FKTK ar 28.oktobri anulēs GE Money Bank kredītiestādes licenci

FinanÅ¡u un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome Å¡odien nolÄ"ma ar 28.oktobri anulÄ"t AS "GE Money Bank" izsniegto licenci kredÄ«tiestādes darbÄ«bai un atļaut reorganizÄ"t banku par komercsabiedrÄ«bu, kas nesniedz kredÄ«tiestādes pakalpojumus.

Saskaņā ar KredÄ«tiestāžu likumu banka var atteikties no licences, ja tās akcionāri lÄ"muÅ¡i par bankas reorganizāciju un ir izpildÄ«tas visas saistÄ«bas pret noguldÄ«tājiem.

Pārbaudot bankas operatÄ«vo bilanci, FKTK secināja, ka banka ir izpildÄ«jusi visas saistÄ«bas pret noguldÄ«tājiem, tāpÄ"c nepastāv Å¡Ä·Ä"ršļi bankai brÄ«vprātÄ«gi atteikties no kredÄ«tiestādes licences, pabeidzot pakāpenisku darbÄ«bas izbeigÅ¡anu Latvijā, biznesa portālu "Nozare.lv" informÄ"ja komisijā.

"GE Money Bank" jau pirms vairāk nekā diviem gadiem bija paziņojusi par tās stratÄ"Ä£isko plānu pakāpeniski iziet no Latvijas tirgus. Šā gada 23.septembrÄ« noslÄ"dzās "GE Money Bank" privātpersonu un uzņÄ"mumu klientu norÄ"Ä·inu kontu apkalpoÅ¡anas, depozÄ«tu, krājkontu un kredÄ«tu pāreja uz banku "Citadele". Starp pusÄ"m noslÄ"gtais lÄ«gums nosaka arÄ« "GE Money Asset Management" fondu un pensiju 2. un 3.lÄ«meņa plānu pārvaldÄ«Å¡anas nodoÅ¡anu "Citadeles" grupas uzņÄ"mumam IPAS "Citadele AssetManagement".

No 28.oktobra Latvijā darbosies 19 bankas un deviņas Eiropas SavienÄ«bas (ES) dalÄ«bvalstu banku filiāles. PÄ"dÄ"jo gadu laikā Latvijas banku tirgÅ« notikuÅ¡as zināmas izmaiņas -2012.gada beigās Latvijā darbojās 20 bankas, licencÄ"to kredÄ«tiestāžu skaitam samazinoties par divām bankām ("Parex banka", "Latvijas Krājbanka"). Lai gan ES dalÄ«bvalstu banku filiāļu skaits pagājuÅ¡ajā gadā nemainÄ«jās, izmaiņas notika arÄ« Å¡ajā sektorā, proti, "Allied Irish Bank p.l.c." darbÄ«bu pārtrauca, bet darbu sāka "DNB Bank ASA".

Latvijā ir gandrīz tikpat liels banku skaits, cik Lietuvā un Igaunijā kopā. Gan Igaunijā, gan Lietuvā darbojas astoņas bankas un deviņas ES dalībvalstu banku filiāles.

Latvijā vidÄ"jais banku koncentrācijas lÄ«menis 2012.gada beigās bija apmÄ"ram 62,8% (nosakot pÄ"c piecu lielāko banku tirgus daļas aktÄ«vos), kas ir vidÄ"js rādÄ«tājs Eiropā. SalÄ«dzinājumam - Igaunijā Å¡is rādÄ«tājs bija apmÄ"ram 90%, bet Luksemburgā - ap 30%. Tas liecina par salÄ«dzinoÅ¡i augstu konkurenci Latvijas tirgÅ«, norāda FKTK.