Budžeta komisija virza izskatīšanai Saeimā valsts budžeta projektu

Saeimas Budžeta un finanÅ¡u (nodokļu) komisija treÅ¡dien noslÄ"dza nākamā gada valsts budžeta projekta konceptuālu apsprieÅ¡anu un vienojās Saeimas 17.oktobra sÄ"dÄ" izskatÄ«Å¡anai pirmajā lasÄ«jumā virzÄ«t likumprojektu Par valsts budžetu 2014.gadam, likumprojektu Par vidÄ"ja termiņa budžeta ietvaru 2014., 2015. un 2016.gadam un saistÄ«tos 41 likuma grozÄ«jumus, portāls Diena.lv uzzināja Saeimas preses dienestā.

Nākamgad konsolidÄ"tā budžeta ieņÄ"mumi plānoti septiņi miljardu eiro, bet izdevumi - 7,14 miljardu eiro apmÄ"rā, savukārt budžeta deficÄ«ts paredzÄ"ts 0,6 procentu apmÄ"rā no iekÅ¡zemes kopprodukta (IKP). KonsolidÄ"tā kopbudžeta (kopā ar paÅ¡valdÄ«bām) ieņÄ"mumi nākamgad plānoti 8,58 miljardu eiro, bet izdevumi 8,75 miljardu eiro apmÄ"rā, lÄ«dz ar to konsolidÄ"tā kopbudžeta deficÄ«ts tiek prognozÄ"ts 0,7 procentu apmÄ"rā no IKP.   

2014.gada valsts budžeta projektā kā prioritāri ir noteikti pasākumi sabiedrÄ«bas ienākumu nevienlÄ«dzÄ«bas mazināšanai, lielāku nodokļu samazinājumu paredzot iedzÄ«votājiem ar zemiem ienākumiem un Ä£imenÄ"m ar bÄ"rniem. Tāpat kā prioritāte noteikta demogrāfiskās situācijas uzlaboÅ¡ana, tostarp lielāks atbalsts jaunajiem vecākiem un Ä£imenÄ"m bÄ"rna pieskatÄ«Å¡anai. ParedzÄ"ts arÄ«, ka nākamajā gadā brÄ«vpusdienas skolā saņems pirmo trÄ«s klaÅ¡u skolÄ"ni.

Par vienu procentu plānots samazināt sociālās apdroÅ¡ināšanas iemaksu likmi, lÄ«dz 75 eiro (52,71 lati) palielināt ar iedzÄ«votāju ienākuma nodokli neapliekamo minimumu un lÄ«dz 165 eiro (115,96 lati) atvieglojumu par apgādÄ«bā esošām personām. IedzÄ«votāju ienākuma nodokļa likmi plānots saglabāt lÄ«dzÅ¡inÄ"jā apmÄ"rā - 24 procenti.

Tāpat nākamgad paredzÄ"ts lÄ«dz 320 eiro (225 lati) paaugstināt minimālo darba algu, atsākt indeksÄ"t visas pensijas un paaugstināt darba algu zemāk atalgotajiem sabiedriskajā sektorā strādājoÅ¡ajiem - mediÄ·iem, pedagogiem, iekÅ¡lietu un tieslietu sistÄ"mā strādājoÅ¡ajiem, kā arÄ« sociālās un kultÅ«ras jomas darbiniekiem.

Vairāki pasākumi paredzÄ"ti valsts konkurÄ"tspÄ"jas stiprināšanai, tostarp reÄ£ionu attÄ«stÄ«bai un pakalpojumu pieejamÄ«bai iedzÄ«votājiem, kā arÄ« plānots uzsākt valsts autoceļu sakārtoÅ¡anas programmu. Lai veicinātu jaunu investÄ«ciju ienākÅ¡anu ekonomikā un ieguldÄ«jumus ražoÅ¡anā un pÄ"tniecÄ«bā, paredzÄ"ti vairāki nodokļu administrÄ"Å¡anas atvieglojumi uzņÄ"mÄ"jiem. 

Budžeta projektā paredzÄ"ta iespÄ"ja prÄ"mÄ"t attiecÄ«go struktÅ«ru darbiniekus par atklātiem un novÄ"rstiem noziedzÄ«giem nodarÄ«jumiem finanÅ¡u jomā, par Ä"nu ekonomikas apkaroÅ¡anu un godÄ«gas konkurences veicināšanu, kā arÄ« valsts vai paÅ¡valdÄ«bu budžeta izdevumu samazināšanu.

No nākamā gada gan policistiem, robežsargiem, ugunsdzÄ"sÄ"jiem un glābÄ"jiem, gan arÄ« IeslodzÄ«juma vietu pārvaldes amatpersonām ar speciālajām dienesta pakāpÄ"m tiks paredzÄ"ts finansÄ"jums virsstundu darba samaksai, ja papildus dienesta pienākumiem nepiecieÅ¡ams nodroÅ¡ināt nepārtrauktu vai steidzamu un iepriekÅ¡ neparedzÄ"tu uzdevumu izpildi. 

Nākamgad paredzÄ"tas arÄ« vairākas izmaiņas nodokļos, tostarp ar nodokli plānots aplikt nepienācÄ«gi uzturÄ"tus valsts aizsargājamos kultÅ«ras pieminekļus un noteiktajos termiņos nepabeigtas bÅ«ves, palielināt akcÄ«zes nodokli autogāzei, dabas resursu nodokli iepakojumam, veciem un nolietotiem transportlÄ«dzekļiem un pirotehnikas izstrādājumiem, kā arÄ« palielināt izložu un azartspÄ"ļu nodokli.

Budžeta projekts paredz no nākamā gada atteikties no fiksÄ"tā iedzÄ«votāju ienākuma nodokļa. LÄ«dzÅ¡inÄ"jie Å¡Ä« nodokļa maksātāji fiksÄ"to nodokli varÄ"s maksāt vÄ"l divus gadus, bet jauni maksātāji Å¡im nodokļu režīmam pieteikties vairs nevarÄ"s. Plānots arÄ«, ka pensionāri par savu saimniecisko darbÄ«bu varÄ"s maksāt samazinātu patentmaksu.

Lai pastiprinātu cīņu ar Ä"nu ekonomiku un izskaustu aplokšņu algas, paredzÄ"ti pasākumi, tādu gadÄ«jumu novÄ"rÅ¡anai, kad uzņÄ"mums, tostarp mikrouzņÄ"mums, saviem darbiniekiem samaksu par darbu noformÄ" kā aizdevumu, tādÄ"jādi izvairoties no nodokļu nomaksas. 

Cīņai ar fiktÄ«vajiem uzņÄ"mumiem, plānots pastiprināt pasākumus, lai novÄ"rstu iespÄ"ju reÄ£istrÄ"t uzņÄ"mumu personām, kas uzskatāmas par riska personām, kā arÄ« adresÄ", ja tajā saimniecisko darbÄ«bu nav iespÄ"jams veikt, piemÄ"ram, patversmÄ".  

Likumprojektu Par valsts budžetu 2014.gadam, vidÄ"ja termiņa budžeta ietvaru 2014.-2016.gadam un 41 likuma grozÄ«jumus, kas saistÄ«ti ar valsts budžetu, izskatÄ«Å¡anai pirmajā lasÄ«jumā Saeimā plānots skatÄ«t ceturtdien, 17.oktobrÄ«, bet galÄ«gajā lasÄ«jumā - 6.novembrÄ«.Â