Madonas slimnīcas vadītājs: Papildu finansējums ir solis uz priekšu

SlimnÄ«cām papildus pieÅ¡Ä·irtais finansÄ"jums nākamajam gadam ir nepietiekams redzamiem pozitÄ«viem rezultātiem, tomÄ"r jebkurÅ¡ papildu finansÄ"jums nozarei ir solis uz priekÅ¡u problÄ"mu risināšanā, šādu viedokli aÄ£entÅ«rai LETA pauda Madonas novada paÅ¡valdÄ«bas SIA Madonas slimnÄ«ca valdes priekÅ¡sÄ"dÄ"tājs Artis Stuburs.

"Summa tikai ministrijā izskatās liela, bet tālāk viņa sadalās nekontrolÄ"tā plÅ«smā, un beigās ieguvums nav Ä«sti redzams, bet tas tik un tā ir uzskatāms par soli uz priekÅ¡u slimnÄ«cu finansiālā jautājuma risināšanā, un cerÄ"sim, ka tā arÄ« jautājums iekustÄ"sies un valdÄ«ba pamazām turpinās Å¡o paÅ¡u ceļu," vÄ"lamās prognozes izteica Stuburs.

Viņš gan norādÄ«ja, ka slimnÄ«cām pieÅ¡Ä·irtā papildu finansÄ"juma ieguvums Madonas slimnÄ«cai patlaban neesot pat prognozÄ"jams. "Visu paredzÄ"Å¡anu un noteikumu par 10% algas paaugstinājumu sarežģī tas, ka ne visiem alga ir noteikta un lielai daļai paaugstinājums algā tiks iestrādāts ar komponentÄ"m algas aprÄ"Ä·ināšanas tarifā, lÄ«dz ar to Å¡ie 10% ir visai nosacÄ«ti," viņš atzina.

Tajā pat laikā Stuburs pauda nostāju, ka pieÅ¡Ä·irtie papildu nepilni 19 miljoni latu slimnÄ«cām ir pārāk neliela summa un jau lÄ«dzÅ¡inÄ"jā Latvijas prakse rāda piemÄ"rus, kad "lielas naudas summas nekontrolÄ"tā plÅ«smā tiek sadalÄ«tas uz jauniem, specifiskiem projektiem un visu ko citu un beigu beigās pašām slimnÄ«cām ikdienas pakalpojumiem Ä«sti nepietiek".

LETA jau ziņoja, ka no nākamā gada plānota ārstniecÄ«bas tarifu palielināšana, tāpÄ"c paredzams, ka slimnÄ«cām tiks plānots lielāks valsts finansÄ"jums.

Kā aÄ£entÅ«rai LETA iepriekÅ¡ pastāstÄ«ja Nacionālā veselÄ«bas dienesta (NVD) sabiedrisko attiecÄ«bu speciāliste Evija Å tālberga, ārstniecÄ«bas tarifu pieaugumam nākamgad plānoti 18 961 977 lati jeb aptuveni 26,98 miljoni eiro, to paredz 2014.gada valsts budžeta projekts. VeselÄ«bas ministrija skaidro, ka kopÄ"jais valsts ārstniecÄ«bas tarifu pieaugums plānots 6,4% apmÄ"rā.

Lielākā summa paredzÄ"ta darba samaksas palielināšanai ārstniecÄ«bas personām - 16 043 271 lats.

Savukārt pārÄ"jo pakalpojumu tarifa elementu pieaugumam paredzÄ"ts viens miljons latu latu. Papildus nauda plānota tarifa U palielinājumam jeb pieskaitāmiem izdevumiem (ar pacientu uzturÄ"Å¡anu saistÄ«to izdevumu pakalpojumu apmaksai, materiālu, energoresursu, Å«dens un inventāra iegādei), N - amortizācijas izdevumiem (Ä"ku, bÅ«vju un pārÄ"jo pamatlÄ«dzekļu nolietojums), A - administratÄ«viem un P - attÄ«stÄ«bas izdevumiem.

Jāmin gan, ka, iesniedzot jaunās politikas iniciatīvas, Veselības ministrija N, U, A un P tarifu elementu pieaugumam prasīja papildu 7,98 miljonus latu.

AtlikuÅ¡o valsts budžeta projektā ārstniecÄ«bas tarifu palielināšanai paredzÄ"to summu plānots novirzÄ«t minimālās algas pieaugumam pārÄ"jam personālam (bez ārstniecÄ«bas personām) un maksājumiem Ä€rstniecÄ«bas riska fondā.