Sadales tīkls : Elektroenerģijas tirgus atvēršana - tāpat kā izvēlēties mobilo operatoru

Kaut arÄ« elektroenerÄ£ijas tirgus atvÄ"rÅ¡ana mājsaimniecÄ«bām var likties sarežģīts un nesaprotams process, tomÄ"r tā nav, jo iedzÄ«votāji bÅ«tiskākās pārmaiņas izjutÄ«s tikai klientu apkalpoÅ¡anas lÄ«menÄ«, žurnāistus treÅ¡dien informÄ"ja a/s Sadales tÄ«kls pārstāvji. 

"Jauni vadi jāvelk nebÅ«s, skaitÄ«tāji paliks tie paÅ¡i, un bez elektrÄ«bas neviens nepaliks. IedzÄ«votāji varÄ"s brÄ«vi izvÄ"lÄ"ties sev piemÄ"rotu elektroenerÄ£ijas tirgotāju tieÅ¡i tāpat, kā Å¡obrÄ«d tas notiek ar mobilo sakaru operatoriem, kurus iespÄ"jams mainÄ«t, saglabājot savu telefona numuru. TieÅ¡i tas pats paredzÄ"ts ar elektrÄ«bas tirdzniecÄ«bu. CilvÄ"kam atliek vien izvÄ"lÄ"t" sacÄ«ja Sadales tÄ«kla valdes priekÅ¡sÄ"dÄ"tājs Andis Pinkulis. 

UzņÄ"mums arÄ« prognozÄ", ka konkurence starp elektroenerÄ£ijas tirgotājiem bÅ«s, tostarp pirmie tirgotāji jau uzsākuÅ¡i informatÄ«vas kampaņas potenciālajiem klientiem. "Kaut arÄ« publiski izskanÄ"juÅ¡i minÄ"jumi, ka ienākÅ¡ana Latvijas mājsaimniecÄ«bu elektroenerÄ£ijas tirgÅ« ir sarežģīta un dārga, kā dÄ"ļ tirgÅ« konkurence nav gaidāma, potenciālo elektrÄ«bas tirgotāju aktivitātes liecina par pretÄ"jo, tāpÄ"c šādi argumenti neiztur kritiku un tās ir tikai baumas," uzsvÄ"ra Pinkulis. "Jau Å¡obrÄ«d 18 tirgotāji noslÄ"guÅ¡i ar mums lÄ«gumus, savukārt Sabiedrisko pakalpojumu regulÄ"Å¡anas komisijā reÄ£istrÄ"ti vairāk nekā 50 komersanti, kas vÄ"las tirgot elektroenerÄ£iju."

Pinkulis pauda pārliecÄ«bu, ka mājsaimniecÄ«bas varÄ"tu sagaidÄ«t vairāk nekā divus piedāvājumus.

Sadales tÄ«kla valdes loceklis Ilvars PÄ"tersons skaidroja, ka potenciālie elektroenerÄ£ijas tirgotāji ir uzņÄ"mumi, kuriem jau ir klientu bāze, tostarp, tie varÄ"tu bÅ«t, piemÄ"ram - namu apsaimniekotāji. ElektroenerÄ£ijas tirdzniecÄ«bu var uzsākt praktiski ikviens licenci saņÄ"muÅ¡ais uzņÄ"mums. Sadales tÄ«kls bÅ«s partneris visiem elektroenerÄ£ijas tirgotājiem.

UzņÄ"mumu pārstāvji noraidÄ«ju mediju bažas, ka klienti varÄ"tu sākt "staigāt" no viena elektroenerÄ£ijas tirgotāja pie cita, nenorÄ"Ä·inoties ar iepriekÅ¡Ä"jo pakalpojumu sniedzÄ"ju. GadÄ«jumā, ja klients nebÅ«s norÄ"Ä·inājies par patÄ"rÄ"to elektroenerÄ£iju, viņš nebÅ«s norÄ"Ä·inājies arÄ« par Sadales tÄ«kla sniegtajiem pakalpojumiem, tādÄ"jādi uzņÄ"mumam bÅ«s pilnvÄ"rtÄ«ga informācija par parādniekiem. ArÄ« paÅ¡laik klientiem ir prasÄ«ba maksāt par patÄ"rÄ"to elektrÄ«bu un, arÄ« atverot elektroenerÄ£ijas tirgu, saglabās visas iespÄ"jamās soda sankcijas, tostarp galÄ"jā situācijā - pakalpojuma atslÄ"gÅ¡ana.

Latvijas energokompānijas Latvenergo valdes loceklis Uldis Bariss stāstÄ«ja, ka uzņÄ"mums savus piedāvājumus klientiem izsÅ«tÄ«s janvāra vidÅ«. Katram klientam bÅ«s speciāli tam sagatavots piedāvājums, tostarp klientiem ar lielāku elektroenerÄ£ijas patÄ"riņu, nosacÄ«jumi bÅ«s komerciāli izdevÄ«gāki. "Ikvienu klientu savlaicÄ«gi uzrunāsim personiskā vÄ"stulÄ", kurā aprakstÄ«sim klienta patÄ"riņam piemÄ"rotāko piedāvājumu. Klientam atliks vien informÄ"t mÅ«s par savu izvÄ"li, izmantojot klientu portālu e-latvenergo.lv, sms, e-pastu vai tālruni.  Savukārt tiem, kas vÄ"lÄ"sies izmantot universālo pakalpojumu, nebÅ«s nepiecieÅ¡ams par to pat Ä«paÅ¡i paziņot. Universālais pakalpojums varÄ"tu bÅ«t labākais risinājums klientiem ar nelielu elektroenerÄ£ijas patÄ"riņu," sacÄ«ja Bariss.

Viņš pieļāva, ka daļa klientu lÄ«dz aprÄ«lim vÄ"l nebÅ«s izlÄ"muÅ¡i kuru no piedāvājumiem pieņemt un šādos gadÄ«jumos automātiski stāsies spÄ"kā fiksÄ"tas cenas piedāvājums. Bariss teica, ka fiksÄ"tas cenas piedāvājumiem nebÅ«s lauÅ¡anas maksas vai tamlÄ«dzÄ«gi apgrÅ«tinājumi, tādÄ"jādi klientam, piemÄ"ram, maijā izvÄ"loties kādu konkrÄ"tu piedāvājumu, nebÅ«s jāmaksā kādas papildu maksas.

Lai arÄ« elektroenerÄ£ijas tirgu mājsaimniecÄ«bām plānots atvÄ"rt tikai no nākamā gada aprīļa, Baltcom jau Å¡obrÄ«d piedāvā iespÄ"ju iegādāties elektroenerÄ£iju komplektā ar telekomunikāciju pakalpojumiem. "Kopumā iedzÄ«votāju interese par alternatÄ«vu iespÄ"ju iegādāties elektroenerÄ£iju - Baltcom pakalpojumu komplektu, ir salÄ«dzinoÅ¡i augsta. Uz Å¡o brÄ«di esam noslÄ"guÅ¡i pirmos 100 sadarbÄ«bas lÄ«gumus ar klientiem, kas izvÄ"lÄ"juÅ¡ies Baltcom pakalpojumus komplektā ar elektrÄ«bu, aktÄ«vi turpinām jaunu lÄ«gumu slÄ"gÅ¡anu," medijiem sacÄ«ja Baltcom valdes loceklis Gints KirÅ¡teins. Baltcom elektroenerÄ£iju paÅ¡laik piedāvā tikai komplektos ar kādu no telekomunikāciju pakalpojumiem. UzņÄ"mums prognozÄ", ka nākamā gada laikā, atkarÄ«bā no ārÄ"jiem apstākļiem un tirgus faktoriem, elektroenerÄ£iju no Baltcom iegādāties izvÄ"lÄ"sies vismaz 20-30% uzņÄ"muma paÅ¡reizÄ"jo klientu.

Sadales tÄ«klu valdes priekÅ¡sÄ"dÄ"tājs žurnālistiem atzina, ka elektroenerÄ£ijas sadales tarifu paaugstināšana paÅ¡laik neesot dienaskārtÄ«bas jautājums.

Sadales tÄ«kls ir arÄ« izveidojis un nodevis lietoÅ¡anā elektroenerÄ£ijas tirgotāju biznesa portālu www.e-st.lv - darba vidi, kas ļauj ikvienam tirgotājam sagatavot piedāvājumus potenciālajiem klientiem atbilstoÅ¡i to elektrÄ«bas patÄ"riņam, kā arÄ« izveidot ikmÄ"neÅ¡a rÄ"Ä·inus. Portālu jau paÅ¡laik aktÄ«vi izmanto seÅ¡i elektroenerÄ£ijas tirgotāji.

Å obrÄ«d brÄ«vajā tirgÅ« ir vairāk nekā 24 000 elektroenerÄ£ijas lietotāju, kas patÄ"rÄ" ap 75% elektroenerÄ£ijas. Plānots, ka Saeima par elektroenerÄ£ijas tirgus atvÄ"rÅ¡anu lems tuvākā mÄ"neÅ¡a laikā, ļaujot arÄ« aptuveni 800 000 mājsaimniecÄ«bu pašām izvÄ"lÄ"ties sev izdevÄ«gāko piedāvājumu.

Plašāka Sadales tÄ«kla un Ekonomikas ministrijas informatÄ«va kampaņa iedzÄ«votājiem par elektroenerÄ£ijas tirgus atvÄ"rÅ¡anu mājsaimniecÄ«bām plānota, sākot ar nākamā gada janvāri.