papildināts (14:55) - Pensionāri Saeimā negūst pārliecību, ka viņu prasības tiks pildītas

Atskaitot pensiju indeksācijas jautājumu, citus nākamajā budžeta gadā faktiski nav plānots risināt, kas, protams, nekādā gadÄ«jumā nevar apmierināt plaÅ¡o Latvijas pensionāru saimi, šādu secinājumu Å¡odien pÄ"c Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sÄ"des, kurā tika vÄ"rtÄ"tas Vislatvijas pensionāru mÄ«tiņā izvirzÄ«tās prasÄ«bas, izteica Latvijas Pensionāru federācijas (LPF) vadÄ«tājs Andris Siliņš.

Vistuvākajā laikā LPF lems, kā rÄ«koties, lai mudinātu Saeimu un valdÄ«bu tomÄ"r risināt pensionāru izvirzÄ«tās prasÄ«bas, aÄ£entÅ«rai LETA norādÄ«ja LPF vadÄ«tājs.

"Es neizslÄ"dzu, ka varbÅ«t var nonākt arÄ« kādreiz lÄ«dz protesta akcijām. Pagaidām, es domāju, ka nav bijuÅ¡as protesta akcijas. Ir bijuÅ¡as vienkārÅ¡i akcijas, kas pievÄ"rÅ¡ uzmanÄ«bu sasāpÄ"juÅ¡iem pensionāru saimes jautājumiem," viņš sacÄ«ja.

Gatavojoties situācijai, ka LPF priekÅ¡likumi Saeimā un atbildÄ«go ministriju vidÅ« negÅ«s atbalstu, federācija lÄ«dz 15.oktobrim lÅ«dza seniorus iesÅ«tÄ«t priekÅ¡likumus iespÄ"jamai atbildes rÄ«cÄ«bai. PriekÅ¡likumi tuvākajā laikā tiks apkopoti un, iespÄ"jams, no tiem izvÄ"lÄ"ts piemÄ"rotākais, piebilda Siliņš.

"Å odienas sÄ"di mÄ"s varam uzskatÄ«t kā tādu izglÄ«tojoÅ¡u pasākumu Saeimas deputātiem, kuriem vistuvākajā laikā ir jālemj par valsts budžetu," pauda LPF vadÄ«tājs. "Klausoties, ko runāja viens otrs valsts institÅ«ciju pārstāvis, paliek tāds iespaids, ka viņi ir ieņemti bezkontakta ceļā, jo viņiem nav ne vecāku, ne vecvecāku, kuriem droÅ¡i vien ir tādas paÅ¡as problÄ"mas kā absolÅ«ti lielākajam vairākumam Latvijas pensionāru," viņš izteicās.

Lai gan Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas locekļi kopumā pauda izpratni par pensionāru prasÄ«bām, viņi arÄ« nesolÄ«ja konkrÄ"tu rÄ«cÄ«bu. Komisijas vadÄ«tāja Aija Barča (ZZS) sÄ"des noslÄ"gumā vien norādÄ«ja, ka komisija rakstÄ«s savus priekÅ¡likumus FinanÅ¡u ministrijai (FM), LabklājÄ«bas ministrijai un VeselÄ«bas ministrijai (VM) un, ieklausoties pensionāros, centÄ«sies kaut ko risināt.

Lielāku saÅ¡utumu pensionāru vidÅ« izraisÄ«ja finanÅ¡u ministra padomnieka finanÅ¡u kontroles un vadÄ«bas jautājumos Reiņa Stroļa komentāri, jo viņš FM vārdā noraidÄ«ja virkni pensionāru priekÅ¡likumu, tostarp priekÅ¡likumu noteikt pazeminātu pievienotās vÄ"rtÄ«bas nodokļa likmi pārtikai un medikamentiem, kā arÄ« priekÅ¡likumu atbrÄ«vot no nekustamā Ä«paÅ¡uma nodokļa vienÄ«go mājokli.

SÄ"dÄ" tika noraidÄ«ts arÄ« senioru priekÅ¡likums ieviest pensionāru valsts veselÄ«bas apdroÅ¡ināšanas sistÄ"mu. VM parlamentārā sekretāre Liene Cipule norādÄ«ja, ka Å¡is jautājums nav apspriests lÄ«dz Å¡im un, visdrÄ«zāk, netiks apspriests arÄ« turpmāk, jo VM jau ir piedāvājusi jaunu veselÄ«bas aprÅ«pes sistÄ"mas finansÄ"Å¡anas modeli. Tas paredz ieviest obligāto veselÄ«bas apdroÅ¡ināšanas sistÄ"mu, kurā pensionārus apdroÅ¡ina valsts.

Kā ziņots, valdībai un Saeimai, kā arī Finanšu, Ekonomikas un Labklājības ministrijām ir nosūtītas četras 7.septembrī Vislatvijas pensionāru mītiņā pieņemtās prasības vecākās paaudzes dzīves līmeņa uzlabošanai. Atbildes LPF plāno gaidīt līdz 18.oktobrim.

Pirmkārt, ir izvirzÄ«ta prasÄ«ba pilnÄ«bā izpildÄ«t 106 000 iedzÄ«votāju lÅ«gumu par pensiju indeksāciju 2013.gadā, proti, indeksÄ"t pensijas lÄ«dz 250 latiem, kā arÄ« no 2014.gada ieviest pensiju indeksācijas sistÄ"mu, kas pilnÄ«bā kompensÄ"tu pensionāriem dzÄ«ves dārdzÄ«bas pieaugumu.

Otrkārt, tiek prasīta pakāpeniska piemaksas palielināšana pie pensijas par darbu līdz 1996.gadam, kā arī tās piešķiršanas atjaunošana jaunajiem pensionāriem, kas tika pārtraukta 2012.gadā.

TreÅ¡kārt, pensionāri prasa ieviest pensionāru valsts veselÄ«bas apdroÅ¡ināšanas sistÄ"mu, kas ļautu visiem senioriem izmantot ārstniecÄ«bas iestāžu pakalpojumus veselÄ«bas uzturÄ"Å¡anai pilnā apmÄ"rā.

Visbeidzot pensionāri vÄ"las, lai, sākot ar 2014.gadu, pensijas neapliekamais minimums bÅ«tu vienāds ar minimālo algu valstÄ«. Patlaban tas ir 165 lati mÄ"nesÄ«.

Pievienota 6.- 8.rindkopa