÄ«ja, ka patlaban departamentā tikai viena persona nodarbojas ar graustu apsekoÅ¡anu un administratÄ«vo lietvedÄ«bu, taču Å¡o problÄ"mu nepiecieÅ¡ams risināt efektÄ«vāk, turklāt jāņem vÄ"rā, ka no 2015.gada paaugstināta nekustamā nodokļa likme varÄ"tu tikt piemÄ"rota arÄ« graustiem ar kultÅ«ras pieminekļa statusu, tādÄ"jādi sagaidāms, ka darba apjoms pieaugs.

Kā ziņots, RÄ«gā kopumā konstatÄ"ts 471 grausts, no tiem 272 bÅ«ves ir uzskatāmas par bÄ«stamām un ir iekļautas A un B kategorijas graustu sarakstā. Graustu sarakstā 262 namiem ir kultÅ«rvÄ"sturisks statuss - 27 nami ir valsts un vietÄ"jas nozÄ«mes numurÄ"tie pieminekļi, 113 bÅ«ves atrodas aizsargājamas apbÅ«ves teritorijās, bet 122 Ä"kas ir koka nami. 92% graustu ir privātÄ«paÅ¡ums, 2% pieder valstij, 3% - paÅ¡valdÄ«bai, bet 3% graustu saimnieki nav zināmi.

Graustu sakārtoÅ¡anu apgrÅ«tina ne tikai kultÅ«rvÄ"sturiskais statuss - bieži nav iespÄ"jams vienoties par sakārtoÅ¡anu, ja objekts ir kopÄ«paÅ¡ums, piemÄ"ram, dzÄ«vokļu Ä«paÅ¡umos sadalÄ«tas dzÄ«vojamās mājas, vai arÄ« grausti pieder ārvalstniekiem, tostarp ofÅ¡oru kompānijām. Vairākus graustus patlaban nav iespÄ"jams sakārtot, jo notiek tiesvedÄ«ba par objekta Ä«paÅ¡uma tiesÄ«bām vai objekta Ä«paÅ¡nieks atrodas maksātnespÄ"jas procesā.