Latvijas iedzīvotāju uzkrājumi - 4,71 miljards latu

BÅ«tiski samazinoties mājsaimniecÄ«bu kredÄ«tu slogam, pÄ"c pÄ"dÄ"jo trÄ«s gadu stagnācijas perioda 2013.gadā ir atsācies pakāpenisks Latvijas mājsaimniecÄ«bu kopÄ"jo noguldÄ«jumu pieaugums. Latvijas iedzÄ«votāji uzkrājuÅ¡i 4,71 miljardu latu.

Šāds pavÄ"rsiens lÄ«dzekļu novirzÄ«Å¡anā uzkrājumiem ir vÄ"rtÄ"jams kā tendence, liecina FinanÅ¡u un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) un Latvijas Bankas statistikas datu analÄ«ze par 2013.gadu.

SalÄ«dzinot ar 2007.gadu, kad banku izsniegto kredÄ«tu apmÄ"rs bija teju divreiz lielāks nekā iedzÄ«votāju noguldÄ«jumi, patlaban Å¡Ä« attiecÄ«ba ir vÄ"rtÄ"jama kā samÄ"rÄ«gāka - kredÄ«tos izsniegti 4,42 miljardi latu, bet noguldÄ«jumos uzkrāti 2,98 miljardi latu, informÄ" FKTK.

Latvijas iedzÄ«votāji kopumā Å¡ogad otrajā ceturksnÄ« gan noguldÄ«jumos, gan cita veida ieguldÄ«jumos ir uzkrājuÅ¡i 4,71 miljardu latu. 2007.gadā bija uzkrāti 3,82 miljardi latu. Visvairāk lÄ«dzekļu uzkrāts noguldÄ«jumos - 2,98 miljardi latu, tad seko pensiju sistÄ"mas 2.lÄ«menis ar 1,08 miljardiem latu, 149 miljoni latu ieguldÄ«ti privāto pensiju plānos, 143 miljoni - ieguldÄ«jumu fondos, 115 miljoni - parāda vÄ"rtspapÄ«ros, 113 miljoni - akcijās un tikpat arÄ« dzÄ«vÄ«bas apdroÅ¡ināšanā ar uzkrājumu. Deviņus miljonus latu savukārt glabā krājaizdevu sabiedrÄ«bas, bet mazāk nekā trÄ«s miljonus latu - tirgum piesaistÄ«tie apdroÅ¡ināšanas lÄ«gumi.

MājsaimniecÄ«bu kredÄ«tu sloga samazināšanās, tos atmaksājot, ļauj novirzÄ«t vairāk lÄ«dzekļu uzkrājumiem un ieguldÄ«jumiem. BÅ«tiski, ka Latvijas iedzÄ«votāji patiešām daļu lÄ«dzekļu novirza šādiem mÄ"rÄ·iem, paziņojumā medijiem norāda FKTK. Šāds pavÄ"rsiens ir uzskatāms par tendenci, jo pÄ"c vairāku gadu stagnācijas 2013.gadā atsākusies noguldÄ«jumu palielināšanās, un tā skaidrojama gan ar darba algu pieaugumu valstÄ«, gan zemo inflācijas lÄ«meni, kas mājsaimniecÄ«bām ļauj sajust patiesu ienākumu palielinājumu un dod iespÄ"ju tos novirzÄ«t savas finansiālās ilgtspÄ"jas stiprināšanai.