Valdība strīdos apstiprina demogrāfijas vienošanos

Neskatoties uz domstarpÄ«bām, valdÄ«ba otrdien atbalstÄ«ja likumu grozÄ«jumus, kuru pamatā ir tā dÄ"vÄ"tā demogrāfijas vienoÅ¡anās. Tā tapa pÄ"c Nacionālās apvienÄ«bas (NA) priekÅ¡likuma un tika saistÄ«ta ar politiskā spÄ"ka atbalstu nākamā gada budžetam.

LabklājÄ«bas ministriju (LM) neapmierina paÅ¡as sagatavotie grozÄ«jumi un tā jau iepriekÅ¡ brÄ«dināja, ka vecāku pabalsta izmaksas jaunā kārtÄ«ba valstij var draudÄ"t ar Satversmes tiesu. TādÄ"ļ pagājuÅ¡ajā nedÄ"ļā valdÄ«ba lÅ«dza NA pārziņā esošās Tieslietu ministrijas (TM) atzinumu par konstitucionāliem riskiem.

TM atzinumā norāda, ka LM sagatavotie likumprojekti  ir atbalstāmi, taču "projektu anotācijās ir jāatspoguļo izvÄ"rsta argumentācija tam, ka projektos atspoguļotais  variants ir atbilstoÅ¡s Satversmei". Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (NA) valdÄ«bas sÄ"dÄ" nebija uzreiz, bez projektu anotācijas papildinājuma un precizÄ"juma gatavs paust viedokli, ka demogrāfijas vienoÅ¡anās atbalstÄ«Å¡ana nedraud valstij ar vÄ"rÅ¡anos Satversmes tiesā.

Premjeru Valdi Dombrovski (VienotÄ«ba) nokaitināja Bordāna nepiekāpÄ«ba. Viņš uzsvÄ"ra, ka NA ir diktÄ"jusi demogrāfijas vienoÅ¡anās saturu, tādÄ"ļ LM nevar atbildÄ"t par likumprojektu saturu, jo tā bÅ«tu uzrakstÄ«jusi pavisam savādākus likumu grozÄ«jumus. Savukārt Bordāns uzsvÄ"ra, ka TM nevar rakstÄ«t LM likumprojektiem anotācijas. Viņš pat pieļāva, ka dokumenta anotācija apzināti uzrakstÄ«ta tik vāja.

Rezultātā demogrāfijas vienoÅ¡anās tika atbalstÄ«ta. ValdÄ«ba atbalstÄ«ja grozÄ«jumus likumā Par maternitātes un slimÄ«bas apdroÅ¡ināšanu un Valsts sociālo pabalstu likumā. Tiem klāt tika fiksÄ"ts LM viedoklis par Satversmes tiesas riskiem un TM viedoklis.

Jau ziņots, ka demogrāfijas vienoÅ¡anās paredz no jaunā gada palielināt bÄ"rnu kopÅ¡anas pabalstu no 100 lÄ«dz 120 latiem, ko no nākamā gada oktobra izmaksās gan sociāli apdroÅ¡inātiem, gan neapdroÅ¡inātiem vecākiem no bÄ"rna dzimÅ¡anas brīža lÄ«dz pusotra gada vecumam. ApdroÅ¡inātie vecāki papildu saņems arÄ« sociālās apdroÅ¡ināšanas iemaksas, kuru kopÄ"jā summa nemainÄ«sies, bet kuru izmaksu "izstieps" no paÅ¡reizÄ"jiem 10 lÄ«dz 18 mÄ"neÅ¡iem. Turklāt Å¡Ä« valsts pabalsta saņemÅ¡anas laikā vecāki drÄ«kstÄ"s arÄ« strādāt.

PaÅ¡laik Å¡o pabalstu saņem sociāli neapdroÅ¡ināti vecāki no bÄ"rna dzimÅ¡anas lÄ«dz pusotra gada vecumam, kā arÄ« sociāli apdroÅ¡ināti vecāki no bÄ"rna gada lÄ«dz pusotra gada vecumam. Patlaban lÄ«dz bÄ"rna gada vecumam sociāli apdroÅ¡ināti vecāki saņem vecāku pabalstu 70% apjomā no algas un Å¡Ä« pabalsta saņemÅ¡anas laikā nedrÄ«kst strādāt.

Pret grozÄ«jumiem, kas paredz pieÅ¡Ä·irt vecāku pabalstu 43,75% apmÄ"rā no pabalsta saņÄ"mÄ"ja bruto algas lÄ«dz bÄ"rna pusotra gada vecumam, iebilst labklājÄ«bas ministre Ilze Viņķele (VienotÄ«ba), kura uzskata, ka demogrāfijas veicināšanas pasākumu plāns radÄ«s nevienlÄ«dzÄ«gu attieksmi pret jaunajiem vecākiem - apdroÅ¡inātajiem vecākiem atbalsts bÅ«s lielāks nekā neapdroÅ¡inātajiem.

ArÄ« LM eksperti norādÄ«juÅ¡i, ka panāktā vienoÅ¡anās nav labākā alternatÄ«va jauno vecāku atbalstam, jo var radÄ«t papildu riskus noteiktām sabiedrÄ«bas grupām. PiemÄ"ram, tas var negatÄ«vi ietekmÄ"t sievieÅ¡u iespÄ"jas turpināt vai atsākt nodarbinātÄ«bu pÄ"c bÄ"rna kopÅ¡anas atvaļinājuma beigām, kā arÄ« radÄ«t ievÄ"rojamu sociālajiem riskiem neapdroÅ¡inātu cilvÄ"ku loku. Turklāt vairāk nekā treÅ¡daļai - 36% - pabalsta saņÄ"mÄ"ju, proti, cilvÄ"kiem ar bruto algu virs 500 latiem mÄ"nesÄ«, jaunā kārtÄ«ba ienākumus samazinās. PiemÄ"ram, ja vecāks saņem 500 latu uz papÄ«ra, tad lÄ«dzÅ¡inÄ"jo 350 latu vecāku pabalsta vietā viņš ik mÄ"nesi saņems 218,75 latus un 120 latu bÄ"rnu kopÅ¡anas pabalstu. Kopā tie bÅ«s 338,75 lati.

Viņķele cer, ka, skatot jautājumu Saeimā, situācija tiks vÄ"rsta par labu.