FKTK sākusi administratīvo lietu pret Grindeks akcionāriem

FinanÅ¡u un kapitāla tirgus komisija (FKTK) sākusi administratÄ«vo lietu zāļu ražotājas AS Grindeks akcionāru lietā, biznesa portālu Nozare.lv informÄ"ja FKTK Komunikācijas daļas vadÄ«tāja Laima Auza.

Grindeks akcionārs Kirovs Lipmans treÅ¡dien intervijā Latvijas TelevÄ«zijas raidÄ«jumam 1:1 apliecināja, ka Lipmanu Ä£imenei pieder 62% Grindeks akciju, bet bÅ«s 75%. Uz norādi, ka par to bija jāinformÄ" FKTK, Lipmans skaidroja, ka vÄ"l nepiecieÅ¡ams norÄ"Ä·ināties un tad par to tiks informÄ"ts banku uzraugs.

Akcijas bÅ«s uz Lipmana dÄ"la vārda. "Kad akcijas oficiāli pāries uz dÄ"la vārda, es informÄ"Å¡u [FKTK]," solÄ«ja uzņÄ"mÄ"js. "Ja man bÅ«s 51%, man jāpiedāvā visiem izpirkt akcijas, man nav tādas naudas," skaidroja Lipmans. Viņš atzÄ«mÄ"ja, ka viņam kopā ar sievu pieder 49,98% Grindeks akciju. Savukārt dÄ"lam piederošās akcijas neveidojot situāciju, kad Ä£imenei ir kontrolpakete, Å¡ie noteikumi attiecoties uz laulātajiem.

Saskaņā ar finanÅ¡u instrumentu tirgus likumu citiem akcionāriem adresÄ"tu piedāvājumu atpirkt tiem piederošās akcijas obligāti izsaka persona vai personas, kas rÄ«kojas saskaņoti, ja tās tieÅ¡i vai netieÅ¡i iegÅ«st no akcijām izrietošās balsstiesÄ«bas tādā daudzumā, ka Å¡o personu balsstiesÄ«bas sasniedz vai pārsniedz 50% no akciju sabiedrÄ«bas balsstiesÄ«go akciju kopskaita.

Grindeks akcionāri aprīļa beigās bija Kirovs Lipmans (33,29%), Anna Lipmane (16,69%), ABLV Private Equity Fund 2010 (11,38%), Skandinaviska Enskilda banken (nomināla turÄ"tājs) - 10,02%, Swedbank AS Clients Account (nomināla turÄ"tājs) - 8,84%, citi akcionāri - 19,78%, liecina farmācijas uzņÄ"muma publicÄ"tais finanÅ¡u pārskats par 2013.gada seÅ¡iem mÄ"neÅ¡iem.

Auza informÄ"ja, ka FKTK Grindeks akcionāru pārbaudi sāka 2010.gadā pÄ"c ABLV Private Equity Fund darÄ«juma, bet, saņemot jaunu informāciju, pārbaude atsākās šā gada jÅ«lijā. Pārbaudes mÄ"rÄ·is ir noskaidrot, vai, iespÄ"jams, Kirovam Lipmanam un ar viņu saistÄ«tām personām ir vairākuma balsstiesÄ«bas uzņÄ"mumā un tādÄ"jādi bÅ«tu jāizsaka obligātais akciju atpirkÅ¡anas piedāvājums pārÄ"jiem akcionāriem. Å ogad 2.oktobrÄ« FKTK pieņÄ"ma lÄ"mumu par administratÄ«vās lietas sākÅ¡anu pret Kirovu un viņa dÄ"lu Filipu Lipmaniem.

FKTK turpmākā rīcība būs atkarīga no administratīvās lietas virzības.

Sods par šādiem likuma pārkāpumu ir lÄ«dz 10 000 latu, kā arÄ« personai ir pienākums izteikt piedāvājumu mazākuma akcionāriem. Likums arÄ« paredz, ka persona nevar izmantot balsstiesÄ«bas, kas izriet no tai piederoÅ¡ajām akcijām, ja tā likumā noteiktajā kārtÄ«bā neizsaka obligāto akciju atpirkÅ¡anas piedāvājumu. Persona var atsākt izmantot balsstiesÄ«bas tikai tad, kad tā kaut vai ar kavÄ"Å¡anos, bet ir izpildÄ«jusi pienākumu par obligātā akciju atpirkÅ¡anas piedāvājuma izteikÅ¡anu.

Grindeks akcijas tiek kotÄ"tas biržas NASDAQ OMX Riga Oficiālajā sarakstā.