SC deputāte: Jāvēršas pret jauniešu bezdarbu

Politiskās apvienÄ«bas Saskaņas centrs Saeimas frakcijas deputāte Marjana Ivanova-Jevsejeva iesniegusi grozÄ«jumus likumam "Par valsts sociālo apdroÅ¡ināšanu", kas paredz atvieglotus nosacÄ«jumus nodokļu piemÄ"roÅ¡anai darba devÄ"jiem, kuri pieņem pirmajā darbavietā jaunus cilvÄ"kus vecumā no 15 lÄ«dz 29 gadiem. 

GrozÄ«jumi paredz, ka daļu obligātās sociālās iemaksas par jaunajiem cilvÄ"kiem vecumā no 15 lÄ«dz 29 gadiem, kuri pirmo reizi iekārtojuÅ¡ies darbā, pirmos 12 mÄ"neÅ¡us no darbā iekārtoÅ¡anās momenta ir jāsedz valstij, nevis darba devÄ"jam. No 2014. gada 1. janvāra obligātās sociālās iemaksas par vienu darbinieku atbilstoÅ¡i FinanÅ¡u ministrijas plāniem bÅ«s 34,09% (paÅ¡laik 35,09%). Pats darbinieks no nākamā gada maksās 10,5%, bet atlikuÅ¡o daļu, kā iecerÄ"ts, par darbinieku bÅ«s jāiemaksā darba devÄ"jam. 

Ir nepiecieÅ¡ams radÄ«t stimulus darba devÄ"jiem iekārtot darbā jaunus cilvÄ"kus, kuriem vÄ"l nav darba pieredzes. VisefektÄ«vākā metode ir nodokļu atvieglojumu pieÅ¡Ä·irÅ¡ana darba devÄ"jam, kurÅ¡ gatavs pieņemt darbā jaunieÅ¡us un ieguldÄ«t resursus viņa apmācÄ«bā un profesionālajā izaugsmÄ". Kā rāda Eiropas valstu pieredze, pasākumu komplekss bezdarba samazināšanai jaunieÅ¡u vidÅ« dod reālu efektu, ja uzņÄ"mumi ir motivÄ"ti pieņemt darbā jaunos speciālistus, saka Marjana Ivanova-Jevsejeva.

Daļu sociālās iemaksas par jauno darbinieku ir jāuzņemas valstij. PaÅ¡laik darba devÄ"js maksā vairāk nekā 23% sociālās iemaksas par darbinieku, un daļu no Å¡Ä« sloga viņam ir jāsamazina. Ierosinātie grozÄ«jumi paredz, ka 12 mÄ"neÅ¡us no jaunieÅ¡a fifteen lÄ«dz 29 gadu vecumā darbā iekārtoÅ¡anas viņa pirmajā darbavietā darba devÄ"jam sociālās iemaksas veidā bÅ«s jāmaksā tikai 10,5%, bet 13,09% bÅ«s jāuzņemas segt valstij. PaÅ¡a darbinieka daļa paliks nemainÄ«ta - 10,5%. 

PÄ"c Ivanovas-Jevsejevas teiktā, FinanÅ¡u ministrijas arguments, ka sociālo iemaksu segÅ¡ana darba devÄ"jiem, kuri gatavi pieņemt darbā jaunieÅ¡us bez darba attiecÄ«bu pieredzes, esot pārāk dārgs risinājums valsts budžetam, neiztur kritiku. Lietuvas piemÄ"rs, kur Ä«stenota lÄ«dzÄ«ga programma, liecina par to, ka iespÄ"ju saņemt kompensāciju par daļu algas uzņÄ"mumi izmantojuÅ¡i, lai nodroÅ¡inātu ne vairāk kā 1000 darbavietu. Un, atbilstoÅ¡i tam, ieguldÄ«jumi attiecÄ«gajā programmā nepārsniedza 5 miljonus eiro gadā. AtbilstoÅ¡i likumprojektam, valsts palÄ«dzÄ«ba sociālā nodokļa nomaksā veidos divas reizes mazāku summu par to, kas ir Lietuvā, tāpÄ"c valsts budžeta izdevumi nepārsniegtu 2 miljonus eiro, ir pārliecināta deputāte.

Marjana Ivanova-Jevsejeva uzsver, ka, sagatavojot grozÄ«jumus likumam Par valsts sociālo apdroÅ¡ināšanu apzināti ir paplaÅ¡inājusi vecuma grupu "jaunieÅ¡i". Latvijā kategorijā "jaunieÅ¡i" tiek ieskaitÄ«ti cilvÄ"ki vecumā lÄ«dz 25 gadiem. TomÄ"r praksÄ" daudzi jaunie cilvÄ"ki 25 lÄ«dz 29 gadu vecumā, kuri jau ir saņÄ"muÅ¡i pat augstākās izglÄ«tÄ«bas diplomus, joprojām ir bez darba pieredzes un nevar iekārtoties darbā. Bezdarba lÄ«menis Å¡ajā vecuma grupā ir salÄ«dzināms ar bezdarba lÄ«menÄ« 15 lÄ«dz 25 gadus veco grupā. Abās vecuma grupās darbu meklÄ" 11 000 jaunu cilvÄ"ku, saka Ivanova-Jevsejeva. PÄ"c viņas domām, jāpaplaÅ¡ina vecuma ietvari jÄ"dzienam "jaunieÅ¡i" un nodokļu atvieglojumi jāattiecina uz lielāku jauno cilvÄ"ku skaitu.