Valdība atkārtoti lems par vecāku pabalsta izmaksas jauno kārtību

NākamnedÄ"ļ, 15.oktobrÄ«, Ministru kabinets atkārtoti lems par vecāku pabalsta izmaksas jauno kārtÄ«bu. Å ajā nedÄ"ļā jautājuma skatÄ«Å¡ana valdÄ«bā tika atlikta, jo, ņemot vÄ"rā LabklājÄ«bas ministrijas (LM) norādÄ«tos Satversmes tiesas riskus, tika prasÄ«ts saskaņojums no Tieslietu ministrijas (TM).

Likuma grozÄ«jumi paredz pieÅ¡Ä·irt vecāku pabalstu 43,75% apmÄ"rā no pabalsta saņÄ"mÄ"ja bruto algas lÄ«dz bÄ"rna pusotra gada vecumam. LM eksperti norādÄ«juÅ¡i, ka panāktā vienoÅ¡anās nav labākā alternatÄ«va jauno vecāku atbalstam.

LM uzsver, ka piedāvātais risinājums var radÄ«t papildu riskus noteiktām sabiedrÄ«bas grupām. PiemÄ"ram, tas var negatÄ«vi ietekmÄ"t sievieÅ¡u iespÄ"jas turpināt vai atsākt nodarbinātÄ«bu pÄ"c bÄ"rna kopÅ¡anas atvaļinājuma beigām. Tāpat tas var radÄ«t ievÄ"rojamu sociālajiem riskiem neapdroÅ¡inātu cilvÄ"ku loku, kā arÄ« paredz vecāku pabalsta veidā sniedzamā atbalsta samazinājumu 36% pabalsta saņÄ"mÄ"ju, proti, cilvÄ"kiem ar bruto algu virs 500 latiem mÄ"nesÄ«.

PiemÄ"ram, ja vecāks saņem 500 latus, tad lÄ«dzÅ¡inÄ"jo 350 latu vecāku pabalsta vietā viņš ik mÄ"nesi saņems 218,75 latu vecāku pabalstu un 120 latu bÄ"rnu kopÅ¡anas pabalstu. Kopā tie bÅ«s 338,75 lati. Tas nozÄ«mÄ", ka visiem vecākiem, kuru alga uz papÄ«ra sasniedz vai ir lielāka par 500 latiem, jaunā kārtÄ«ba ienākumus samazinās.

Likumprojekta redakcijas pamatā ir Nacionālās apvienÄ«bas, Reformu partijas frakcijas un neatkarÄ«go deputātu grupas pārstāvju priekÅ¡likums, kas tika izdiskutÄ"ts koalÄ«cijas partneru pārstāvju demogrāfijas darba grupā.

Jau ziņots, ka tā dÄ"vÄ"tā demogrāfijas vienoÅ¡anās paredz no jaunā gada palielināt bÄ"rnu kopÅ¡anas pabalstu no 100 lÄ«dz 120 latiem, ko no nākamā gada oktobra izmaksās gan sociāli apdroÅ¡inātiem, gan neapdroÅ¡inātiem vecākiem no bÄ"rna dzimÅ¡anas brīža lÄ«dz pusotra gada vecumam. ApdroÅ¡inātie vecāki papildu saņems arÄ« sociālās apdroÅ¡ināšanas iemaksas, kuru kopÄ"jā summa nemainÄ«sies, bet kuru izmaksu "izstieps" no paÅ¡reizÄ"jiem 10 lÄ«dz 18 mÄ"neÅ¡iem. Turklāt Å¡Ä« valsts pabalsta saņemÅ¡anas laikā vecāki drÄ«kstÄ"s arÄ« strādāt.

PaÅ¡laik Å¡o pabalstu saņem sociāli neapdroÅ¡ināti vecāki no bÄ"rna dzimÅ¡anas lÄ«dz pusotra gada vecumam, kā arÄ« sociāli apdroÅ¡ināti vecāki no bÄ"rna gada lÄ«dz pusotra gada vecumam. Patlaban lÄ«dz bÄ"rna gada vecumam sociāli apdroÅ¡ināti vecāki saņem vecāku pabalstu 70% apjomā no algas un Å¡Ä« pabalsta saņemÅ¡anas laikā nedrÄ«kst strādāt.

Tāpat no nākamā gada 1.septembra brÄ«vpusdienas pienāksies arÄ« 3.klaÅ¡u skolÄ"niem, turklāt vienas Ä"dienreizes dotācija palielināsies no 80 santÄ«miem lÄ«dz vienam latam, tā nodroÅ¡inot augstāku Ä"diena kvalitāti.

LabklājÄ«bas ministre Ilze Viņķele (VienotÄ«ba) uzskata, ka demogrāfijas veicināšanas pasākumu plāns radÄ«s nevienlÄ«dzÄ«gu attieksmi jaunajiem vecākiem - apdroÅ¡inātajiem vecākiem atbalsts bÅ«s lielāks nekā neapdroÅ¡inātiem. Ministre cer, ka, skatot jautājumu Saeimā, situācija tiks vÄ"rsta par labu.