Āboltiņa: Elektroenerģijas tirgus atvēršana bija jāatliek

Ja koalÄ«cijai neizdosies vienoties par mehānismiem, kurÅ¡ pārraudzÄ«s kompensācijas trÅ«cÄ«gākajiem pÄ"c elektroenerÄ£ijas cenu kāpuma lÄ«dz ar elektrÄ«bas tirgus atvÄ"rÅ¡anu, to iespÄ"jams arÄ« atlikt uz vÄ"lāku laiku nevis 1.aprÄ«lÄ«, ceturtdienas rÄ«tā LNT raidÄ«juma 900 sekundes sacÄ«ja Saeimas priekÅ¡sÄ"dÄ"tāja Solvita Ä€boltiņa (VienotÄ«ba).

"Man personÄ«gi nav skaidrs, kāpÄ"c paÅ¡valdÄ«bas, kas vienÄ«gās var noteikt maznodroÅ¡inātā statusu, un kas izmaksā pabalstus, atsakās mainÄ«t savus saistoÅ¡os noteikumus. Jā, tie ir 109, bet katrā paÅ¡valdÄ«bā tie ir vieni [noteikumi], un tie attiecas uz cilvÄ"ku. Skaidrs, ka daudziem iedzÄ«votājiem katrs lats ir svarÄ«gs," sacÄ«ja Ä€boltiņa. 

Viņa atzina, ka kļūdaina ir situācija, ka lÄ«dz ar elektroenerÄ£ijas tirgus atvÄ"rÅ¡anu tirgÅ« faktiski turpās darboties vienÄ«gi Latvenergo ar paaugstinātiem tarifiem un iedzÄ«votājiem nebÅ«s dotas iespÄ"jas izvÄ"lÄ"ties no vairākiem pakalpojuma sniedzÄ"jiem. 1.aprÄ«lis kā datums elektroenerÄ£ijas tirgus atvÄ"rÅ¡anai izvÄ"lÄ"ts, jo piesaistÄ«ts apkures sezonas beigām, taču nav akmenÄ« cirsts un to iespÄ"jams pārcelt.

"Saeima to var izdarÄ«t kaut uz pāris mÄ"neÅ¡iem," teica Ä€boltiņa.

Jau vÄ"stÄ«ts, ka otrdien asās diskusijās Ministru kabinets tā arÄ« nespÄ"ja vienoties par veidu, kā maznodroÅ¡inātajiem kompensÄ"t gaidāmo elektroenerÄ£ijas cenas kāpumu. MÄ"Ä£inot panākt kompromisu, balsi pret LabklājÄ«bas ministrijas (LM) valsts sekretāri Ievu Jaunzemi nācās pacelt pat citkārt tik nosvÄ"rtajai Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai (VienotÄ«ba).

Straujumu saniknoja Jaunzemes spÄ«tÄ«gā atteikÅ¡anās uzticÄ"t LM starpnieka lomu pabalstu administrÄ"Å¡anā, uz ko uzstāja premjerministre. Kad valsts sekretāri aizstāvÄ"t metās labklājÄ«bas ministrs Uldis Augulis (Zaļo un zemnieku savienÄ«ba), Straujuma uzsvÄ"ra, ka viņas aizrādÄ«jumi nav jāuztver personÄ«gi.

Diena.lv jau ziņoja, ka arÄ« pagājuÅ¡ajā nedÄ"ļā valdÄ«ba nespÄ"ja rasts risinājumu Å¡im jautājumam, jo LPS iestājas pret iespÄ"ju, ka elektroenerÄ£ijas tarifu kāpumu trÅ«cÄ«gajiem kompensÄ"s ar lÄ«dzfinansÄ"juma palÄ«dzÄ«bu dzÄ«vokļa pabalstiem.

Kā ziņots, Saeima ir pieņÄ"musi grozÄ«jumus ElektroenerÄ£ijas tirgus likumā, paredzot elektroenerÄ£ijas tirgus pilnÄ«gu atvÄ"rÅ¡anu no 2014.gada 1.aprīļa. PÄ"c tirgus liberalizācijas elektroenerÄ£ijas cena varÄ"tu pieaugt par 7%, un lÄ«dz ar to pieaugs arÄ« apkures izmaksas.