Kukuļdošanā apsūdzētais Livanovičs 146 500 eiro Meļko mašīnā esot aizmirsis nejauši

SIA Energy Consulting vadÄ«tājs Andrejs Livanovičs, kuram celta apsÅ«dzÄ«ba par kukuļa doÅ¡anu bijuÅ¡ajam AS Latvenergo viceprezidentam Aigaram Meļko, izmeklÄ"tājiem apgalvojis, ka Meļko automaÅ¡Ä«nā viņš nejauÅ¡i aizmirsis 146 500 eiro (102 961 latu).

Kā izriet no Meļko advokāta Vara Klotiņa Å¡onedÄ"ļ RÄ«gas pilsÄ"tas Vidzemes priekÅ¡pilsÄ"tas tiesā stāstÄ«tā, pirms dažiem gadiem Korupcijas novÄ"rÅ¡anas un apkaroÅ¡anas biroja (KNAB) izmeklÄ"tāji Meļko automobilÄ« veikuÅ¡i kratÄ«Å¡anu un atraduÅ¡i tur naudu. Kā aÄ£entÅ«rai LETA precizÄ"ja prokurors Māris Leja, atrastās naudas apmÄ"rs bijis 146 500 eiro.

Neilgi pirms kratÄ«Å¡anas Meļko bija ticies ar Livanoviču. KNAB izmeklÄ"tāji jautājuÅ¡i Meļko, no kurienes viņa maÅ¡Ä«nā uzradusies tik liela naudas summa, bet Meļko sacÄ«jis, ka viņam nav ne jausmas. Å o paÅ¡u jautājumu izmeklÄ"tāji uzdevuÅ¡i Livanovičam, kurÅ¡ atbildÄ"jis, ka netīšām aizmirsis naudu Meļko maÅ¡Ä«nā, tiekoties ar viņu.

Livanovičs arÄ« paskaidrojis, ka šāda naudas summa viņam bijusi lÄ«dzi tāpÄ"c, ka par to vÄ"lÄ"jies nopirkt aptuveni pusi SIA BÅ«venergoserviss (vÄ"lāk pārsaukts par SIA Austrumu energoceltnieks) kapitāla daļu, ja firmas galvenais Ä«paÅ¡nieks un vadÄ«tājs Mihails Paladijs bÅ«tu šādam darÄ«jumam piekritis.

MinÄ"to Livanoviča skaidrojumu izmeklÄ"tājiem Å¡onedÄ"ļ tiesā atstāstÄ«ja Meļko advokāts Klotiņš, piesakot lÅ«gumu kādā citā no Latvenergo pamata kriminālprocesa izdalÄ«tā lietā.

Kā ziņots, krimināllietu, kurā Livanovičs apsÅ«dzÄ"ts par kukuļdoÅ¡anu pÄ"c Krimināllikuma (KL) 323.panta 2.daļas, bet Meļko un viņa kādreizÄ"jais kolÄ"Ä£is Gunārs Cvetkovs - par kukuļņemÅ¡anu pÄ"c KL 320.panta 3.daļas, RÄ«gas rajona tiesa paredzÄ"jusi sākt izskatÄ«t 21.oktobrÄ« plkst.11.

Kā aÄ£entÅ«ru LETA iepriekÅ¡ informÄ"ja Ä¢enerālprokuratÅ«ras preses sekretāre Aiga Å Ä"nberga, RÄ«gas rajona tiesai nodotajā lietā apsÅ«dzÄ«bas celtas saistÄ«bā ar Latvenergo rÄ«koto konkursu "Pļaviņu hidroelektrostacijas hidroagregāta Nr.4, 5, 7 rekonstrukcija".

Saskaņā ar apsÅ«dzÄ«bu kukuļoÅ¡ana notikusi laika periodā no 2007.gada 1.augusta lÄ«dz 2010.gada 15.jÅ«nijam. Kukulis dots par to, lai AS Latvenergo rÄ«kotajā konkursā "Pļaviņu hidroelektrostacijas hidroagregātu Nr.4, 5, 7 rekonstrukcija - iekārtu iegāde" uzņÄ"muma Alstom Power Sweden AB piedāvājums tiktu atzÄ«ts par izdevÄ«gāko un lai ar Å¡o uzņÄ"mumu tiktu noslÄ"gts valsts pasÅ«tÄ«juma lÄ«gums.

Tāpat prokuratÅ«ras skatÄ«jumā kukulis dots par to, lai minÄ"tā lÄ«guma izpildes laikā no Latvenergo amatpersonu puses tiktu izrādÄ«ta labvÄ"lÄ«ga attieksme pret darbu izpildÄ«tāju un pieņemti Å¡im uzņÄ"mumam izdevÄ«gi lÄ"mumi. KopÄ"jais kukuļu apmÄ"rs bijis 627 100 eiro jeb 440 728 lati, liecina apsÅ«dzÄ«ba.

ProkuratÅ«ra norāda, ka neviena persona netiek uzskatÄ«ta par vainÄ«gu, iekams tās vaina noziedzÄ«ga nodarÄ«juma izdarÄ«Å¡anā netiek konstatÄ"ta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtÄ«bā. KonkrÄ"tajā lietā celto apsÅ«dzÄ«bu pamatotÄ«ba bÅ«s jāpārbauda tiesai.