papildināts (17:31) - Tirgotāju asociācija: veikali Rīgas lidostā nereti grēko ar dubulto cenu atspoguļošanu

Latvijas Tirgotāju asociācija (LTA) atgādina, ka no otrdienas, 1.oktobra, visiem preču pārdevÄ"jiem un pakalpojumu sniedzÄ"jiem, kas piedāvā preces un pakalpojumus fiziskām personām (pircÄ"jiem jeb patÄ"rÄ"tājiem) ir jānorāda preču, kā arÄ« pakalpojumu cenas gan latos, gan eiro un papildus vÄ"l arÄ« cenu par mÄ"rvienÄ«bu (cik maksā kilograms vai litrs) preču cenu salÄ«dzināmÄ«bai.

Lielākā daļa tirgotāju (Drogas, Eiroaptieka, Elvi, Mego, Narvesen, Prisma, Stockman u.c.) dubulto cenu atspoguļošanu uzsāka jau pirms 1.oktobra. Sākot no šā datuma cenu abās valūtās norāda arī mazie tirgotāji, kam cenu atveidošana ir darbietilpīgs roku darbs.

Kā konstatÄ"ja LTA prezidents Henriks DanusÄ"vičs, dubultā cenu atspoguļoÅ¡ana ne visur rit raiti un ne visur cenas norādÄ«tas pircÄ"jiem pārskatāmi. Tipisks piemÄ"rs dažādai cenu atspoguļoÅ¡anai ir veikali un pakalpojumu sniegÅ¡ana lidostā RÄ«ga. Tā pazÄ«stams ziepju tirgotājs lielākajai daļai preču vispār nenorāda cenas un tur, kur izliktas cenu zÄ«mes, uz tām ir tikai lati. NeveiksmÄ«gas cenu zÄ«mes ir turku operatora veikalos, kur vispirms ir valÅ«tas nosaukums viens aiz otra (Ls, EUR), tad seko cipari. No Ä"rtÄ«bas viedokļa valÅ«tas nosaukumam vajadzÄ"tu bÅ«t savietotam ar summu. Pie tam ne katrs lidostas apmeklÄ"tājs saprot, ka lats ir vÄ"rtÄ«gāks par eiro. Daļa tirgotāju, kam ir mazas cenu zÄ«mÄ«tes, uzsākot dubulto cenu atspoguļoÅ¡anu, vairs nenorāda cenu par preces mÄ"rvienÄ«bu (vienam litram vai kilogramam). EkskluzÄ«vu preču tirgotāji pārsvarā "noapaļo" cenas. Å ajā ziā ar noapaļoÅ¡anu visvairāk "grÄ"ko" Baltic Taxi, kas 3 latus pielÄ«dzina 5 eiro (pareizi jābÅ«t 4,27 eiro).

LTA piedalās eiro ievieÅ¡anas plānā astoņus gadus. SavlaicÄ«gi piedāvājām valdÄ«bai un bijām gatavi palÄ«dzÄ"t katrā paÅ¡valdÄ«bā nodroÅ¡ināt eiro ievieÅ¡anas konsultantu, kurÅ¡ palÄ«dzÄ"tu tirgotājiem un pakalpojumu sniedzÄ"jiem pareizi un ar minimālām izmaksām ieviest eiro. Skaidrojošā darba vietā valdÄ«ba izvÄ"lÄ"jās propagandas un elektronisko informācijas pasniegÅ¡anas ceļu. Tā ietvaros sadarbÄ«bā ar FinanÅ¡u ministriju esam izveidojuÅ¡i speciālu žurnāla Latvijas Tirgotājs izdevumu, kas pieejams arÄ« mājaslapā www.tirgotajs.lv, un kur ir pilnÄ«bā viss, kas tirgotājiem jāņem vÄ"rā eiro ievieÅ¡anas procesā. VÄ"l bez visa Å¡Ä« valdÄ«ba paredzÄ"jusi totālu kontroli. LTA aicina tirgotājus bÅ«t uzmanÄ«giem sakarā ar to, ka visa veida kontrolÄ"tāji pārbaudÄ«s 30 000 tirdzniecÄ«bas vietas, t.i. gandrÄ«z pilnÄ«gi visas Latvijā esošās.

Eiro ievieÅ¡ana, protams, prasa izmaksas. Atkārtoti skaidrojam, ka tām nevajadzÄ"tu pārsniegt 0,2 - 1% no tirgotāja gada apgrozÄ«juma. Tad pie gada standartinflācijas eiro ievieÅ¡ana nepārsniegs 10% no tās. PārÄ"jais ir sekas no energoresursu un izejvielu cenu kāpuma, kvalificÄ"ta darbaspÄ"ka trÅ«kuma. TomÄ"r vÄ"l ir iespÄ"ja samazināt eiro ievieÅ¡anas izmaksas. Premjers vÄ"l nav atbildÄ"jis uz mÅ«su iesniegtajiem priekÅ¡likumiem, kas atvieglotu mazajiem un vidÄ"jiem tirgotājiem darbu 2013.gada beigās un nākamā gada pirmajā pusÄ". Viens no tiem ir jautājums par eiro priekÅ¡piegādi. Bankas paÅ¡reiz piedāvā tādu variantu, ka tirgotājiem decembra vidÅ« jāizņem no kases nauda janvāra apgrozÄ«juma apmÄ"rā, lai saņemtu eiro priekÅ¡piegādi, kas nodroÅ¡inās janvārÄ« saņemot no pircÄ"jiem latus, atlikumu izsniegt eiro. Bet nepiecieÅ¡amais, bankās "iesaldÄ"jamais", naudas daudzums varÄ"tu nebÅ«t konkrÄ"tā uzņÄ"muma rÄ«cÄ«bā, kā arÄ« tas bÅ«tiski ierobežo tirgotāju darbaspÄ"jas "viskarstākajā" tirdzniecÄ«bas laikā ap gadumiju, kad bÅ«s liels pieprasÄ«jums pÄ"c precÄ"m un tās jāiepÄ"rk. MÅ«suprāt, bankām vajag izsniegt eiro priekÅ¡piegādi kā Ä«stermiņa kredÄ«tu, atbilstÄ«gi izvÄ"rtÄ"jot klientu-tirgotāju kredÄ«tvÄ"sturi un valstij nepiecieÅ¡amÄ«bas gadÄ«jumā sniegt garantiju mazajiem, mikro un vidÄ"jiem uzņÄ"mumiem. 

Saeimā arÄ« esam iesnieguÅ¡i priekÅ¡likumu, kā samazināt izmaksas, kas saistÄ«tas ar ikdienas darbu cenrāžu sagatavoÅ¡anā un valÅ«tu pārrÄ"Ä·inā. Tas attiecas uz cenu paralÄ"lo atspoguļoÅ¡anu seÅ¡us mÄ"neÅ¡us pÄ"c eiro ievieÅ¡anas - katra šāda diena izmaksā 40 000 latu. Tātad samazinot dubultās cenu atspoguļoÅ¡anas laiku 2014.gada sākumā no seÅ¡iem uz trim mÄ"neÅ¡iem (kā tas ir pirms eiro ievieÅ¡anas), mÄ"s ieekonomÄ"tu četrus miljonus latu. 

Baltic Taxi Diena.lv norādÄ«ja, ka LTA izplatÄ«jis kļūdainu informāciju. Asociācija pieminÄ"tā cenu noapaļoÅ¡ana attiecināma uz lidostas ekspreÅ¡a jeb shuttle-bus pakalpojumiem, kurus sniedz nevis Baltic Taxi, bet pasažieru pārvadātājs Nordeka. 

Pievienots Baltic Taxi komentārs pÄ"dÄ"jā rindkopāÂ