papildināts (15:25) - RPIVA nelikumīgi izsniegto doktora grādu lietā atrasti trīs vainīgie

RÄ«gas PedagoÄ£ijas un izglÄ«tÄ«bas vadÄ«bas akadÄ"mijas (RPIVA) nelikumÄ«gi izsniegto doktora grādu lietā "tiesās" trÄ«s akadÄ"mijas pārstāvjus, portālam Diena.lv atzina RPIVA  Sabiedrisko attiecÄ«bu un informācijas daļas vadÄ«tāja Ligita Ä€zena.

No darba jau atbrÄ«vota zinātņu prorektore Māra Marnauza. Marnauza ir arÄ« RPIVA koru Balta un Fortius diriÄ£ente. Tā kā konstatÄ"tie pārkāpumi attiecināmi uz Marnauzas darbÄ«bu zinātņu prorektores amatā, tad no koru vadÄ«Å¡anas viņa atbrÄ«vota neesot, un turpinās ieņemt profesores un koru diriÄ£entes amatus.

RPIVA dienesta pārbaudÄ" pārkāpumi konstatÄ"ti vÄ"l divu darbinieku rÄ«cÄ«bā, tostarp zinātņu daļas vadÄ«tājas Sanitas Madalānes. Ä€zena uzsvÄ"ra, ka Madalāne nav atbrÄ«vota no amata - viņai paÅ¡laik esot slimÄ«bas lapa, tādÄ"ļ par piemÄ"roto sodu vÄ"l tiks lemts. Kā liecina RPIVA informācija, Madalāne ir arÄ« koru Fortius un Balta menedžere.

Ä€zena teica, ka kopumā pārkāpumi konstatÄ"ti trÄ«s RPIVA darbinieku rÄ«cÄ«bā. Trešās personas vārdu viņa neatklāja, vien informÄ"ja, ka arÄ« Å¡Ä« persona ir pazemināta amatā un attiecÄ«go krÄ"slu akadÄ"mijā vairs neieņem. 

Jauktais koris Fortius RPIVA studÄ"joÅ¡o doktorantu, maÄ£istrantu, bakalaura studentu, absolventu, darbinieku, kā arÄ« koru Balta un Fortius dalÄ«bnieku vārdā septembra beigās izplatÄ«jis paziņojumu, kurā nosoda Marnauzas un Madalānes publisku nomelnoÅ¡anu, personÄ«gu izrÄ"Ä·ināšanos un personu goda un cieņas aizskarÅ¡anu RPIVA kolektÄ«vā un medijos, inkriminÄ"jot pietiekamu profesionālo spÄ"ju neesamÄ«bu, maldināšanu, prettiesisku rÄ«cÄ«bu, rekomendÄ"jot atbrÄ«vot no amata pienākumu veikÅ¡anas.

Paziņojumā teikts, ka Marnauza un Madalāne ilgstoÅ¡i strādājuÅ¡as RPIVA zinātnes jomā, organizÄ"jot starptautiskas konferences, vieslekcijas, meistarklases, zinātnisko rakstu krājumu izdoÅ¡anu, zinātniskus un radoÅ¡us projektus Latvijas un starptautiskā mÄ"rogā, veicinājuÅ¡as starptautisku sadarbÄ«bas lÄ«gumu noslÄ"gÅ¡anu doktorantu atbalsta pasākumus.

Marnauza un Madalāne esot veicinājuÅ¡as akadÄ"mijas atpazÄ«stamÄ«bu un pozitÄ«vo tÄ"lu Latvijas sabiedrÄ«bā, kā arÄ« akadÄ"mijas ārvalstu sadarbÄ«bas partneru vidÅ« daudzu gadu garumā. Viņu darbÄ«bas rezultātā sasniegti izcili panākumi ar akadÄ"mijas koriem Latvijā un pasaulÄ", Ä«stenoti izglÄ«tÄ«bas projekti pedagoÄ£ijas studentiem un docÄ"tājiem Latvijā, augsta lÄ«meņa koncertprojekti.

"Prasām rektores publisku atvainoÅ¡anos Mārai Marnauzai un Sanitai Madalānei medijos un RPIVA kolektÄ«vā, kā arÄ« pārtraukt personÄ«gu izrÄ"Ä·ināšanos, izbeigt darbÄ«bas RPIVA kolektÄ«va negatÄ«vai noskaņoÅ¡anai," aicina paziņojuma izplatÄ«tāji. 

Vienlaikus akadÄ"mijas Senāts aicina IzglÄ«tÄ«bas un zinātnes ministriju (IZM) rÄ«koties aktÄ«vāk, lai novÄ"rstu raduÅ¡os situāciju un deleÄ£Ä"tu akadÄ"mijai doktora zinātniskā grāda pieÅ¡Ä·irÅ¡anas tiesÄ«bas pedagoÄ£ijā. RPIVA aicina ministriju aktÄ«vi iesaistÄ«ties situācijas risināšanā, lai palÄ«dzÄ"tu studÄ"joÅ¡ajiem, kuri ir kvalitatÄ«vi izstrādājuÅ¡i un izgājuÅ¡i visu doktora grāda iegÅ«Å¡anas procedÅ«ru un aizstāvÄ"juÅ¡i savus promocijas darbus, pÄ"c iespÄ"jas ātrāk iegÅ«t leÄ£itÄ«mus un valstiski atzÄ«tus diplomus.

IzglÄ«tÄ«bas un zinātnes ministra Vjačeslava Dombrovska padomniece komunikācijas jautājumos Una Ahuna-Ozola Diena.lv pavÄ"stÄ«ja, ka  Dombrovskis ir uzdevis IZM valsts sekretārei Sandai Liepiņai veikt dienesta pārbaudi, lai noskaidrotu faktus par promocijas padomju darbu visās Latvijas augstskolās un doktora zinātnisko grādu pieÅ¡Ä·irÅ¡anas atbilstÄ«bu normatÄ«vo aktu prasÄ«bām. Tāpat dienesta pārbaudÄ" jāizvÄ"rtÄ" vai normatÄ«vie akti satur nepilnÄ«bas institÅ«ciju atbildÄ«bas jomu sadalÄ«jumā, kā arÄ« nepiecieÅ¡amÄ«bu pilnveidot regulÄ"jumu doktora zinātnisko grādu pieÅ¡Ä·irÅ¡anas procesam.

Dienesta pārbaudÄ" jāizvÄ"rtÄ" IZM resora amatpersonu rÄ«cÄ«ba un atbildÄ«ba par doktora zinātnisko grādu pieÅ¡Ä·irÅ¡anas procesa pārraudzÄ«bu, tostarp, kontrolÄ"jot normatÄ«vo aktu ievÄ"roÅ¡anu.

Vienlaikus valsts sekretārei ir jāsniedz ministram priekÅ¡likumi par turpmākajiem iespÄ"jamiem rÄ«cÄ«bas variantiem ar paÅ¡reizÄ"jiem doktora zinātniskā grāda ieguvÄ"jiem augstskolās, kurās konstatÄ"ti pārkāpumi doktora zinātnisko grādu pieÅ¡Ä·irÅ¡anas procesā, kā arÄ« turpmākajām augstskolu, kurās konstatÄ"ti pārkāpumi doktora zinātnisko grādu pieÅ¡Ä·irÅ¡anas procesā, darbÄ«bas perspektÄ«vām doktora zinātnisko grādu pieÅ¡Ä·irÅ¡anai.

Dienesta pārbaudes komisijas atzinums ministra birojā jāiesniedz līdz 2013.gada 11.oktobrim.

Saņemot dienesta pārbaudes ziņojumu, izglÄ«tÄ«bas un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis lems par rÄ«cÄ«bas variantiem ar paÅ¡reizÄ"jiem doktora zinātniskā grāda ieguvÄ"jiem augstskolās, kurās konstatÄ"ti pārkāpumi doktora zinātnisko grādu pieÅ¡Ä·irÅ¡anas procesā.

Pievienotas pirmās astoņas rindkopas; mainīts virsraksts