LAEF vadītājs: Elektrība, visticamāk, lētāka nekļūs

Par elektrÄ«bas cenu kāpuma prognozÄ"m, energoneatkarÄ«bas iespÄ"jām un citiem jautājumiem intervijā Dienas žurnālistei Magdai Riekstiņai stāsta Latvijas Atjaunojamās enerÄ£ijas federācijas (LAEF) vadÄ«tājs Andis Kārkliņš.

"IedzÄ«votājam, neatkarÄ«gi no tā, ieviesÄ«s subsidÄ"tās elektroenerÄ£ijas nodokli vai neieviesÄ«s, elektrÄ«bas cena kāps. Ņemot vÄ"rā, ka Latvijā ir daudz pensionāru un vispār daudz samÄ"rā trÅ«cÄ«gu iedzÄ«votāju, vairāk uzmanÄ«bas vajadzÄ"tu pievÄ"rst sociālajai daļai, kas saistÄ«ta ar elektroenerÄ£ijas izmaksu segÅ¡anu," norāda LAEF vadÄ«tājs.

Viņaprāt, "pilnÄ«ga Latvijas energoneatkarÄ«ba nav iespÄ"jama. Ja nu vienÄ«gi mÄ"s paÅ¡i Latvijā izdomājam kaut ko ļoti modernu un jaudÄ«gu".

"Atjaunojamās enerÄ£ijas nozares jaudas patlaban ir salÄ«dzinoÅ¡i nelielas. Runājot par Lietuvas, respektÄ«vi, Visaginas atomelektrosatcijas (AES) projektu, Latvijai vajadzÄ"ja uzbÅ«vÄ"t atomelektrostaciju jau pirms 15 gadiem, tagad ir gandrÄ«z vai par vÄ"lu. TeorÄ"tiski bÅ«tu jau ļoti labi kooperÄ"ties ar lietuvieÅ¡iem. Bet tā kā sadarbÄ«ba ar Lietuvu dažādos projektos Latvijai nemaz tik gludi nerit, tad man grÅ«ti noticÄ"t, ka Latvijas juristi Å¡oreiz bÅ«tu tik spÄ"cÄ«gi, ka noslÄ"gs tādu lÄ«gumu, kas paredzÄ"s - ja ieguldÄ«sim miljardu Visaginas AES, tad mums Latvijā nākamos trÄ«sdesmit gadus bÅ«s lÄ"tāka elektrÄ«ba. Patiešām neticu. Tā kā, visticamāk, Latvijas finansiāls ieguldÄ«jums Visaginas AES projektā bÅ«tu dāvana kaimiņiem - lietuvieÅ¡iem," uzsver A. Kārkliņš.

Pilnu interviju ar Latvijas Atjaunojamās enerģijas federācijas (LAEF) vadītāju Andi Kārkliņu lasiet ceturtdienas, 24.oktobra, laikrakstā Diena!