Premjers: Nākamā gada budžets nav bezgalīgi liels Ziemassvētku vecīša maiss

2014.gada budžets bÅ«s vÄ"sturisks, jo ir pirmais Latvijas budžets eiro valÅ«tā un norāda uz Latvijas konkurÄ"tspÄ"ju starptautiskā arÄ"nā, tomÄ"r tas nav bezgalÄ«gi liels ZiemassvÄ"tku vecÄ«Å¡a maiss, ceturtdien, Saeimas plenārsÄ"dÄ" aizsākot debates par 2014.gada budžeta likumprojektu pirmajā lasÄ«jumā, teica premjers Valdis Dombrovskis (VienotÄ«ba).

Uzrunājot deputātus, valdÄ«bas vadÄ«tājs teica, ka katra gada budžets ir unikāls un neatkārtojams, taču nākamā gada valsts budžets uzskatāms par vÄ"sturisku. Pirmkārt, Å¡is bÅ«s pirmais Latvijas valsts budžets, kas tiek veidots eiro. Otrkārt, no nākamā gada sākas jauns septiņu gadu posms Eiropas SavienÄ«bas (ES) fondu naudas apguvÄ".

TreÅ¡kārt, Å¡is ir pirmais budžets, ievieÅ¡ot vidÄ"jā plānoÅ¡anas termiņa saimniekoÅ¡ana 2014.-2016. gadam. Turklāt 2014.gada valsts budžets ir pirmais, kas veidots, ievÄ"rojot fiskālās disciplÄ«nas likumā noteiktos principus.

Dombrovskis atzina, ka budžeta veidoÅ¡anas laikā bijis jÅ«tams, ka ministrijas un iestādes budžetu uzskata par "ZiemassvÄ"tku vecÄ«Å¡a bezizmÄ"ra dāvanu maisu", un Å¡Ä«s ambiciozās prasÄ«bas nācies krietni ierobežot. Tas radÄ«jis bažas, atbildÄ«gās iestādes un politiÄ·i zaudÄ" piesardzÄ«bu un vÄ"las pārāk straujus tÄ"riņus.

Premjers cer, ka Å¡is budžets kalpos par piemÄ"ru arÄ« turpmākajos gados, ievÄ"rojot prātÄ«gas, ilgtermiņa saimniekoÅ¡anas principus nevis populistiskas prasÄ«bas un tÄ"riņus.

Nākamā gada valsts konsolidÄ"tā budžeta ieņÄ"mumi plānoti 7 004 260 643 eiro (4 922 594 380 latu), bet izdevumi - 7 142 704 902 eiro (5 019 893 005 lati) apjomā. Budžetā iestrādātas vairākas iniciatÄ«vas, ko pozitÄ«vi novÄ"rtÄ"s visa sabiedrÄ«ba - tiks samazināti nodokļi, palielināta minimālās alga, indeksÄ"tas pensijas, lielāki atbalsta pasākumi Ä£imenÄ"m ar bÄ"rniem un citas, teica premjers.

KoalÄ«cijā ietilpstošā Reformu partija (RP) savukārt norādÄ«jusi, ka budžetu atbalstÄ«s, jo budžetā iestrādātas septiņas RP prioritātes. RP deputāts Jānis Ozoliņš uzsvÄ"ra, ka budžeta sarunās panākts darba spÄ"ka nodokļu samazinājums, samazinot obligāto sociālās apdroÅ¡ināšanas iemaksu likmi gan darba devÄ"jiem, gan darba ņÄ"mÄ"jiem; atbalsts Ä£imenÄ"m ar bÄ"rniem, palielinot neapliekamo minimumu no 45 lÄ«dz 53 latiem un atvieglojumu par apgādÄ«bā esoÅ¡ajiem bÄ"rniem no 80 lÄ«dz 116 latiem, kā arÄ« brÄ«vpusdienu nodroÅ¡ināšana skolÄ"niem number 1. lÄ«dz 3.klasei. Tāpat no nākamā gada paredzÄ"ta skolÄ"nu mācÄ«bu grāmatu finansÄ"Å¡ana no valsts lÄ«dzekļiem, kā arÄ« algas pamatlikmes pieaugums skolotājiem, palielinot minimālo darba slodzes likmi lÄ«dz 295 latiem; sociālo garantiju nodroÅ¡ināšana policistiem, ugunsdzÄ"sÄ"jiem un citiem IekÅ¡lietu ministrijas struktÅ«rās strādājoÅ¡ajiem, nosakot piemaksas par virsstundu darbu un atvaļinājuma kompensācijas, kas tika viņiem atņemtas ekonomiskās krÄ«zes sākumā.

Nākamā gada budžetā paredzÄ"ts atbalsts reÄ£ioniem, paredzot finanÅ¡u resursus Eiropas struktÅ«rfondu projektu lÄ«dzfinansÄ"jumam; ostu maksājums budžetā - beidzot tiks ieviests paritātes princips, ka maksājumus no ostām par valsts un paÅ¡valdÄ«bu infrastruktÅ«ras izmantoÅ¡anu turpmāk saņems ne tikai paÅ¡valdÄ«bas, bet arÄ« valsts, tāpat arÄ« apturÄ"ts subsidÄ"tās elektroenerÄ£ijas izmaksu pieaugums patÄ"rÄ"tājiem, kas ļaus pasargāt Latvijas uzņÄ"mumus un mājsaimniecÄ«bas no strauja un neprognozÄ"jama elektrÄ«bas cenu kāpuma, no nākamā gada 1.aprīļa kompensÄ"jot OIK izmaksas virs 1,89 sant./kWh lÄ«meņa, norādÄ«ja RP deputāts.

Saeima budžeta projektu ceturtdien skata pirmajā lasÄ«jumā. PriekÅ¡likumus nākamā gada budžetam varÄ"s iesniegt lÄ«dz 18.oktobrim, savukārt galÄ«gajā lasÄ«jumā parlaments par budžetu lems 6.novembrÄ« ārkārtas sÄ"dÄ".