Ar opozīcijas daļēju atbalstu konceptuāli virza nākamā gada budžetu

Saeima ceturtdien pirmajā lasījumā konceptuāli atbalstīja 2014.gada valsts budžeta likumprojektu, par ko nobalsoja ne tikai koalīcija, bet arī opozīcijā esošā Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) frakcija.

Budžeta projekts paredz, ka nākamā gada valsts konsolidÄ"tā budžeta ieņÄ"mumi plānoti 7 004 260 643 eiro (4 922 594 380 lati), bet izdevumi - 7 142 704 902 eiro (5 019 893 005 lati).

PriekÅ¡likumus nākamā gada budžetam varÄ"s iesniegt lÄ«dz 18.oktobra plkst.17, savukārt galÄ«gajā lasÄ«jumā parlaments par budžetu lems 6.novembrÄ« ārkārtas sÄ"dÄ".

2014.gada valsts budžeta projektā kā prioritāri ir noteikti pasākumi sabiedrÄ«bas ienākumu nevienlÄ«dzÄ«bas mazināšanai, lielāku nodokļu samazinājumu paredzot iedzÄ«votājiem ar zemiem ienākumiem un Ä£imenÄ"m ar bÄ"rniem. Tāpat kā prioritāte noteikta demogrāfiskās situācijas uzlaboÅ¡ana, tostarp lielāks atbalsts jaunajiem vecākiem un Ä£imenÄ"m bÄ"rna pieskatÄ«Å¡anai. ParedzÄ"ts arÄ«, ka nākamajā gadā brÄ«vpusdienas skolā saņems pirmo trÄ«s klaÅ¡u skolÄ"ni.

SalÄ«dzinājumā ar šā gada valsts budžeta plānu nākamgad paredzÄ"ti par 341,9 miljoniem eiro (240,29 miljoniem latu) lielāki ieņÄ"mumi un par 288,9 miljoniem eiro (203,09 miljoniem latu) lielāki izdevumi.

Par vienu procentu plānots samazināt sociālās apdroÅ¡ināšanas iemaksu likmi, lÄ«dz 75 eiro (Ls 52,71) palielināt ar iedzÄ«votāju ienākuma nodokli neapliekamo minimumu un lÄ«dz 165 eiro (Ls 115,96) atvieglojumu par apgādÄ«bā esošām personām. IedzÄ«votāju ienākuma nodokļa likmi plānots saglabāt lÄ«dzÅ¡inÄ"jā apmÄ"rā - 24 procenti, informÄ" Saeimas Preses dienests.

Tāpat nākamgad paredzÄ"ts lÄ«dz 320 eiro (225 latiem) paaugstināt minimālo darba algu, atsākt indeksÄ"t visas pensijas un paaugstināt darba algu zemāk atalgotajiem sabiedriskajā sektorā strādājoÅ¡ajiem - mediÄ·iem, pedagogiem, iekÅ¡lietu un tieslietu sistÄ"mā strādājoÅ¡ajiem, kā arÄ« sociālās un kultÅ«ras jomas darbiniekiem. 

Vairāki pasākumi paredzÄ"ti valsts konkurÄ"tspÄ"jas stiprināšanai, tostarp reÄ£ionu attÄ«stÄ«bai un pakalpojumu pieejamÄ«bai iedzÄ«votājiem, kā arÄ« plānots uzsākt valsts autoceļu sakārtoÅ¡anas programmu. Lai veicinātu jaunu investÄ«ciju ienākÅ¡anu ekonomikā un ieguldÄ«jumus ražoÅ¡anā un pÄ"tniecÄ«bā, paredzÄ"ti vairāki nodokļu administrÄ"Å¡anas atvieglojumi uzņÄ"mÄ"jiem. 

Premjers Valdis Dombrovskis (VienotÄ«ba), uzrunājot deputātus un ministrus par nākamā gada budžetu, sacÄ«ja, ka katra gada budžets ir unikāls un neatkārtojams, taču 2014.gada valsts budžets uzskatāms par vÄ"sturisku. Pirmkārt, Å¡is bÅ«s pirmais Latvijas valsts budžets, kas tiek veidots eiro. Otrkārt, no nākamā gada sākas jauns septiņu gadu posms Eiropas SavienÄ«bas (ES) fondu naudas apguvÄ".

TreÅ¡kārt, Å¡is ir pirmais budžets, ievieÅ¡ot vidÄ"jā plānoÅ¡anas termiņa saimniekoÅ¡ana 2014.-2016. gadam. Turklāt 2014.gada valsts budžets ir pirmais, kas veidots, ievÄ"rojot fiskālās disciplÄ«nas likumā noteiktos principus.