ZZS: 2014.gada budžeta projekts joprojām neatvieglo iedzīvotāju ikdienu

Atbalstot Å¡Ä« gada 17.oktobra Saeimas plenārsÄ"dÄ" likumprojektu „Par valsts budžetu 2014.gadam” (turpmāk - likumprojekts) 1.lasÄ«jumā, ar Zaļo un Zemnieku savienÄ«bas (ZZS) deputātu atbalstu tika nodroÅ¡ināta likumprojekta virzÄ«ba uz Saeimas komisijām, kur deputāti var turpināt strādāt ar valdÄ«bas sagatavoto budžeta projektu un iesniegt savus priekÅ¡likumus sociāli taisnÄ«gāka 2014.gada valsts budžeta pieņemÅ¡anai.

ZZS uzskata, ka nākamā gada budžeta projektā ir vÄ"rojama ievÄ"rojama lÄ«dzekļu pārdale par labu sociālajiem izdevumiem, taču tas joprojām nerisina daudzas sasāpÄ"juÅ¡as problÄ"mas, ar ko ikviens iedzÄ«votājs saskaras ikdienā. 

Atsaucoties uz Å¡Ä« gada 7.oktobrÄ« notikuÅ¡ajām ZZS paÅ¡valdÄ«bu pārstāvju un ZZS vadÄ«bas sarunām, kur piedalÄ«jās aptuveni 40 paÅ¡valdÄ«bu vadÄ«tāju, ZZS joprojām uztur aktuālu jautājumu par iedzÄ«votāju ienākuma nodokļa (IIN) ieņÄ"mumu sadalÄ«juma proporciju starp valsts un paÅ¡valdÄ«bu budžetiem, un frakcija iesniedza attiecÄ«gu priekÅ¡likumu budžeta likumprojekta 2.lasÄ«jumam. ZZS uzskata, ka paÅ¡valdÄ«bu budžetos 2014.gadā jānonāk vismaz 81% no IIN ieņÄ"mumiem Å¡obrÄ«d esoÅ¡o 80% vietā, savukārt valsts budžetā - 19%. Šāda IIN pārdale vismaz daļÄ"ji kompensÄ"tu paÅ¡valdÄ«bām IIN ieņÄ"mumu kritumu, kas radies tādÄ"ļ, ka samazināta nodokļa likme un #1. jÅ«lija palielināti IIN atvieglojumi par apgādÄ«bā esošām personām. Å im mÄ"rÄ·im ir nepiecieÅ¡ama IIN pārdale par labu paÅ¡valdÄ«bām aptuveni 9 miljoni latu apmÄ"rā.

Tāpat viens no ZZS frakcijas sagatavotajiem priekÅ¡likumiem paredz mÄ"rÄ·dotācijas palielināšanu 11,8 miljonu latu apmÄ"rā paÅ¡valdÄ«bu autoceļiem (ielām).

Lai kompensÄ"tu krÄ«zes laikā ievÄ"rojami samazinājušās paÅ¡valdÄ«bu iespÄ"jas risināt pirmsskolas iestāžu pedagogu nepietiekamā atalgojuma problÄ"mas, ZZS deputātes I.Grigule un D.Reizniece - Ozola ir sagatavojuÅ¡as priekÅ¡likumu IzglÄ«tÄ«bas un Zinātnes ministrijai atalgojuma palielināšanai paÅ¡valdÄ«bu pirmsskolas izglÄ«tÄ«bas iestāžu pedagogiem, Å¡im mÄ"rÄ·im paredzot 32,8 miljonus latu, savukārt ZZS frakcijas vadÄ«tājs A.Brigmanis ir iesniedzis priekÅ¡likumu par papildus finansÄ"juma pieÅ¡Ä·irÅ¡anu pedagogu zemākās mÄ"neÅ¡a darba algas likmes paaugstināšanai - vismaz lÄ«dz 442 eiro no 2014.gada 1.septembra( 14,3 miljoni latu).

Å…emot vÄ"rā paÅ¡valdÄ«bu satraukumu par samazinātajiem lÄ«dzekļiem plānoÅ¡anas reÄ£ioniem, ZZS deputāts R.VÄ"jonis iesniedzis priekÅ¡likumu par finansÄ"juma palielināšanu 430 tÅ«kstoÅ¡us latu apmÄ"rā valsts plānoÅ¡anas reÄ£ionu funkciju nodroÅ¡ināšanai. Bez tam R.VÄ"jonis iesniedzis priekÅ¡likumu, kas paredz atcelt aizliegumu paÅ¡valdÄ«bām Ä«stenot investÄ«ciju projektus un saņemt aizņÄ"mumus.

Budžeta likumu paketÄ" ir iekļauts jauns subsidÄ"tās enerÄ£ijas nodoklis (SEN), kuram bÅ«tu jānovÄ"rÅ¡ turpmāks obligātā iepirkuma komponentes un lÄ«dz ar to elektroenerÄ£ijas cenu pieaugums. R.VÄ"jonis uzskata, ka subsidÄ"tās enerÄ£ijas nodoklis nerisinās elektroenerÄ£ijas tirgus problÄ"mas, tāpÄ"c Saeimas Budžeta un finanÅ¡u (nodokļu) komisijai kopÄ«gi ar U.Auguli iesniedza priekÅ¡likumu, ka 5% SEN likmi piemÄ"ro, ja siltumenerÄ£iju izmanto lauksaimnieciskajā ražoÅ¡anā, kā arÄ« uzdevumu valdÄ«bai sagatavot un iesniegt Saeimai pamatojumu SEN likmÄ"m, analÄ«zi par elektroenerÄ£ijas lietotāju  atbalsta instrumentu efektivitāti atsevišķām iedzÄ«votāju grupām, kā arÄ« analÄ«zi par iespÄ"jamiem modeļiem atjaunojamo energoresursu atbalstam. 

Lai risinātu nepietiekamo valsts atbalstu Ä£imenÄ"m ar bÄ"rniem, ZZS frakcija ir iesniegusi priekÅ¡likumu IzglÄ«tÄ«bas ministrijai brÄ«vpusdienu nodroÅ¡ināšanai arÄ« 3. un 4. klaÅ¡u audzÄ"kņiem (8,3 miljoni latu). Savukārt I.Grigule rosina LabklājÄ«bas ministrijai palielināt Ä£imenes valsts pabalstu lÄ«dz 30 EUR par bÄ"rnu no 2014. gada 1. jÅ«lija (15 miljoni latu).

Å…emot vÄ"rā katastrofāli nepietiekamo finansÄ"jumu veselÄ«bas aprÅ«pes nozarÄ", ZZS frakcijas deputātes D. Reizniece - Ozola un I. Grigule iesnieguÅ¡as priekÅ¡likumus VeselÄ«bas ministrijai gan par kompensÄ"jamo medikamentu nodroÅ¡ināšanu (1,1 miljons latu) , gan par finansÄ"jumu, lai nodroÅ¡inātu neatliekamās medicÄ«niskās palÄ«dzÄ«bas darbu ārpus RÄ«gas slimnÄ«cās hospitalizÄ"tiem pacientiem (3,4 miljoni latu), gan pacientu lÄ«dzmaksājumu samazinājuma par 50% nodroÅ¡ināšanai (9 miljoni latu).

PriekÅ¡likumu 2,4 miljonu latu apmÄ"rā sagatavojusi un budžeta programmai „Sports” iesniegusi D. Reizniece - Ozola. PriekÅ¡likums paredz nodroÅ¡ināt nepiecieÅ¡amo finansÄ"jumu profesionālās ievirzes sporta pedagogu darba apmaksai 2014.gadā vismaz 85% apmÄ"rā.

Tāpat ZZS deputāti R. Eigims, R. VÄ"jonis, J. Klaužs, I.Grigule ir iesnieguÅ¡i vairākus priekÅ¡likumus atseviÅ¡Ä·u kultÅ«ras un satiksmes infrastruktÅ«ras projektu Ä«stenoÅ¡anai, kā arÄ« mÄ"rÄ·dotācijas palielināšanai paÅ¡valdÄ«bu māksliniecisko kolektÄ«vu vadÄ«tāju darba samaksai.

Savukārt deputāts K.Seržants sagatavojis priekÅ¡likumus VUGD darba nodroÅ¡ināšanai un glābÄ"ju apdroÅ¡ināšanai.

MinÄ"tos un arÄ« vÄ"l citus priekÅ¡likumus, piemÄ"ram, U.Auguļa un I.LÄ«dakas sagatavotos priekÅ¡likumus likumprojektiem „GrozÄ«jumi Ūdens apsaimniekoÅ¡anas likumā”, „GrozÄ«jumi Dabas resursu nodokļa likumā”, „GrozÄ«jumi Sugu un biotopu aizsardzÄ«bas likumā”, GrozÄ«jumi „Likumā par ostām” un citus, ZZS deputāti ir iesnieguÅ¡i likumprojekta „Par valsts budžetu 2014.gadam” otrajam lasÄ«jumam un likumprojekta „Par vidÄ"ja termiņa ietvaru 2014. - 2016.gadam” otrajam lasÄ«jumam.