Elektroenerģijas tirgū ienāk ar nozari iepriekš nesaistīti spēlētāji

"Lai pieteiktu Baltcom komplektu ar elektroenerÄ£iju, nospiediet taustiņu 1," zvanot uz telekomunikāciju uzņÄ"muma Baltcom informatÄ«vo tālruni, izskan viena no pirmajām frāzÄ"m. KamÄ"r tiek gaidÄ«ts savienojums ar operatoru, fonā skan ieraksts, kurā vÄ«rieÅ¡a balss stāsta par to, cik svarÄ«gi ir izvÄ"lÄ"ties pareizo elektroenerÄ£ijas tirgotāju.

Klausuli paceļ Ieva un laipni atbild uz jautājumiem par piedāvājumu. LÄ«gums jāslÄ"dz uz diviem gadiem, un abonÄ"Å¡anas maksa ir fiksÄ"ta. Baltcom izceļ, ka šāds piedāvājums, kad viens uzņÄ"mums piedāvā reizÄ" gan elektroenerÄ£iju mājsaimniecÄ«bām, gan telekomunikācijas pakalpojumus, ir Eiropas mÄ"roga inovatÄ«va ideja.

Baltcom valdes loceklis Gints KirÅ¡teins Dienai atzÄ«st, ka šāds pakalpojumu apvienojums pasaules mÄ"rogā tiek uzskatÄ«ts par perspektÄ«vu, ka klientam tas ir Ä"rti, jo pie viena piegādātāja var iegādāties gan elektroniskos sakarus, gan elektroenerÄ£iju. LÄ«dz oktobra sākumam uzņÄ"mums noslÄ"dza aptuveni 50 lÄ«gumu par elektroenerÄ£ijas piegādi. Par jauno pakalpojumu interesÄ"juÅ¡ies jau vairāk nekā tÅ«kstoÅ¡ cilvÄ"ku, apgalvo uzņÄ"mumā.

To, ka tirgÅ« ienāks tādi pakalpojumu sniedzÄ"ji, kas ar elektroenerÄ£ijas tirdzniecÄ«bu iepriekÅ¡ nav nodarbojuÅ¡ies, nenoliedz Ekonomikas ministrijas (EM) pārstāve Daiga GrÅ«be. Riska, ka no tā ciestu klients, neesot. "Ja tomÄ"r rodas problÄ"mas, var vÄ"rsties PatÄ"rÄ"tāju tiesÄ«bu aizsardzÄ«bas centrā, arÄ« Sadales tÄ«kli ir gatavi palÄ«dzÄ"t," saka GrÅ«be. Ministrija prognozÄ", ka piedāvājumi bÅ«s dažādi - gan ar mainÄ«gu, gan ar fiksÄ"tu cenu. "MÄ"s aicinām mājsaimniecÄ«bas izvÄ"lÄ"ties tādus piedāvājumus, kur tirgotāji vismaz uz pusgadu piedāvā izlÄ«dzināto cenu, lai ir zināma stabilitāte," teic GrÅ«be.

PilnÄ«ga mājsaimniecÄ«bu tirgus liberalizācija paredzÄ"ta no nākamā gada aprīļa. Tā paredz, ka jebkurai mājsaimniecÄ«bai bÅ«s pienākums izvÄ"lÄ"ties sev tÄ«kamāko elektroenerÄ£ijas tirgotāju. Tiem, kas to neizdarÄ«s, elektrÄ«ba atslÄ"gta netiks, to nodroÅ¡inās elektroenerÄ£ijas ražotājs un tirgotājs Latvenergo pÄ"c pÄ"dÄ"jās garantÄ"tās cenas. ArÄ« tagad mājsaimniecÄ«bām nav liegts izvÄ"lÄ"ties citu tirgotāju, šādu iespÄ"ju izmantojuÅ¡as aptuveni 3000 mājsaimniecÄ«bu, no aprīļa paredzÄ"ts, ka Å¡is skaitlis pieaugs lÄ«dz 800 000.

Visu rakstu lasiet laikrakstā Diena trešdien, 23.oktobrī!