Latvijā pārdzīvotā vētra bijusi stiprākā pēdējo gadu laikā

AizvadÄ«tajā diennaktÄ« Latvijā piedzÄ«votā vÄ"tra ierindojama stiprāko Latvijā novÄ"roto vÄ"tru vidÅ« - kopÅ¡ 1960.gada tā ierindojas 13.vietā un bijusi stiprākā kopÅ¡ 2008. gada 23. februāra, portāls Diena.lv uzzināja Latvijas Vides, Ä£eoloÄ£ijas un meteoroloÄ£ijas centrā (LVÄ¢MC). 

VÄ"l stiprākas vÄ"tras par Å¡o Latvijā 21.gadsimtā piedzÄ«votas divas reizes - 2001. gada novembrÄ«, kā arÄ« 2005. gada 8.-9. janvārÄ«, kura savukārt ir trešā spÄ"cÄ«gākā. Pirmajā un otrajā vietā ir 1967. un 1969. gadu vÄ"tras.

LVÄ¢MC ifnormÄ", ka ciklons, kas visā Eiropas ziemeļu daļā 28.-29. oktobrÄ« atnesa ļoti stipras vÄ"ja brāzmas, otrdienas rÄ«tā jau pakāpeniski zaudÄ" savu spÄ"ku. VÄ"ja pastiprināšanās nakts vidÅ« notika diezgan strauji, ko parāda arÄ« DaugavgrÄ«vas novÄ"rojumu stacijā fiksÄ"tās vÄ"ja izmaiņas nakts vidÅ«. 

Visstiprākās vÄ"ja brāzmas tika novÄ"rotas KurzemÄ", Zemgales rietumos un Vidzemes ziemeļrietumu rajonos (kur diemžÄ"l novÄ"rojumu stacijas elektropiegādes pārtraukumu dÄ"ļ maksimālā vÄ"ja laikā vairs nestrādāja, tādÄ"ļ vÄ"rtÄ«bas kartÄ" neparāda patieso situāciju), kur dienvidrietumu vÄ"jÅ¡ brāzmās sasniedza 25-30 metrus sekundÄ" (m/s). RÄ«gā pilsÄ"tas centrā maksimālās novÄ"rotās vÄ"ja brāzmas bija 24 m/s, bet pie ieejas RÄ«gas ostā DaugavgrÄ«vas novÄ"rojumu stacijā vÄ"ja brāzmas sasniedza 29 m/s. 

LVÄ¢MC norāda, ka ciklonam atkāpjoties, Eiropā oktobra beigās un novembra sākumā vÄ"l saglabāsies rietumu gaisa masu plÅ«sma - saglabāsies rudens laika apstākļi, un vÄ"l aizvien valdÄ«s siltas gaisa masas. Pat nakts stundās, debesÄ«m skaidrojoties, gaisa temperatÅ«rai lÄ«dz 0 grādu atzÄ«mei pazemināsies reti un tikai atseviÅ¡Ä·os rajonos. Pastāv varbÅ«tÄ«ba, ka Eiropas ziemeļu daļu nākamajā darba nedÄ"ļā skars vÄ"l kāda spÄ"cÄ«ga vÄ"tra, tomÄ"r par to intensitāti, pārvietoÅ¡anās trajektorijām precÄ«zāk bÅ«s iespÄ"ja sniegt informāciju Å¡Ä«s nedÄ"ļas beigās un nākamās nedÄ"ļas sākumā. Bieži ir gaidāmi nokrišņi, turklāt tas vÄ"l aizvien bÅ«s lietus, slapja sniega un sniega varbÅ«tÄ«ba Å¡ajā periodā Latvijā ir ļoti maza.Â