papildināts (17:20) - Butkevičs: Lietuvai nepieciešams jauns referendums par Visaginas AES nepieciešamību

Lietuvai vajadzÄ«gs vÄ"l viens referendums par Visaginas atomelektrostacijas (AES) nepiecieÅ¡amÄ«bu, jo pÄ"rn notikusÄ« tautas nobalsoÅ¡ana attiekusies uz iepriekÅ¡Ä"jās valdÄ«bas piedāvāto projektu, bet tagad nosacÄ«jumi mainÄ«juÅ¡ies un sabiedrÄ«bas viedoklis jānoskaidro vÄ"lreiz, paziņojis premjerministrs Aļģirds Butkevičs.

PÄ"c viņa sacÄ«tā, triju Baltijas valstu speciālisti jau sākuÅ¡i apspriest projekta uzlaboÅ¡anas iespÄ"jas un centÄ«sies panākt, lai tā izmaksas samazinātos "nevis par miljoniem, bet vairāk nekā par miljardu". Kad speciālisti un politiÄ·i bÅ«tu vienojuÅ¡ies par korekcijām, sabiedrÄ«bas attieksmi varÄ"tu noskaidrot "referenduma vai plaÅ¡as aptaujas ceļā".

Premjers ceturtdien ticies ar Lietuvas Seima jauno spÄ«keri Loretu Graužinieni, kas iepriekÅ¡Ä"jā dienā izteicās, ka projekts Å¡obrÄ«d ir bÅ«tiski pilnveidots, tādÄ"ļ tautai bÅ«tu vÄ"lreiz jāpauž savs viedoklis jautājumā par spÄ"kstacijas bÅ«vi. TomÄ"r viņa pauda viedokli, ka Å¡ai reizÄ" varÄ"tu iztikt bez referenduma, sarÄ«kojot "ļoti plaÅ¡u aptauju".

Butkevičs uzsvÄ"ris, ka pirms visas tautas nobalsoÅ¡anas pÄ"c iespÄ"jas skaidrāk jāinformÄ" cilvÄ"ki par AES izmaksām, nosacÄ«jumiem un priekÅ¡rocÄ«bām.

"Pirmkārt jāsaprot, ka ļoti skaidri jāpasaka, kāda ir iespÄ"jamā cena, iespÄ"jamie riski, investoru un reÄ£ionālo partneru prasÄ«bas. Jāparāda situācija Baltijas enerÄ£Ä"tikas tirgÅ«, ceļi, pa kuriem Lietuva integrÄ"jas Rietumu tirgÅ« un energosistÄ"mā, un tā tālāk. (..) Manuprāt, ja sabiedrÄ«bai viss tiek izstāstÄ«ts un paskaidrots, iespÄ"jama gluži citāda diskusija, (..) tad sabiedrÄ«bas reakcija ir pamatota un saprotama," izteicies valdÄ«bas vadÄ«tājs.

KonsultatÄ«vajā referendumā par AES projekta nākotni, kas Lietuvā notika pÄ"rnruden reizÄ" ar Seima vÄ"lÄ"Å¡anām un kurā piedalÄ«jās 52,58% vÄ"lÄ"tāju, Å¡o projektu atbalstÄ«ja tikai 34,09% no visiem balsotājiem, bet 62,68% iebilda pret jaunas AES celtniecÄ«bu Lietuvā.

Ne premjers, ne spÄ«kere nav minÄ"juÅ¡i laiku, kad varÄ"tu notikt jaunais referendums vai aptauja, bet Graužiniene uzsvÄ"rusi, ka Å¡oreiz tas noteikti jārÄ«ko atseviÅ¡Ä·i no jebkādām vÄ"lÄ"Å¡anām, jo iepriekÅ¡Ä"jā reizÄ" pieļauta kļūda, tādÄ"ļ Å¡is jautājums stipri vien politizÄ"ts.

TreÅ¡dien slÄ"gtā valdÄ«bas sÄ"dÄ" izskatÄ«ti Baltijas valstu energokompāniju un Visaginas AES projekta stratÄ"Ä£iskās investores - Japānas kompānijas "Hitachi" - speciālistu sarunu rezultāti un Butkevičs izteicies, ka novembra sākumā varÄ"tu iepazÄ«stināt Latvijas un Igaunijas kolÄ"Ä£us ar Baltijas valstu kopÄ«gās enerÄ£Ä"tikas stratÄ"Ä£ijas vÄ«ziju.

(papildināts viss teksts)