Pavļuts: Mikrouzņēmumu nodokļa sistēmas izmaiņām jābūt pārdomātām

Ekonomikas ministrija (EM) tālākām diskusijām sagatavojusi priekÅ¡likumus grozÄ«jumiem MikrouzņÄ"mumu nodokļa likumā, lai atbilstoÅ¡i koalÄ«cijā lemtajam risinātu ar mikrouzņÄ"mumu darbinieku sociālo aizsardzÄ«bu saistÄ«tos jautājumus, bet vienlaikus tiktu saglabātu iespÄ"jas jaundibinātajiem uzņÄ"mumiem attÄ«stÄ«ties, portālu Diena.lv informÄ"ja ekonomikas ministra preses sekretāre Daiga GrÅ«be.

Piedāvājums paredz noteikt mikrouzņÄ"mumu nodokļa likmi no 9% lÄ«dz 12%, diferencÄ"jot to pÄ"c apgrozÄ«juma, vienlaikus saglabājot lÄ«dzÅ¡inÄ"jos kritÄ"rijus apgrozÄ«juma apmÄ"ram (70 000 lati), darbinieku algas maksimālajam apmÄ"ram (500 lati) un skaitam (5 darbinieki).

"Lai veicinātu jaunu uzņÄ"mumu veidoÅ¡anos un mikro un mazo uzņÄ"mumu attÄ«stÄ«bu, kam izÅ¡Ä·iroÅ¡i svarÄ«gi ir tieÅ¡i pirmie dzÄ«ves gadi, straujas izmaiņas esoÅ¡ajā mikrouzņÄ"mumu nodokļa maksātāju regulÄ"jumā nebÅ«tu pieļaujamas un tām ir jābÅ«t izdiskutÄ"tām un pakāpeniskām. Å…emot vÄ"rā koalÄ«cijas vienoÅ¡anos Å¡os jautājumus risināt, EM ir sagatavojusi savus priekÅ¡likumus izmaiņām MikrouzņÄ"mumu nodokļa likumā, kas veicinātu jaunu uzņÄ"mumu veidoÅ¡anas un sniegtu stimulu attÄ«stÄ«bai, kā arÄ« nodroÅ¡inātu labāku darbinieku sociālo aizsardzÄ«bu. Vienlaikus ir jādiskutÄ" ne tikai par izmaiņām mikrouzņÄ"muma nodokļu sistÄ"mā, kas ierobežotu iespÄ"jas to izmantot nodokļu optimizācijas shÄ"mām, bet arÄ« par mazāku birokrātisko slogu SIA darbÄ«bai," norāda ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts.

Ekonomikas ministrija sagatavojusi priekÅ¡likumu grozÄ«jumiem MikrouzņÄ"mumu nodokļa likumā, kas paredz, ka 9% likme no mikrouzņÄ"muma apgrozÄ«juma tiek saglabāta komersantiem, kuru apgrozÄ«jums ir lÄ«dz 15 000 eiro, 10% likme uzņÄ"mumiem ar apgrozÄ«jumu no 15 001 eiro lÄ«dz 40 000 eiro, 11% - ar apgrozÄ«jumu no 40 001 eiro lÄ«dz 70 000 eiro, bet 12% - no 70 001 eiro lÄ«dz 100 000 eiro. Lai mÄ"rÄ·tiecÄ«gi atbalstÄ«tu tieÅ¡i jaunos uzņÄ"mumus un mudinātu tos attÄ«stÄ«ties, tiek piedāvāts noteikt, ka konkrÄ"to mikrouzņÄ"muma nodokļa likmi drÄ«kst piemÄ"rot tikai piecus gadus. Lai novÄ"rstu situāciju, ka pÄ"c piecu gadu termiņa tie paÅ¡i Ä«paÅ¡nieki nodibina jaunu mikrouzņÄ"mumu ar citu nosaukumu, tiek piedāvāts noteikt, ka piecu gadu ierobežojums attiecas arÄ« uz mikrouzņÄ"mumu Ä«paÅ¡niekiem un valdes locekļiem. 

Tāpat izstrādātais priekÅ¡likums paredz, ka, pieaugot mikrouzņÄ"muma maksātajam nodoklim, valsts sociālās apdroÅ¡ināšanas obligātajām iemaksām tiek novirzÄ«ta lielāka daļa, tādÄ"jādi veicinot mikrouzņÄ"mumu darbinieku lielāku sociālo aizsardzÄ«bu.

EM, vÄ"rtÄ"jot MikrouzņÄ"mumu nodokļa likuma ievieÅ¡anas gaitu, secinājusi, ka mikrouzņÄ"mumu nodokļa maksātāju skaits pakāpeniski pieaug - 2011.gadā kā mikrouzņÄ"mumi reÄ£istrÄ"jās 14,8 tÅ«kst. nodokļu maksātāju, 2012.gadā - 11 tÅ«kst., savukārt 2013.gada trÄ«s ceturkšņos - 8,5 tÅ«kst. nodokļu maksātāju. Turklāt vairāk nekā puse no reÄ£istrÄ"tajiem ir no jauna reÄ£istrÄ"ti nodokļu maksātāji. Å obrÄ«d aktuālo mikrouzņÄ"mumu skaits uz 2013.gada 1.septembri ir 30,1 tÅ«kstoÅ¡i. Saskaņā ar Valsts ieņÄ"mumu dienesta datiem lÄ«dz 2013.gada septembrim mikrouzņÄ"mumos bija nodarbināti 53,1 tÅ«kst. darbinieku, turklāt 65% jeb 34,3 tÅ«kst. darbinieku strādāja tieÅ¡i no jauna reÄ£istrÄ"tajos uzņÄ"mumos, kas nozÄ«mÄ" ievÄ"rojamu valsts speciālā budžetu ietaupÄ«jumu (neizmaksāti bezdarbnieku pabalsti). Tāpat vÄ"rojams, ka vidÄ"jais darbinieku skaits mikrouzņÄ"mumos pakāpeniski aug, 2013.gadā sasniedzot 2,3 darbiniekus uzņÄ"mumā.