papildināts (9:55) - Vētras dēļ vairāk nekā 100 000 mājsaimniecību bez elektrības; Ventspilī atjauno elektroapgādi

Latvijā paÅ¡laik vÄ"tras dÄ"ļ elektrÄ«ba nav vairāk nekā 100 000 mājsaimniecÄ«bās, tostarp bez elektrÄ«bas ir visa Ventspils un KuldÄ«ga, savukārt ugunsdzÄ"sÄ"ji-glābÄ"ji devuÅ¡ies vairāk kā 100 izsaukumos, kas saistÄ«ti ar vÄ"tras seku likvidÄ"Å¡anu, liecina atbildÄ«go iestāžu sniegtā informācija.

UzņÄ"muma Sadales tÄ«kls informācija liecina, ka bez elektrÄ«bas lielākoties ir mājsaimniecÄ«bas Kurzemes pilsÄ"tās - VentspilÄ«, Talsos, KuldÄ«gā.

Nakts laikā pilnÄ«gi bez elektrÄ«bas bija palikusi Ventspils, Talsi, KuldÄ«ga, taču paÅ¡valdÄ«bas un atbildÄ«gie dienesti darbojās, lai novÄ"rstu problÄ"mas. Visos paaugstinātas bÄ«stamÄ«bas objektos, piemÄ"ram, slimnÄ«cās paÅ¡laik darbojas elektrÄ«bas Ä£eneratori.

VentspilÄ« otrdienas rÄ«tā atjauno elektrÄ«bas apgādi. No plkst 8:53 pieslÄ"gta augstsprieguma lÄ«nija no Grobiņas apakÅ¡stacijas, portālam Diena.lv pastāstÄ«ja Latvenergo preses sekretāre Ivita Bidere.

IedzÄ«votāju uztraukumam nav pamata un iestādes dara visu iespÄ"jamo elektrÄ«bas apgādes atjaunoÅ¡anai.

Savukārt Valsts ugunsdzÄ"sÄ«bas un glābÅ¡anas dienesta (VUGD) glābÄ"ji pārsvarā devuÅ¡ies novākt nolÅ«zuÅ¡os kokus no ceļa braucamās daļas un no automaÅ¡Ä«nām, pārrautiem elektrÄ«bas vadiem, atrautiem reklāmas stendiem. ApmÄ"ram puse izsaukumu bijuÅ¡i PierÄ«gā.

Savukārt lidostas RÄ«ga darbÄ«ba vÄ"tras dÄ"ļ bÅ«tiski nav mainÄ«ta un gaisa kuÄ£u kustÄ«ba otrdiena rÄ«tā jau norit saskaņā ar grafiku, liecina informācija lidostas mājaslapā.

Lidosta gan vÄ"sta, ka ir atcelts viens reiss - airBaltic lidojums uz Kopenhāgenu, kas bija paredzÄ"ts plkst.6.05. Tāpat saskaņā ar grafiku tiek gaidÄ«tas ielidojošās lidmaÅ¡Ä«nas. Tiesa - ir atcelts plkst.9.50 plānotais lidojums no Kopenhāgenas.

UzņÄ"muma Latvijas Valsts ceļi Satiksmes informācijas centrs portālu Diena.lv informÄ"ja, ka otrdienas naktÄ« vÄ"tras nolauztie koki daudzviet Latvijas piekrastes reÄ£ionos bija radÄ«juÅ¡i satiksmes traucÄ"jumus. Balstoties uz autobraucÄ"ju un VUGD paziņojumiem, ceļu uzturÄ"Å¡anas dienesti operatÄ«vi iesaistÄ«jās Å¡o satiksmes Å¡Ä·Ä"ršļu likvidÄ"Å¡anā un bÄ«stamo vietu norobežoÅ¡anā.

Plkst.8 bija saņemta informācija par 25 kokiem, kas nogāzuÅ¡ies uz brauktuvÄ"m galvenokārt Ventspils, Liepājas un KuldÄ«gas apkaimÄ". VÄ"l ir saņemta informācija par traucÄ"jumiem luksoforu darbÄ«bā. Visi apzinātie satiksmes Å¡Ä·Ä"ršļi no valsts galveno un reÄ£ionālo autoceļu brauktuvÄ"m operatÄ«vi novākti, arÄ« luksoforu darbÄ«ba pÄ"c iespÄ"jas ātri tiks atjaunota. 

Portāls Diena.lv otrdien agrā rÄ«tā RÄ«gas centrā novÄ"roja, ka spÄ"cÄ«gā vÄ"ja dÄ"ļ daudzviet lÅ«zuÅ¡i koku zari, savukārt Pārdaugavā pie topošās Gaismas pils sagāzušās teju visas ceļa norādes par iespÄ"jām apbraukt bÅ«vdarbu vietu. Centrā rÄ«ta agrumā arÄ« nestrādāja daži luksofori. Savukārt aÄ£entÅ«ra LETA novÄ"rojusi, ka Dzirnavu ielā kādam veikalam nolauzta izkārtne, dzÄ«vojamās mājas pagalmam Antonijas ielā vÄ"jÅ¡ "izpÅ«tis" vārtus, netālu no BaznÄ«cas ielas kādai Ä"kai atrauta skārda jumta loksne.

BrÄ«vÄ«bas ielā apgāztas vairākas ceļazÄ«mes, savukārt Marijas ielas graustam vÄ"jā sadriskāts fasādes pārsegums. Daudzviet RÄ«gā sastopamas policijas ekipāžas.

VUGD pārstāve Viktorija Å embele pavÄ"stÄ«ja, ka cilvÄ"ki vÄ"trā nav cietuÅ¡i, bet ir nodarÄ«ts posts Ä«paÅ¡umiem. Liepājā, Salmu ielā, sagruvusi jaunceltne ar stalažām. Savukāt RÄ«gā, Aglonas ielā, koks uzkritis trÄ«s maÅ¡Ä«nām un piezemÄ"jies uz Ä"kas jumta.

Otrdienas rÄ«tā kavÄ"jas vilcienu satiksme, informÄ" uzņÄ"mums Pasažieru vilciens. Tehnisku iemeslu dÄ"ļ iespÄ"jama dÄ«zeļvilcienu kavÄ"Å¡anās marÅ¡rutā Daugavpils-RÄ«ga. DÄ«zeļvilcieniem posmā SkrÄ«veri - Pļaviņas iespÄ"jama kavÄ"Å¡anās lÄ«dz pat 30 minÅ«tÄ"m, bet vilciens Krustpils - RÄ«ga, kam galvaspilsÄ"tu bija jāsasniedz plkst.7:29, kavÄ"jies pat 45 minÅ«tes, savā twitter kontā informÄ" PV.

PV arÄ« aicina vÄ"jainajā laikā uzmanÄ«ties dzelzceļa tuvumā un nestāvÄ"t tuvu perona malai.

Saskaņā ar Latvijas Vides, Ä¢eoloÄ£ijas un MeteoroloÄ£ijas centra (LVÄ¢MC) sniegto informāciju otrdienas naktÄ« Latviju sasniegusi vÄ"tra.

Pirmdienas vakarā pÄ"c plkst.18 dienvidrietumu vÄ"jÅ¡ sāka pieņemties spÄ"kā, nakts pirmajā pusÄ" Baltijas jÅ«ras piekrastÄ" brāzmās jau sasniedzot 25 metrus sekundÄ". Nakts vidÅ« un otrajā pusÄ" arÄ« Vidzemes ziemeļos brāzmās sasniedzot 25 metrus sekundÄ". RÄ«gā pÄ"c pusnakts vÄ"ja brāzmas lÄ«dz 20-23 metri sekundÄ".

VÄ"jÅ¡ pierims dienas vidÅ« un vakarpusÄ" jau bÅ«s beigusies, norāda meteorologi.

(papildināts ar informāciju par elektroapgādes atjaunošanu Ventspilī)