Gašpuitis: Pakāpenisks cenu kāpums turpinās parādīties arī veikalu cenrāžos

SeptembrÄ« vÄ"rojām nelielu inflāciju 0,3% apmÄ"rā. Lielākā ietekme uz patÄ"riņa cenu pārmaiņām bija cenu kāpumam apÄ£Ä"rbam un apaviem. Savukārt pārtikas cenas saruka, ko lielā mÄ"rā ietekmÄ"ja cenu kritums augļiem un dārzeņiem. 

Gada laikā, kas ir nedaudz negaidÄ«ti, saglabājās deflācija 0,4% apmÄ"rā. Galvenais faktors, kas ir nodroÅ¡inājis šādu cenu dinamiku, bija globālo noriÅ¡u ietekmÄ"tais energoresursu cenu kritums. AttiecÄ«gi saruka degvielas, dabasgāzes un no Å¡Ä«m tendencÄ"m izrietoÅ¡ais siltumenerÄ£ijas cenu sarukums. Konkurences ietekmÄ" ievÄ"rojamu cenu kritumu uzrādÄ«juÅ¡as telekomunikāciju pakalpojumu cenas. Savukārt pārtikas cenas gada laikā ir auguÅ¡as, kaut arÄ« inflācija neuzrāda straujas vidÄ"jā lÄ«meņa izmaiņas. 

Skatoties tuvākā perspektÄ«vā, pārtikas izejvielu cenu izmaiņas varÄ"tu slāpÄ"t vietÄ"jo ražotāju spiedienu celt cenas, tomÄ"r tas saglabāsies, kā dÄ"ļ sagaidāms, ka pakāpenisks cenu kāpums turpinās parādÄ«ties arÄ« veikalu cenrāžos. BÅ«tiskāku ietekmi uz inflāciju atstās elektroenerÄ£ijas tirgus atvÄ"rÅ¡ana nākamgad, kā arÄ« globālās tendences energoresursu tirgos. Kopumā naftas ieguves jaudas pasaulÄ" pieaugs straujāk nekā pieprasÄ«jums. OPEC jaudu pārpalikums tuvāko gadu laikā pieaugs par 50% no 2,8 miljonu barelu 2013.gadā lÄ«dz 4 miljoniem 2014.gadā, turpinoties arÄ« 2015.gadā. Tādejādi izÅ¡Ä·iroÅ¡s bÅ«s globālo spÄ"lÄ"tāju, galvenokārt OPEC, spÄ"jā vienoties par ieguves apjomiem un cenu. Jā to izdosies panākt, tad cenu sarukuma iespÄ"ja bÅ«s krietni ierobežotāka, nekā tad, ja šādu vienoÅ¡anos panākt neizdosies. NevienoÅ¡anās gadÄ«jumā pastāv arÄ« turpmāka energoresursu cenu krituma iespÄ"ja.

Jāpiebilst, ka, lai arÄ« tiek runāts par deflāciju, kas drÄ«zumā atkal atgriezÄ«sies pozitÄ«vā teritorijā, absolÅ«ti nenozÄ«mÄ", ka tas attiecas uz visiem pakalpojumiem vai precÄ"m. Noteiktiem pakalpojumiem un precÄ"m cenas pieaug un turpinās kāpt. Inflācija liecina par tuvu divdesmit tÅ«kstoÅ¡u cenu pārmaiņām, atbilstoÅ¡i standartizÄ"tam patÄ"riņa grozam.Â