Poligrāfijas grupas Mūkusala vadītājs: Nodrukātais nekur nepazudīs

Poligrāfijas nozare ir kļuvusi videi draudzÄ«ga, taču par to stāstÄ«ts nepietiekami. Jāatceras poligrāfijas nozares priekÅ¡rocÄ«bas pār modernajām informācijas tehnoloÄ£ijām - kas nodrukāts uz papÄ«ra, droÅ¡i saglabāsies nākamajām paaudzÄ"m, kamÄ"r dators, nepievienots pie energoresursa, nepastāstÄ«s neko, intervijā žurnālistei Magdai Riekstiņai saka poligrāfijas grupas MÅ«kusala valdes priekÅ¡sÄ"dÄ"tājs Visvaldis TrokÅ¡a. 

Uzskatāt, ka patlaban jākonkurÄ" ar modernajām informācijas tehnoloÄ£ijām?

Protams, jākonkurÄ", turklāt, nevar noliegt, poligrāfija ilgu laiku dusÄ"jusi uz lauriem, turpretÄ« digitālo tehnoloÄ£iju nozare, ienākot Latvijā, centusies atbÄ«dÄ«t poligrāfiju malā. ArÄ« starptautiskā mÄ"rogā digitālo tehnoloÄ£iju nozare apzināti strādājusi, lai iekarotu savu vietu zem saules. Visu laiku dzirdam, ka poligrāfijas nozares popularitāte mazinās, bet es ticu, ka jaunajām, modernajām tehnoloÄ£ijām bÅ«s sava vieta un poligrāfijas nozarei - sava. Tirgus sadalÄ«sies. Ir cilvÄ"ki, kuriem patÄ«k lasÄ«t drukātā veidā pieejamu informāciju, citiem patÄ«k skatÄ«ties televÄ«ziju, ir cilvÄ"ki, kuri nelasa un neskatās televÄ«ziju, bet diennaktÄ«m lÅ«kojas mobilajā telefonā. Patlaban cilvÄ"kam ir plaÅ¡as iespÄ"jas izvÄ"lÄ"ties. Jaunās tehnoloÄ£ijas ir atnākuÅ¡as, tām bÅ«s sava vieta, bet drukātā informācija paliks, papÄ«rs paliks, jautājums tikai par niÅ¡u lÄ«dzās e-videi un digitālajām tehnoloÄ£ijām.

PrognozÄ"jat, ka poligrāfijai paliks ilgtermiņā vÄ"rtÄ«bu nezaudÄ"joÅ¡i teksti, bet modernajām tehnoloÄ£ijām - aktuālā informācija, kas Å¡odien svarÄ«ga, rÄ«t - vairs ne?

Ja man paÅ¡am vajadzÄ«ga virspusÄ"ja informācija, tad atrodu to tajā kastÄ", ko sauc par datoru, un tajā tÄ«klā, ko sauc par internetu. Ja es gribu fundamentālāku, detalizÄ"tāku analÄ«zi, tad lasu avÄ«zes, žurnālus, grāmatas. Man ar bÄ"rniem arÄ« paveicies, jo mani bÄ"rni lasa gan preses izdevumus, gan grāmatas.

Turklāt mÄ"s nedrÄ«kstam aizmirst, ja kaut kas globālā mÄ"rogā notiek ar elektroenerÄ£iju, tad visa informācija, kas glabājas datoros, arÄ« milzÄ«gajos serveros, pazudÄ«s un ļoti iespÄ"jams, ka pazudÄ«s neatgriezeniski. Tas, kas nodrukāts uz papÄ«ra, saglabāsies, un paaudzes, kas nāks pÄ"c mums, varÄ"s nodrukāto lasÄ«t. Dators, nepievienots pie energoresursa, neko nepastāstÄ«s.

Visu interviju AvÄ«zes un žurnāli pastāvÄ"s arÄ« pÄ"c 20 gadiem lasiet ceturtdienas, 31.oktobra, laikrakstā Diena!