Atkal dzīvojam uz parāda - pieaug banku izsniegto kredītu apjoms

Saskaņā ar FinanÅ¡u un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) statistikas datiem Å¡ogad pirmajā pusgadā mājsaimniecÄ«bām no jauna izsniegti kredÄ«ti par kopÄ"jo summu 106,4 miljoni latu, kas ir par 17% vairāk nekā tādā pašā periodā pÄ"rn. Pieaugums vÄ"rojams visos galvenajos kredÄ«tu veidos - kredÄ«ti mājokļa iegādei, rekonstrukcijai, remontam, kā arÄ« kredÄ«ti patÄ"riņa preču iegādei, pirmdien raksta laikraksts Diena.

Å Ä« tendence iezÄ«mÄ" to, ka notiek Latvijas ekonomikas atjaunoÅ¡anās un izaugsme, novÄ"roto tendenci Latvijas Komercbanku asociācijas (LKA) vārdā komentÄ" LKA preses sekretāre Baiba Melnace. Stāsts par krÄ«zes pārvarÄ"Å¡anu vispirms atspoguļojās makroekonomikas datos, un pÄ"c tam arÄ« seko pozitÄ«vais efekts uz cilvÄ"ku ienākumiem. Pietiekami lieli un stabili ienākumi ir pamats, lai cilvÄ"ks vÄ"lÄ"tos uzlabot savus dzÄ«ves apstākļus, iegādājoties jaunu vai uzlabojot esoÅ¡o mājokli un pÄ"rkot jaunas sadzÄ«ves preces, vÄ"rtÄ" B. Melnace. KredÄ«tu apjoma pieaugums vÄ"rtÄ"jams kā labs rādÄ«tājs, jo bankas, izsniedzot kredÄ«tu, vÄ"rtÄ" kredÄ«tņÄ"mÄ"ja ienākumu pietiekamÄ«bu un stabilitāti, kas pÄ"dÄ"jos gados, salÄ«dzinot ar krÄ«zes gadiem, protams, pieaug.

Banku izsniegto kredÄ«tu dinamika mainās lÄ«dz ar ekonomisko situāciju, tās attÄ«stÄ«bu vai lejupslÄ«di. Augstākais punkts bija pirms pieciem septiņiem gadiem. VÄ"lāk, krÄ«toties kopÄ"jam patÄ"riņam, kritās arÄ« kreditÄ"Å¡anas apjomi.

"Å Ä« gada griezumā izsniegtie apjomi ir ar pieaugoÅ¡u tendenci," stāsta Nordea privātpersonu kredÄ«tu produktu un pakalpojumu attÄ«stÄ«bas vadÄ«tājs Raivis GÅ«tmanis. FKTK apkopotā informācija rāda, ka kopÅ¡ 2009. gada tomÄ"r turpinās mājsaimniecÄ«bu atlikuÅ¡o parādsaistÄ«bu apmÄ"ra kritums. Tas nozÄ«mÄ" to, ka izsniegtie kredÄ«ti tiek pakāpeniski atmaksāti.

FKTK dati rāda, ka mājsaimniecÄ«bām pÄ"rn (gada laikā) no jauna izsniegti vairāk nekā 82 tÅ«kstoÅ¡i kredÄ«tu par kopÄ"jo summu 184,3 miljoni latu. PÄ"rn vispopulārākais kredÄ«tu veids pÄ"c jaunizsniegto kredÄ«tu skaita bija aizdevumi patÄ"riņa preču iegādei, liecina FKTK statistika. To, ka izsniegto kredÄ«tu daudzums pieaudzis, apliecina arÄ« Zanda AlviÄ·e, bankas Citadele kredÄ«tu produktu vadÄ«tāja. PiemÄ"ram, patÄ"riņa kredÄ«tu darÄ«jumu skaits CitadelÄ" šā gada pirmajos deviņos mÄ"neÅ¡os, salÄ«dzinot ar pagājušā gada attiecÄ«go periodu, pieaudzis par 67%.

PatÄ"riņa kredÄ«ts domāts ikdienas vajadzÄ«bām, kas var bÅ«t lielāks pirkums, piemÄ"ram, sadzÄ«ves tehnika, ceļojums - lietas, kas jebkuram no mums maksā vienādi, neraugoties uz ieņÄ"mumiem, skaidro R. GÅ«tmanis. AttiecÄ«gi arÄ« veidojas kredÄ«ta summas, kas ir saistÄ«tas ar ikdienas patÄ"riņa grozu un vajadzÄ«bām. Viņš min, ka visbiežāk Nordea bankas izsniegtā kredÄ«ta summa ir no 100 latiem lÄ«dz 8500 latiem. SalÄ«dzinoÅ¡i reti esot patÄ"riņa kredÄ«ti, kas pārsniedz 2000 latu summu. Savukārt Swedbank Privātpersonu finansÄ"Å¡anas lÄ"mumu centra vadÄ«tājs Ainārs Balcers atklāj, ka viņu bankā visbiežāk kredÄ«ti tiek izsniegti auto iegādei, kā arÄ« auto vai dzÄ«vokļa remontam. TāpÄ"c aizņÄ"muma summas neesot lielas, vidÄ"ji ap 1000 latiem. LÄ«dzÄ«giem mÄ"rÄ·iem saviem patÄ"rÄ"tājiem kredÄ«tus izsniedz Citadele - arÄ« mÄ"beļu, santehnikas vai elektrotehnikas iegādei. Nereti patÄ"riņa kredÄ«ts tiekot ņemts medicÄ«nas pakalpojumu apmaksai, izglÄ«tÄ«bai, kā arÄ« ceļojumam. Zanda AlviÄ·e stāsta, ka vidÄ"jā patÄ"riņa kredÄ«ta summa CitadelÄ" Å¡ogad septembrÄ« pieaugusi un bijusi ap 1400 latiem, kas ir gandrÄ«z uz pusi vairāk nekā gadu iepriekÅ¡, kad vidÄ"jā summa patÄ"riņa kredÄ«tam bija vien 800 latu.

Plašāk lasiet Ingas Patmalnieces rakstā Uz parāda - auto, remonts, ceļojums pirmdienas, 28.oktobra, laikraksta Diena 10.-11.lpp.!